Cikkajánló – 2014. február 18.

Nyugdíjkatasztrófához vezethet a közmunka

Öt év múlva már a nyugdíjrendszerben is komoly problémát okozhat a mai foglalkoztatáspolitika – hívta fel a figyelmet Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője szerint egyebek között a munkavállalók kivándorlása, és az itthon maradók munkanélkülisége, illetve az egyre csökkenő születésszám miatt van ok aggodalomra. (Népszava)

Manipulált jogi környezetben választhatunk

A választási rendszer teljes átalakítása – csakúgy mint a korábbi konszenzuson alapuló alkotmányos keretek felrúgása – egy jól végiggondolt, előre eltervezett hatalomkoncepció terméke – állítja Szoboszlai György ügyvéd, politológus, az Országos Választási Bizottság egykori tagja. (Népszabadság)

Harmadolta a pénzt a kormányoldal

A kabinet a saját rendeletét is figyelmen kívül hagyva 500 millióval kurtította meg a bűnmegelőzési támogatást. (Népszabadság)

Varga üzent Matolcsynak

Nem örül a gyenge forintnak és bízik az erősödésében Varga Mihály, ugyanis a költségvetést 300 forintnál olcsóbb euróval tervezték – a gazdasági miniszter erről kedden beszélt a TV2 Mokka című műsorában. A gazdasági tárca vezetője ezzel üzent a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülésének. Az MNB várhatóan folytatja a kamatcsökkentést, de a korábbinál kisebb, 10 bázispontos vágás várható. Az egyre szűkülő kamatprémium miatt tovább nőtt a forint sebezhetősége, vélik elemzők. (Magyar Hírlap, Népszava, MNO)

Nem lesz népszavazás Paksról

Nem lehet referendumot tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről, ezért a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a paksi erőmű bővítéséről szóló népszavazási kezdeményezést. (Népszabadság, MNO)

Baráti arc Brüsszelnek

Akármilyen barátságos volt ezúttal a kormányfő, az unió politikusai átlátnak a kettős beszédén. A többi között erről beszélt a Népszavának Kovács László volt szocialista külügyminiszter és egykori uniós biztos azután, hogy kiderült: Orbán Viktor decemberben, egy zártkörű rendezvényen állítólag “szabadságharcos” kijelentések helyett uniópárti szózatot tartott. Kiszelly Zoltán politológus szerint a kormányfő az uniós nagykövetek előtt “hűségesküt” tett, mert  tudja, ha nem indul be a gazdaság, a választási győzelem után ellehetetlenülhet az új Fidesz-kormány.

A sereghajtó vágyálmai

Magyarország ma már egy versenyképes állam, amely az elmúlt években termelési központtá vált, a további célja pedig, hogy egy európai innovációs terület is legyen – állította Orbán Viktor kormányfő a III. Magyar-Török Üzleti Fórumon Budapesten tartott beszédében. Ezúttal sem mulasztotta el, hogy ostorozza az Európai Uniót, amelynek – úgy vélte, hogy az átlagos növekedése a következő években várhatóan lassúbb lesz, mint a magyar gazdaságé. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és