Cikkajánló – 2014. február 20.

Brutális összegeket fordít munkahelyteremtésre a kormány

Munkahelyteremtésre fordítják a 2014–20-as európai költségvetési ciklusban Magyarországra érkező támogatások 60 százalékát – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányülést követően, a Fidesz–KDNP salgótarjáni kampánynyitó rendezvényén. (MNO)

Össztűz a pedagógust minősítő rendszerre

Ismét diákok egy csoportja tiltakozott Budapesten a kormány oktatáspolitikája ellen tegnap, ahogy kedden is. Az Oktatási Vezetők Szakszervezete eközben a pedagógus-életpályamodellhez illeszkedő minősítés felülvizsgálatára kérte a kormányt. Somogyi László, az érdekvédelmi szervezet elnöke egyetértett az úgynevezett portfólió-kötelezettség ellen tiltakozó pedagógusokkal. Több ismert, neves tanár bojkottálja ugyanis a rendszert, és nem tölti fel a pedagógus II. fokozatba lépés feltételeként előírt portfólióját. (Népszava, NolTv, MNO)

Forint: Ki tudja, hol áll meg?

Már mindenki Matolcsyt bírálja az árfolyam miatt. Kétéves rekordokat döntögetett tegnap az euró, dél körül 314 forintnál is többet kellett adni érte, a Népszabadság lapzártája idejére a 312-313 közötti sávban állt be. A jövő azonban kérdéses: szakértők szerint immár semmi gátja nincs a további gyengülésnek. (Magyar Hírlap)

Czomba: A közfoglalkoztatás esély

A közfoglalkoztatás esélyt ad az elhelyezkedésre a munkaerőpiacon – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerdán Barcson, a Szászfalvi László KDNP-s országgyűlési képviselővel, a barcsi központú somogyi 2-es választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjével tartott közös lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón. (Magyar Hírlap, MNO)

Bokrosék is támogatják az Összefogást

Megállapodtak az Összefogás pártjai a Modern Magyarország Mozgalommal (MoMa) abban, hogy a baloldal kormányra kerülve helyreállítja a jogállamot, cserébe Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az ellenzéki szövetséget. “A jövő biztosítéka” címet viselő dokumentum tegnapi aláírásakor Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje elmondta: vállalták, hogy újraépítik a fékek és ellensúlyok rendszerén alapuló demokráciát, helyreállítják a bíróságok függetlenségét és visszaállítják az arányos, kétfordulós választási rendszert. (Népszava, MNO)

Miért nem lesznek politikai hirdetések a kereskedelmi tévékben?

A választási kampány egyik megszokott eleme a pártokat népszerűsítő reklámfilmek. Ugyanakkor a mostani választás más lesz Magyarországon, mint az eddigiek, mivel a közszolgálati csatornák kivételével sehol sem lesz politikai reklám. A Policy Agenda elemzése azt vizsgálta meg, vajon mi vezethette a médiumokat ehhez a lépéshez, és ezáltal sérül-e a demokrácia. (Népszabadság)

A rezsicsökkentés a szegények ellen van

“Aki nem a Fideszre szavaz, az ne kapjon rezsicsökkentést” – idézte fel az egyik internetes portálon szereplő véleményt Németh Péter, a Népszava főszerkesztője a Hét Olajfa Egyesület szerdai rendezvényén, ahol a vendégek Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke és Felcsuti Péter, a Bankszövetség egykori vezetője volt. A jelenlegi gazdaságpolitikáról folyó beszélgetésnek éppen a rezsicsökkentés volt a központi témája. Bokros véleménye szerint a közüzemi díjak mérséklését a költségvetés fizeti meg, ezért becstelenség ennek előnyeiről beszélni. Az árrögzítéses politika a szegények ellen van – érvelt az egykori pénzügyminiszter.

Az ország pokolba kívánja Orbánékat

Nem számít a kampányban semmi jóra Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke. Az Összefogás kampánystábjának tagja szerint Orbán Viktor számára a választási versengés háború, amelyben nem számítanak az áldozatok. Mint mondja, a kutatások szerint többen akarnak kormányváltást, mint azt, hogy folytassa a Fidesz, ezért a kampány fő kérdése, képesek-e a választókkal elhitetni, hogy az Összefogás jobb a fideszeseknél. (Népszava

Sikertelen az adósságharc

Ha egy hajszálnyival is, de sikerült 2013-ban teljesíteni a GDP-arányos államadósságra vonatkozó szabályt. A Fidesz-kormány négy év alatt a 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlásával sem tudta megnyerni az államadósság elleni háborút. Az Európai Bizottság év végi ellenőrzése nyomán készült elemzésből kiderül, a közeljövő korántsem biztató, jövőre a maastrichti kritériumként számon tartott 1/20-as adósságszabályt már nem tudjuk teljesíteni. (Népszava)

Sokba kerül a tévesztés

Hamarosan számot kell adniuk tudásukról a közmunkásképzésben részt vevőknek, most a vizsgát megelőző tesztírás van soron. Az már kiderült, hogy sok kérdésre szó szerinti választ kell adniuk, ha ez nem sikerül, pontot vesztenek. Most még kérhetnek segítséget, ám a vizsgán már nem. Aki nem teljesíti az előírt szintet, saját költségén pótvizsgázhat, aki ezen is elbukik, vissza kell hogy fizesse a 180 ezer forintos tandíjat. (Népszava)

Pénzkimentésre készülhetnek egyes energiacégek

A rezsicsökkentés ellenére néhány energiatársaság tavaly is nyereséggel zárhatott. A közkeletű iparági vélekedés szerint a magántulajdonú energiacsoportok egyike-másika valóban jelentős osztalék kifizetésére készül, akár a pénzügyi tartalékok terhére is. (Népszabadság, MNO)

A földtörvényt vizsgálja Brüsszel

A magyar jogszabálynak összeegyeztethetőnek kell lennie a tőke szabad mozgásának elvével – a kártérítés még vitás lehet. Megvizsgálja a magyar földtörvényt az Európai Bizottság (EB). Erre az osztrák földművelésügyi miniszter kérte Brüsszelt. Az EB szerint a törvény korlátozhatja a tőke szabad mozgását. (Magyar Hírlap, Népszabadság, Népszava, MNO

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?