Cikkajánló – 2014. február 14.

A pedagógus kari tagság automatizmus

Nem kötelező tagságról van szó a Nemzeti Pedagógus Kar esetében – hangsúlyozta tegnap Hoffmann Rózsa a parlament oktatási bizottságában Osztolykán Ágnes (LMP) javaslata kapcsán, amelynek értelmében a karnak önkéntesen lehetnének tagjai a pedagógusok. (Magyar Hírlap)

Csorbított parlamentarizmus

Kérdéses, hogy a csütörtöki parlamenti ülésnapon történt incidensekhez hasonló akciók megakadályozására képes lesz-e a frissen elfogadott házszabály, ám az már biztos: a Fidesz-KDNP jelentősen korlátozta a jövő országgyűlési képviselőit. Így a következő ciklusban kevesebbet szólalhatnak fel a honatyák, nem lesz részletes vita, egyes módosítókról nem is hall majd a nyilvánosság, még több ügyben dönthet majd önkényesen a házelnök. Összességében – ellentétben a kormánypártiak állításával – nem lesz átláthatóbb az Országgyűlés működése. (Népszava)

Meglepően jó lett a GDP adat!

A várakozásoknál gyorsabban nőtt a magyar gazdaság az év utolsó három hónapjában. A KSH előzetes adatai szerint éves szinten 2,7 százalékos volt a bővülés üteme. Januárban a 12 hónapos infláció nem változott, a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek. Mindkét adat kulcsfontosságú a forint árfolyamára. (Magyar Hírlap, MNO)

Hatalmas áttörés a nők foglalkoztatásában

Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa szerint valódi megoldások születtek a kisgyermekesek foglalkoztatottságának növelésére, a gyed extrával az anyák már dolgozhatnak a gyed mellett is. (Magyar Nemzet)

Létpénz: Az állam jobban jár, ha fizet, mintha sok-sok dolgozót kirúgnak

Képes-e kitörni a magyar társadalom az „aki nem gondolkozik, az ne is egyék” eszmerendszerből és képes-e legalább objektívan vizsgálni a feltétel nélküli alapjövedelem kérdését – erről a témáról indít párbeszéd-sorozatot indítani a Policy Agenda. (Népszava)

Lehúzott” közmunkások

Nincs egységes rendelkezés a közmunkások foglalkoztatására. A bérüket a Munka Törvénykönyvében meghatározott időpontban kapják, de a fizetésük összegére és a szabadságra az MT-nél sokkal rosszabb belügyi szabályozások vonatkoznak. A képzések körül is folyamatos a káosz, a kazánfűtőnek tanulók csak laptopról ismerkednek a kazánnal, máshol a többdiplomás tanítvány oktatja a társait az önéletrajzírásra. (Népszava, Magyar Nemzet)

Előzési távolságban a Fidesz

Őszinte meggyőződésem, hogy az ország csak akkor fog kilábalni a jelenlegi helyzetéből, ha a jobboldaliak, baloldaliak és liberálisok megállapodnak a nemzeti minimumokban. Ehhez előbb választást kell nyerni, mert igazi gesztusokat a hatalmon lévők tudnak tenni – nyilatkozta a Népszabadságnak Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője.

Kövér megkönnyebbült, hogy vége a „bolondok házának”

Kövér László házelnök szimpatizál azzal, hogy a következő ciklusban háromhetente ülésezzen a parlament. A törvényhozás minőségének javulását várja az új házszabálytól az Országgyűlés elnöke. Kövér az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön este kifejtette, szimpatizál azzal a lehetőséggel, hogy háromhetes ciklusban ülésezzen a jövőben a parlament, az új házszabály ennek lehetőségét nyitva hagyja. (Népszabadság, MNO)

Kezdődhet a láncreakció

Kizárt, hogy a paksi atomerőmű bővítése során eléri majd az Orbán-kormány által ígért 40 százalékos szintet a magyar beszállítók részaránya. A magyar ipar nincs felkészülve a nukleáris létesítmények építésére, így hazai vállalkozók legfeljebb 10-15 százalékban vehetik majd ki a részüket az építkezésből. Elemzők szerint ugyanakkor már szerveződik a fővállalkozói kör. (Népszava)

Brüsszelben nincs rezsiharc

Brüsszel nem sieti el a rezsiharcot – ez derül ki azokból az információkból, amelyeket a hatóságilag szabályozott energiaárak uniós kivezetésével kapcsolatban kaptunk bizottsági forrásoktól. Magyarország és az Európai Bizottság között még nem indult meg az a kétoldalú konzultáció, amit Brüsszel szerencsésnek látna azokkal a tagállamokkal, amelyek központilag határozzák meg az áram vagy a földgáz árát. (Népszabadság)

Magasabb szintű magyar–kínai együttműködés

Kína kész Magyarországgal közösen az együttműködés fokozására, köztük a pénzügyeket, a távközlést, az infra­struktúrát érintő, valamint a csúcstechnológiát képviselő területeken – hangoztatta Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben, amikor csütörtökön fogadta a hivatalos úton országába látogató Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar fél nagy várakozással tekint a Kínával kialakult magas szintű összefogás erősítése, a kölcsönös támogatás folytatása és a gyakorlati együttműködés elé. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.