Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2014. március 11.

50 ezer beteg áll sorban, 400 milliárd forint hiányzik

Az április 6-i parlamenti választásig hátralévő időben mérlegre tesszük az Orbán-kormány elmúlt négy évben nyújtott teljesítményét. A Népszabadság szakírói szembesítik a kabinetet a különböző területeket érintő, a 2010-es kormányprogramban megfogalmazott ígéretekkel. Sorozatuk első részében az egészségügyben történteket veszik górcső alá. A Magyar Hírlap és az MNO eközben arról írt, hogy Orbán Viktor szerint biztos alapokon áll a magyar egészségügy és 300 milliárd forintos fejlesztési program zajlik az ágazatban.

Közmunka a voksokért

Újabb kampányfogást talált ki a közmunkásokkal kapcsolatban a kormány: március 1-e és április 30-a között több ezer fővel bővül a számuk. Több településvezető jelezte, egyik nap reggel negyed kilenckor levelet kaptak a munkaügyi kirendeltségtől arról, hogy fél tízre küldjék vissza, hány munkanélkülit alkalmaznának közmunkában, és milyen feladatot szánnak nekik. A Népszava által megkérdezett polgármesterek egybehangzóan állították, nem tudnak értelmes munkát adni. A két hónapra szóló ad hoc ötlet egy valamire lehet jó: néhány ezerrel megugrik a foglalkoztatottak, és csökken a munkanélküliek száma, a segélyen élőknek pedig elmondhatja a kormány, munkát adott nekik, szavazzanak rájuk.

Leheletnyit emelkedtek a fogyasztói árak

Februárban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a januári stagnálás után 0,5 százalékra gyorsul az infláció. (MNO)

Felemás kormányzati adófilozófia

Munkahelyteremtés ösztönzése, a középosztálybeli családok erősítése, munkát terhelő adók helyett a fogyasztási adók növelése – ezekkel a címszavakkal jellemzi a második Orbán-kormány adópolitikáját. Ennek eredménye azonban nem a beharangozott egymillió új munkahely, 6-7 százalékos gazdasági növekedés és államadósság-csökkentés, hanem elszegényedés és a társadalmi különbségek növekedése. (Népszava)

Az új adórendszerrel havi 280 ezerig mindenki nyerni fog

A baloldali összefogás pártjai olyan adórendszert kívánnak bevezetni, amellyel mintegy 280 ezer forintos havi fizetésig több marad az embereknél és 460 ezer forintig senki nem jár rosszabbul, mint a mostani rendszerrel. (Népszava)

A választások tétje a rezsicsökkentés folytatása

A választások tétje, hogy folytatódik-e a rezsicsökkentés – jelentette ki Kósa Lajos hétfőn Egerben tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere azt mondta: a rezsicsökkentés a szocialisták szerint is fontos, amikor azonban lehetőségük volt csökkenteni a rezsit, nem tették meg, hanem minden határon túl növelték. (MNO)

Áprilisra időzített káosz

Teljes bizonytalanságban a buszsofőrök és a karbantartók, a parlamenti választások napján venné át ugyanis a Volánbusz az első agglomerációs járatokat a jelenlegi üzemeltető BKV-tól. (Népszabadság)

Velejéig csaló az ajánlási szisztéma

Miközben nincs érdemi következménye a “kamupártok” tömeges indulását lehetővé tévő ajánláshamisítási botránynak, elemzők szerint mindez nem a rendszer mellékhatása, hanem a lényege. Eközben biztossá vált, hogy 18 párt tudott országos listát állítani. A kormányváltó szövetség új logót használ majd a szavazólapon. (Népszava)

“Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!”

Marosvásárhelyen a szervezők becslése szerint több mint tízezren emlékeztek a Székely szabadság napján a 160 éve kivégzett székely vértanúkra, Török Jánosra, Gálfi Mihályra és Horváth Károlyra. Az összegyűlt tömeg kiáltványt fogadott el, amelyben Székelyföld területi autonómiáját kérték. A rendezvény szónokai szerint a székelység nemzeti és emberi jogai nem képezhetik alku tárgyát. A menet békésen zajlott. Korábban Marosvásárhely polgármestere nem engedélyezte a vonulást. (Magyar Hírlap)

Nem vész kárba az uniós pénz

A kormány mintegy 10 százalékkal túlvállalta a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint keretösszeget, így 9000 milliárd forint felhasználására van élő szerződés; ezzel lehetővé vált, hogy Magyarország 100 százalékban lehívhassa az uniós forrásokat – hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkár hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten. (Magyar Hírlap, MNO)

Orbánra figyelnek a cseh euroszkeptikusok

Földi paradicsom helyett megélhetési gondokat, korrupciót és téveszméket hozott a csatlakozás. A kelet-közép-európai térségben a csehek a legbizalmatlanabbak az EU-val szemben – derül ki az Eurobarometer legújabb felméréséből. Távolról sem olyan derűlátóak és öntudatosak, mint például a velük szomszédos lengyelek. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros