Cikkajánló – 2014. március 3.

Hoffmann újabb meséi

Harmincezer tanár jelentkezhet a pedagógus II. minősítésre a következő tanévben, a portfólióírás határidejét pedig várhatóan meghosszabbítják – ezzel söpörte félre a szakma elutasító álláspontját a kormány. Miközben a minősítési rendszert a tanártársadalom jelentős része elutasítja, Hoffmann Rózsa államtitkár a jó pedagógusok öröméről beszélt, amiért “megmérik” őket. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szombati fővárosi fórumán az ellenzéki szakpolitikusok keményen kritizálták a pedagóguskart, a kormányoldal viszont nem is képviseltette magát. (Népszava)

Orbán: Már vesztettünk úgy, hogy elbíztuk magunkat

A teljesült ígéretekről, munkahelyteremtésről, a multiadóról, árvízi összefogásról és más egyebekről is beszélt egy átfogó lapinterjúban Orbán Viktor kormányfő. (MNO, Népszava)

Nyomoznak az adóhatóság ellen

Hivatali visszaélés, csalás illetve adócsalás bűntettében nyomoz a Nemzeti Nyomozóiroda – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész parlamenti válaszából. Az eljárás Horváth András volt NAV-dolgozó feljelentése nyomán indult. (Népszava)

Jöhetnek a „kamupártok”, de kinek az érdekében?

Meghaladta az ezret a hivatalosan nyilvántartásba vett indulók száma, az április 6-i parlamenti választáson tehát a 106 egyéni körzetben átlagosan legalább tíz-tíz fő verseng majd a parlamenti képviselői helyekért. (Népszabadság, MNO)

Európa legokosabb gimnazistái a lengyelek?

A PISA-teszteket (tanulói teljesítmények nemzetközi vizsgálata) az OECD országaiban háromévente bonyolítják le. Az első ilyen vizsgálat tizenhárom éve volt. A legújabb, 2012-esben pedig félmilliónál több tanulót vizsgáltak a világ 64 országában, illetve régiójában. Mindannyian 15 évesek voltak, 1996-ban születtek. (Népszabadság)

Több exportképes cégre van szükség

A kormánynak az a célkitűzése, hogy az exportképes kis- és közepes vállalkozások számát a jelenlegi kétezerről tizenkétezerre növelje – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírgelsén, a Tranzit Food Kft. hatszázmillió forintos beruházással létrehozott élelmiszer-ipari továbbfeldolgozó üzemének avatásán. A szakemberek szerint a magyar gazdaság akkor áll majd igazán a saját lábán, akkor lesz rendíthetetlen és versenyképes, ha ezeknek a cégeknek a száma jelentősen megemelkedik.  (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk