Cikkajánló – 2014. március 12.

Orbán: olcsó energiára és szakképzett munkaerőre van szükség

Orbán Viktor szerint az országnak leginkább olcsó energiára és szakképzett munkaerőre van szüksége – a miniszterelnök erről a Somogy TV-nek Siófokon adott interjúban beszélt, amelyet kedden este közvetített a megye televíziója. (Magyar Hírlap, MNO)

Közösen ünnepel a kormányváltó szövetség

Március 15-én a baloldali kormányváltó szövetség pártjai a Szabad sajtó útjára várják azokat, akiknek fontos, hogy “Magyarországon legyen újra béke, szabadság és egyetértés”. A 15 órakor kezdődő demonstráción a szervezethez tartozó pártok vezetői beszédet mondanak, az esemény zárószónoka Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke lesz. Orbán Viktor délelőtt fél 11-kor a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet. (Népszava)

Számunkra mit sem ér a rezsiharcban megtakarított pár ezer forint

A magyar légitársaság csődje miatt elbocsátott dolgozók a járandóságuk nyolc százalékát kapták meg eddig. „Amennyiben a kormányzat továbbra sem venne tudomást a saját intézkedéseinek következményeiként több mint ezer család egzisztenciális kirekesztettségéről, akkor kénytelenek leszünk Budapest utcáin küzdeni jogainkért, mert számunkra mit sem ér a rezsiharcban megtakarított pár ezer forint, ha közülünk sokaknak egyáltalán a rezsiszámlák kifizetésére sincs esélye, nem beszélve folyamatosan emelkedő devizahiteleink törlesztéséről” – írják Orbán Viktornak nyílt levélben a Malév-dolgozók érdekképviseletei. (Népszabadság)

Nőtt az étvágy, de voksolás után jöhet a “package”

Kevesebb szja, több járulék és magasabb áfa – röviden ez a kormány négyéves gazdaságpolitikájának eredménye. Az adósság elleni harcban csak a csatát nyertük, a háborút buktuk. A Népszabadság sorozata második részében az Orbán-kormány pénzügyeinek számolt utána.

Minimális infláció – elgyengülő forint

Meglepetést okozott a Központi Statisztikai Hivatal keddi jelentése a februári inflációról. A szakemberek a január 0 százalékos, éves fogyasztói árindex után 0,4-0,5 százalékos pénzromlási ütemet vártak, ehelyett 0,1 százalékot kaptak. Annak ellenére nem tudott elrugaszkodni a mutató, hogy a tavaly januári hatósági energiaár-csökkentés hatása februárban teljesen eltűnt. A hírre a forint erőteljes gyengülésbe kezdett, mert a piacok úgy vélik, hogy a Monetáris Tanács következő ülésen újabb kamatcsökkentésről születhet döntés. (Népszava, Magyar Hírlap)

Orbán tudja: “a hátrányos helyzetű térségekben is van élet”

A hátrányos helyzetű térségekben is van élet, van dolgozni akaró, szakképzett munkaerő, és vannak kis- és középvállalkozások, amelyek nagy nemzetközi cégek beszállítói lehetnek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Nógrád megyei Bátonyterenye ipari parkjában, a Sinia Bútorgyártó Kft. új gyárának alapkőletételén. (Népszava, Magyar Hírlap)

Teljesen felesleges a rezsiharc

Kétszázötvenezer “valódi” munkahelyet, százezer forint nettó minimálbért, valamint a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztését ígérte Mesterházy Attila, a kormányváltó erők miniszterelnök-jelöltje tegnap Monoron. (Népszava)

Kilenc percet kaptak a pártok üzeneteik közzétételére

Hamarosan megjelennek a közszolgálati médiában a politikai reklámok: az országos listával rendelkező 18 pártnak összesen 470 perc, a nemzetiségi listát állító 13 kisebbségnek pedig 130 perc ingyenes adásidő jár. (Népszabadság)

Így fog kinézni a szavazólap

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén, az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap)

Finisbe fordult a közmunkások képzése

Közel tizenötezren már megszerezték bizonyítványukat azok közül, akik a téli közfoglalkoztatás során ültek iskolapadba – tudta meg a Magyar Nemzet. A legtöbben betanító jellegű képzésen vettek részt, de több ezren szereztek OKJ-s bizonyítványt, például bérügyintézői vagy tb-ügyintézői képesítést. Az iskolát csaknem kétezren hagyták félbe, jellemzően azért, mert időközben sikerült munkát találniuk.

Soha többet kétharmad!

Akárki győz, mindenképpen új gazdaságpolitikára van szükség a választások után, ezt pedig egy ellenzéki kormány sikeresebben képviselheti, bár a fideszes aknák fölszedése nem lesz könnyű menet. A piaci szereplőknek mindenesetre elegük van a szinte korlátlan hatalmat jelentő kétharmadból. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az