Keresés
Close this search box.

ETUC kampány

Az ETUC 2013. decemberi Végrehajtó Bizottságának döntése alapján ismét kampányt indít, melynek két célja van. Az egyik az európai parlamenti választásokra való felkészülés, a másik pedig az ETUC VB által elfogadott befektetési terv népszerűsítése,.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni, és az emberek azokra a jelöltekre adják le a voksukat, akik a munkavállalók oldalán állak. Mindenki számára nagyon fontos, hogy kik kerülnek majd be az Európai Parlamentbe, mivel ott fogadják el az Európai Unió polgárainak mindennapjait befolyásoló törvényeket, és többek között ott dől el, az is, hogy milyen lesz az EU költségvetése. Az ETUC azt szeretné, ha az új Parlament változtatna az EU jelenlegi politikáján, és az európai polgárok jogait szem előtt tartó, szociálisan befogadó EU-t támogatná.  

A másik cél felhívni az európai döntéshozók figyelmét arra, hogy a megszorításokkal nem lehet gazdasági növekedést elérni, nem lehet munkahelyeket teremteni, és ha nem változik az EU és a tagországok gazdaságpolitikája, akkor tovább fog nőni a szegénység, és a társadalmi kirekesztettség. 

A kampány egyik eseményeként az ETUC március 19-én, a következő európai csúcstalákozó előtti napon, alternatív szakszervezeti csúcstalálkozót szervez, melyre a tagszervezeteinek vezetőin kívül meghívja a munkáltatói szervezeteket, és több, magas rangú európai döntéshozót is, hogy a találkozón megvitassák az EU jövőjére vonatkozó lehetőségeket.

A kampány másik jelentős eseménye egy nagyméretű demonstráció lesz, melyet április 4-én, elsősorban a belga és a Belgiummal határos országok tagszervezeteink mozgósításával tart majd Brüsszelben. Az ETUC tagszervezetek nemzeti szinten is kampányolhatnak.

„Új út Európa számára: ETUC terv a befektetésekre, a fenntartható növekedésre és a minőségi munkahelyekre”

A terv szerint 10 éven keresztül az európai GDP 2%-át fejlesztésekre kellene felhasználni, ez lehetővé tenné, hogy meginduljon a fellendülés és új munkahelyek jöjjenek létre. A számítások szerint a sikeres terv esetén 11 millió új, minőségi munkahely keletkezne. A terv hozománya lenne a szociális Európa megújulása is.

Emellett szól az is, hogy már a munkáltatói oldal is azt hangsúlyozta, hogy Európának egy új befektetési tervre van szüksége, mert ennek hiányában tovább fog romlani az EU gazdasági és szociális helyzete.

A terv céljai és fontosabb elemei:

  • Biztosítani a jólétet és a minőségi munkahelyeket, különös tekintettel a fiatalok munkanélküliségének megoldását
  • Fenntartani az európai társadalmak közötti kohéziót, és elősegíteni a környezeti, a szociális és a demográfiai változásokat
  • Demokratikus ellenőrzési folyamatra van szükség
  • Ennek a projektnek egy Európán átívelő, szupranacionális projektnek kell lennie, és nem sok nemzeti projekteknek
  • Rövidtávon szükség van különböző intézkedések bevezetésére azért, hogy hosszabb távon elérhető legyen a gazdasági értelemben vett javulás
  • Szabályokat kell bevezetni és politikai irányt kell mutatni a piac számára, és a magánbefektetéseket is irányítani kell, mert a jövő számára innovatív projektekre van szükség
  • Európa országaiban markáns finanszírozásra van szükség, és ezzel egyidejűleg olyan helyzetbe kell hozni az országokat, hogy legyen fedezetük a közszolgáltatásokra és az államadósság csökkentésére
  • Hozzájárulni a bevételek újraelosztásához az egyenlőtlenségek megszüntetéséért, harcolni a szegénység ellen nemzeti és európai szinten is
  • Egységesíteni az adópolitikákat, hogy ez is elősegítse a befektetéseket, a magas minőségi munkahelyek megteremtését

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet