Cikkajánló – 2014. március 6.

Béremelési ígéret a rendvédelmieknek

Azonnali, érezhető mértékű béremelést ígért a baloldali Összefogás nevében a rend- és honvédelmi végrehajtó állománynak Mesterházy Attila. Az Összefogás miniszterelnök-jelöltje a szakszervezetekkel folytatott tárgyalás után elmondta: a többkulcsos személyi jövedelemadó bevezetése a dolgozók többségének azonnali nettó fizetésemelést jelentene, emellett bérfelzárkóztató programot indítanának a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak. (Népszava, Magyar Hírlap)

A Klik keresi a megoldást a béren kívüli juttatások kifizetésére

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) keresi “a pozitív megoldást” az idei évi béren kívüli juttatások kifizetésére, a tárgyalások a szakszervezetekkel megkezdődtek, de még nem zárultak le. (Népszabadság, Népszava)

Ingyen dolgoznak a nők

A férfiak és a nők fizetését összevetve az európai nők 59 napot dolgoznak ingyen, Magyarországon pedig 79-et. A Hír 24 Híradójában elhangzottak szerint Magyarország azon országok között van, ahol az utóbbi években mélyült a nemek közötti szakadék. 15 százalékkal eleve kevesebb a nők bére, ha pedig gyereket szülnek, akár 25 százalékkal is kevesebbet kaphatnak. Ha egy nő, vállal 2-3 gyereket, akkor akár egy háznyi értékkel is kevesebbet kap, mint egy férfi – mondta Szabó Zsóka, a Nők a Holnapért Alapítvány elnöke. (Népszava)

Csökkent a vidéki múzeumok állami támogatása 2010 óta

A tizenkilencből tavaly öt olyan megyeközpont volt, amely nem adott egy fillért sem a 2013 januárjától fenntartásába került egykori megyei múzeumnak, hangzott el egyebek mellett a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége hétfői konferenciáján. Az előadások igazából nem erről szóltak, az egy éve átalakított vidéki múzeumi rendszer negatívumai a hozzászólásokból voltak kiérezhetők. (Népszava)

Nyűgnek tartott idősek

Legyen újra rugalmas a nyugdíjba vonulás és állítsák vissza a rokkantnyugdíj rendszerét – egyebek közt ez hangzott el tegnap azon a rendezvényen, amelyre az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége, a Nyugdíjasok Országos Képviselete és a Vasutasok nyugdíjas szervezete hívta a politikai pártok képviselőit. A párbeszédre, a programok ismertetésére szóló meghívást a demokratikus ellenzéki pártok elfogadták, a Fidesz és a KDNP azonban nem. (Népszava)

Több pénzt vihetnek haza Volán-dolgozók

A Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége és a munkavállalói szakszervezetek két hónapja tartó tárgyalások után szerdán megállapodtak az idei béremelésről – közölte az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. (Népszava)

Megvan a háttér a duális képzéshez

A duális képzésnek immár a jogi és pénzügyi feltételei is adottak Magyarországon, ami azért fontos, mert a gyakorlati képzés versenyképessé teszi a gazdaságot – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerdán sajtótájékoztatón a Siemens központi telephelyén Budapesten. (MNO)

Fideszes államosítások: ortodox lenyúlás

Nem csak vásárol az állam. Az unortodox gazdaságpolitika álmát kergetve, meglehetősen ortodox módszerekkel, jogszabályokkal is újraosztotta a versenypiac jelentős részét a Fidesz. (Népszava

Nevet vált az Összefogás

Módosítják az Összefogás nevét a kampányban – ezt Fodor Gábor mondta az MTV Ma reggel című műsorában. A liberálisok vezetője a Népszabadság munkatársának azon kérdésére reagált ezzel, hogy a Nemzeti Választási Bizottság kedden kisorsolta, hogy milyen sorrendben szerepelnek április 6-án a parlamenti választáson a pártok (illetve a nemzeti kisebbségi önkormányzatok) a listás szavazólapokon, és mivel az Együtt 2014 Párt és az Összefogás Párt is megelőzi a balliberális összefogást, a két párt elnevezésének hasonlósága megtévesztheti a választókat. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk