Cikkajánló – 2014. február 26.

Sikeres állásteremtő program

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte a Nemzetgazdasági Minisztérium mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak meghirdetett munkahelyteremtő pályázatát az idén – jelentette be tegnap Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár az Echo Televízió Napi aktuális című műsorában elmondta, a pályázatok révén 2010 óta 2100 hazai vállalkozás jutott állami támogatáshoz, 13 500 új munkahely létesült, és 24 ezret tudtak megtartani a cégek. A legtöbb pályázat a hátrányos helyzetű régiókból érkezett. (Magyar Hírlap)

Orbán: További rezsicsökkentések is lesznek

Cél az, hogy a következő négy évben Magyarországon legyen a legolcsóbb Európában a villamos energia – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor egy tévéinterjúban arról is beszélt, hogy a rezsifórumok tapasztalatai alapján több javaslat is a kormány elé kerül, és nem csak az árakat csökkentik, a szolgáltatóknak tisztességesebben kell majd bánniuk az emberekkel. (Magyar Hírlap, MNO)

Luxussá vált a betegség

A hazai dolgozók alig fele szokott betegszabadságot kivenni és szinte mindenkivel megesett már, hogy betegen kellett dolgoznia. 32 százalék félti a munkahelyét, 26 százalékuknál pedig nem megoldott a helyettesítés, ezért nem élnek ezzel a lehetőséggel – derül ki a profession.hu Munka és egészség című kutatásából. Ezzel szemben a megkérdezett felső- vagy középvezetők több mint fele (58 százalék) helyteleníti, ha beosztottjai betegen mennek be dolgozni. (Népszava)

Egy számjegyű szja: októberben minden kiderülhet

A kormány tervei között szerepel az egykulcsos, egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja) bevezetése – erősítette meg az ezzel kapcsolatos híreket Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában kedden. A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy a paksi atomerőmű bővítése amellett, hogy gazdaságfejlesztési és versenyképességi, nemzetbiztonsági kérdés is. Kitért arra is, egyelőre nincs tervbe véve, hogy külön foglalkozzanak a gépjárművekre felvett devizahitelekkel. (MNO)

Sokkal szebb számok jöttek Brüsszelből a magyar gazdaságról

A 2013. novemberi prognózishoz képest számos makrogazdasági mutató esetében kedvezőbb kilátásokat vázolt fel a magyar gazdaság számára az Európai Bizottság (EB) tegnap közzétett jelentése. A gazdasági növekedés idén és jövőre is 2,1 százalékos lehet. (Magyar Hírlap, Népszava, Népszabadság)

Most indulnak be a választási számlagyárak?

Egy párt a korábbi 386 helyett most 995 millió forintot költhet el. Az április 6-i parlamenti választáson részt vevő jelöltek, illetve az országos listát állító pártok a hivatalos nyilvántartásba vételt követő öt munkanapon belül hozzájuthatnak az állami támogatáshoz. Ez máris csaknem ötszáz egyéni indulót érint, és ők személyenként egymillió forintot kapnak. (Népszabadság)

Sorra bukja el harcait Orbán

Magyarországon ma parlamentáris diktatúra van, Orbán Viktor a saját oligarchái zsebét tömte meg, a kétharmaddal pedig visszaélt – fogalmazott tegnap Tiszaújvárosban Mesterházy Attila. Az Összefogás miniszterelnök-jelöltje Matolcsy György jegybankelnököt sarlatánnak nevezte és arról beszélt, hogy Orbán sorra veszíti el a háborúit: az államadósság nem csökken, a forint árfolyama nő, nincsenek valódi munkahelyek. Mesterházy szerint nem véletlen a baloldal szlogenje: összefogás – kormányváltás – esély mindenkinek. (Népszava, Népszabadság)

Paks: Csak mondták, hogy szóltak Brüsszelnek?

Az egyértelmű kormányállításokkal szemben – amelyek arról szóltak, hogy az EU nem emelt kifogást az Orbán–Putyin-megállapodással szemben – a magyar kormány egyáltalán nem értesítette Brüsszelt a projektről, így értelemszerűen jóváhagyást sem kapott rá – állítja az Energiaklub. (Népszabadság, Népszava, MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós