Cikkajánló – 2014. március 11.

50 ezer beteg áll sorban, 400 milliárd forint hiányzik

Az április 6-i parlamenti választásig hátralévő időben mérlegre tesszük az Orbán-kormány elmúlt négy évben nyújtott teljesítményét. A Népszabadság szakírói szembesítik a kabinetet a különböző területeket érintő, a 2010-es kormányprogramban megfogalmazott ígéretekkel. Sorozatuk első részében az egészségügyben történteket veszik górcső alá. A Magyar Hírlap és az MNO eközben arról írt, hogy Orbán Viktor szerint biztos alapokon áll a magyar egészségügy és 300 milliárd forintos fejlesztési program zajlik az ágazatban.

Közmunka a voksokért

Újabb kampányfogást talált ki a közmunkásokkal kapcsolatban a kormány: március 1-e és április 30-a között több ezer fővel bővül a számuk. Több településvezető jelezte, egyik nap reggel negyed kilenckor levelet kaptak a munkaügyi kirendeltségtől arról, hogy fél tízre küldjék vissza, hány munkanélkülit alkalmaznának közmunkában, és milyen feladatot szánnak nekik. A Népszava által megkérdezett polgármesterek egybehangzóan állították, nem tudnak értelmes munkát adni. A két hónapra szóló ad hoc ötlet egy valamire lehet jó: néhány ezerrel megugrik a foglalkoztatottak, és csökken a munkanélküliek száma, a segélyen élőknek pedig elmondhatja a kormány, munkát adott nekik, szavazzanak rájuk.

Leheletnyit emelkedtek a fogyasztói árak

Februárban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a januári stagnálás után 0,5 százalékra gyorsul az infláció. (MNO)

Felemás kormányzati adófilozófia

Munkahelyteremtés ösztönzése, a középosztálybeli családok erősítése, munkát terhelő adók helyett a fogyasztási adók növelése – ezekkel a címszavakkal jellemzi a második Orbán-kormány adópolitikáját. Ennek eredménye azonban nem a beharangozott egymillió új munkahely, 6-7 százalékos gazdasági növekedés és államadósság-csökkentés, hanem elszegényedés és a társadalmi különbségek növekedése. (Népszava)

Az új adórendszerrel havi 280 ezerig mindenki nyerni fog

A baloldali összefogás pártjai olyan adórendszert kívánnak bevezetni, amellyel mintegy 280 ezer forintos havi fizetésig több marad az embereknél és 460 ezer forintig senki nem jár rosszabbul, mint a mostani rendszerrel. (Népszava)

A választások tétje a rezsicsökkentés folytatása

A választások tétje, hogy folytatódik-e a rezsicsökkentés – jelentette ki Kósa Lajos hétfőn Egerben tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere azt mondta: a rezsicsökkentés a szocialisták szerint is fontos, amikor azonban lehetőségük volt csökkenteni a rezsit, nem tették meg, hanem minden határon túl növelték. (MNO)

Áprilisra időzített káosz

Teljes bizonytalanságban a buszsofőrök és a karbantartók, a parlamenti választások napján venné át ugyanis a Volánbusz az első agglomerációs járatokat a jelenlegi üzemeltető BKV-tól. (Népszabadság)

Velejéig csaló az ajánlási szisztéma

Miközben nincs érdemi következménye a “kamupártok” tömeges indulását lehetővé tévő ajánláshamisítási botránynak, elemzők szerint mindez nem a rendszer mellékhatása, hanem a lényege. Eközben biztossá vált, hogy 18 párt tudott országos listát állítani. A kormányváltó szövetség új logót használ majd a szavazólapon. (Népszava)

“Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!”

Marosvásárhelyen a szervezők becslése szerint több mint tízezren emlékeztek a Székely szabadság napján a 160 éve kivégzett székely vértanúkra, Török Jánosra, Gálfi Mihályra és Horváth Károlyra. Az összegyűlt tömeg kiáltványt fogadott el, amelyben Székelyföld területi autonómiáját kérték. A rendezvény szónokai szerint a székelység nemzeti és emberi jogai nem képezhetik alku tárgyát. A menet békésen zajlott. Korábban Marosvásárhely polgármestere nem engedélyezte a vonulást. (Magyar Hírlap)

Nem vész kárba az uniós pénz

A kormány mintegy 10 százalékkal túlvállalta a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakban rendelkezésre álló 8200 milliárd forint keretösszeget, így 9000 milliárd forint felhasználására van élő szerződés; ezzel lehetővé vált, hogy Magyarország 100 százalékban lehívhassa az uniós forrásokat – hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkár hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten. (Magyar Hírlap, MNO)

Orbánra figyelnek a cseh euroszkeptikusok

Földi paradicsom helyett megélhetési gondokat, korrupciót és téveszméket hozott a csatlakozás. A kelet-közép-európai térségben a csehek a legbizalmatlanabbak az EU-val szemben – derül ki az Eurobarometer legújabb felméréséből. Távolról sem olyan derűlátóak és öntudatosak, mint például a velük szomszédos lengyelek. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és