Cikkajánló – 2014. február 11.

Aláírta a paksi bővítést az államfő

Aláírta tegnap Áder János a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt, mivel a jogszabály alkotmányos szempontból nem kifogásolható, „visszaküldésének egyetlen feltétele sem adott”. Az államfő hangsúlyozta, esküjével az alkotmányos rendelkezések betartására vállalt kötelezettséget, amitől „sem petíciók, sem utcai demonstrációk, sem zsarolás, sem nemzeti zászlónk »túszul ejtése«” nem térítheti el. Noha vasárnap három Együtt-PM-es fiatal felmászott a Sándor-palotára, az annak védelmét ellátó Készenléti Rendőrség megfelelőnek tartja az akció kezelését. (Magyar Hírlap, Népszava, Népszabadság)

A Fidesz mellett kampányolnak a civilek

Az április 6-i magyarországi választásokon való részvételre szólítja fel a magyar állampolgársággal rendelkező vajdaságiakat hat délvidéki magyar civil szervezet, amelyek közös közleményükben kiemelik: a vajdasági kettős állampolgárok számára nagy elégtétel, hogy kilencven év után először mi is részt vehetünk magyarországi választásokon. (Magyar Hírlap)

Vizsgálná az MSZP a fideszes trükköket

Vizsgálatot sürget az MSZP, hogy kiderüljön, ki készítette azt az internetre a múlt héten feltöltött videót, amelyen többek között Orbán Viktor szerepel, és amely – mint utóbb kiderült – a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nevével visszaélve buzdítja szavazásra a határon túl élő magyarokat. Braun Róbert szocialista politikus szerint minden jel arra mutat, hogy a film a Fideszé. Az MSZP-s képviselőjelölt felszólította az NVI-t, kezdeményezzen vizsgálatot, különben az MSZP feljelentést tesz. (Népszava)

Helyzetbe hoznák a fiatal vállalkozókat

A fiatalok vállalkozóvá válását 6,9 milliárd forintos forrás segíti, a cél a magyar fiatalok foglalkoztatási lehetőségeinek szélesítése – mondta Czomba Sándor hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. (MNO)

Tegnap tovább csökkent a forint árfolyama

Tegnap viszonylag alacsony forgalom mellett további 1,3 százalékot veszített értékéből a forint. Az euró árfolyama a nap eleji 307,43 forintról délre 311 forint fölé emelkedett a bankközi devizapiacon. Legmagasabb értéke 312,04 forint volt, fél hat óra körül 311,70 forint környékén jegyezték az uniós devizát. A piaci szereplőket a jegybanki alapkamat további csökkentésének esélye és a devizahitelekkel kapcsolatos hírek bizonytalanítják. (Magyar Hírlap)

Két százalék fölé gyorsulhatott a magyar GDP-növekedés

Valószínűleg jóval 2 százalék fölé gyorsult a magyar gazdaság éves összevetésben számolt növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedévben, bár a negyedéves viszonyítású növekedés lassulhatott az ipari teljesítmény év végi gyengülése nyomán – jósolták hétfői előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők. (MNO)

Európa visszaszól

Az Orbán-kormány felsőoktatást sújtó politikája kiváltotta Európa figyelmét. Ez pedig komoly figyelmeztetéssel járt: január 17-én kelt levelében a European Association For Qualitiy Assurance in Higher Education (ENQA) jelezte, hogy nem hosszabbítja meg a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) teljes jogú tagságát. Ez súlyos döntés, mert az ENQA az európai felsőoktatás minőségbiztosításának nagy presztízsű és meghatározó nemzetközi szövetsége. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?