Cikkajánló – 2014. február 14.

A pedagógus kari tagság automatizmus

Nem kötelező tagságról van szó a Nemzeti Pedagógus Kar esetében – hangsúlyozta tegnap Hoffmann Rózsa a parlament oktatási bizottságában Osztolykán Ágnes (LMP) javaslata kapcsán, amelynek értelmében a karnak önkéntesen lehetnének tagjai a pedagógusok. (Magyar Hírlap)

Csorbított parlamentarizmus

Kérdéses, hogy a csütörtöki parlamenti ülésnapon történt incidensekhez hasonló akciók megakadályozására képes lesz-e a frissen elfogadott házszabály, ám az már biztos: a Fidesz-KDNP jelentősen korlátozta a jövő országgyűlési képviselőit. Így a következő ciklusban kevesebbet szólalhatnak fel a honatyák, nem lesz részletes vita, egyes módosítókról nem is hall majd a nyilvánosság, még több ügyben dönthet majd önkényesen a házelnök. Összességében – ellentétben a kormánypártiak állításával – nem lesz átláthatóbb az Országgyűlés működése. (Népszava)

Meglepően jó lett a GDP adat!

A várakozásoknál gyorsabban nőtt a magyar gazdaság az év utolsó három hónapjában. A KSH előzetes adatai szerint éves szinten 2,7 százalékos volt a bővülés üteme. Januárban a 12 hónapos infláció nem változott, a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek. Mindkét adat kulcsfontosságú a forint árfolyamára. (Magyar Hírlap, MNO)

Hatalmas áttörés a nők foglalkoztatásában

Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa szerint valódi megoldások születtek a kisgyermekesek foglalkoztatottságának növelésére, a gyed extrával az anyák már dolgozhatnak a gyed mellett is. (Magyar Nemzet)

Létpénz: Az állam jobban jár, ha fizet, mintha sok-sok dolgozót kirúgnak

Képes-e kitörni a magyar társadalom az „aki nem gondolkozik, az ne is egyék” eszmerendszerből és képes-e legalább objektívan vizsgálni a feltétel nélküli alapjövedelem kérdését – erről a témáról indít párbeszéd-sorozatot indítani a Policy Agenda. (Népszava)

Lehúzott” közmunkások

Nincs egységes rendelkezés a közmunkások foglalkoztatására. A bérüket a Munka Törvénykönyvében meghatározott időpontban kapják, de a fizetésük összegére és a szabadságra az MT-nél sokkal rosszabb belügyi szabályozások vonatkoznak. A képzések körül is folyamatos a káosz, a kazánfűtőnek tanulók csak laptopról ismerkednek a kazánnal, máshol a többdiplomás tanítvány oktatja a társait az önéletrajzírásra. (Népszava, Magyar Nemzet)

Előzési távolságban a Fidesz

Őszinte meggyőződésem, hogy az ország csak akkor fog kilábalni a jelenlegi helyzetéből, ha a jobboldaliak, baloldaliak és liberálisok megállapodnak a nemzeti minimumokban. Ehhez előbb választást kell nyerni, mert igazi gesztusokat a hatalmon lévők tudnak tenni – nyilatkozta a Népszabadságnak Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője.

Kövér megkönnyebbült, hogy vége a „bolondok házának”

Kövér László házelnök szimpatizál azzal, hogy a következő ciklusban háromhetente ülésezzen a parlament. A törvényhozás minőségének javulását várja az új házszabálytól az Országgyűlés elnöke. Kövér az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön este kifejtette, szimpatizál azzal a lehetőséggel, hogy háromhetes ciklusban ülésezzen a jövőben a parlament, az új házszabály ennek lehetőségét nyitva hagyja. (Népszabadság, MNO)

Kezdődhet a láncreakció

Kizárt, hogy a paksi atomerőmű bővítése során eléri majd az Orbán-kormány által ígért 40 százalékos szintet a magyar beszállítók részaránya. A magyar ipar nincs felkészülve a nukleáris létesítmények építésére, így hazai vállalkozók legfeljebb 10-15 százalékban vehetik majd ki a részüket az építkezésből. Elemzők szerint ugyanakkor már szerveződik a fővállalkozói kör. (Népszava)

Brüsszelben nincs rezsiharc

Brüsszel nem sieti el a rezsiharcot – ez derül ki azokból az információkból, amelyeket a hatóságilag szabályozott energiaárak uniós kivezetésével kapcsolatban kaptunk bizottsági forrásoktól. Magyarország és az Európai Bizottság között még nem indult meg az a kétoldalú konzultáció, amit Brüsszel szerencsésnek látna azokkal a tagállamokkal, amelyek központilag határozzák meg az áram vagy a földgáz árát. (Népszabadság)

Magasabb szintű magyar–kínai együttműködés

Kína kész Magyarországgal közösen az együttműködés fokozására, köztük a pénzügyeket, a távközlést, az infra­struktúrát érintő, valamint a csúcstechnológiát képviselő területeken – hangoztatta Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben, amikor csütörtökön fogadta a hivatalos úton országába látogató Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar fél nagy várakozással tekint a Kínával kialakult magas szintű összefogás erősítése, a kölcsönös támogatás folytatása és a gyakorlati együttműködés elé. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a