Cikkajánló – 2014. február 10.

A szakszervezeti szövetség módosítaná a Munka törvénykönyvét

Bármilyen összetételű kormány is alakul az április 6-ai országgyűlési választás után, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) kezdeményezni fogja a Munka törvénykönyve módosítását – közölte a szerveződés elnöke pénteken Mátészalkán, egy munkavállalói fórum előtt tartott sajtótájékoztatón. (Népszava)

Már hatvan szervezet indulhat a választáson

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) újabb három pártot vett nyilvántartásba, így hatvanra nőtt azon szervezetek száma, amelyek indulhatnak az április 6-i választáson. De ennél jóval több párt létezik: az Országos Bírósági Hivatal januári kimutatása szerint száznegyvenhét párt van Magyarországon. (Népszabadság)

Elkészült a Fidesz–KDNP-lista, nincs túl nagy meglepetés

Elfogadta a Fidesz országos választmánya szombaton a kormánypárti szövetség országos listáját, amelyet Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök vezet. A kormányfőt Semjén Zsolt, Kövér László, Mátrai Márta és Varga Mihály követi a névsorban. A listából az is kiderül, hogy nem lesz képviselő Horváth János, az Ország­gyűlés korelnöke, Meggyes Tamás, Pálffy István és Wittner Mária sem. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke beszédében nem tartotta kizártnak, hogy a jelenlegi politikai helyzetben újra kétharmados győzelmet arathat a pártszövetség. A Fidesz alelnökének becslése szerint listáról negyven-negyvenöt mandátumot szerezhetnek, de például Simon Gábor negyedmilliárdos botránya „lavinaszerűen” alakíthatja át a politikai mezőnyt, így akár hetven-nyolcvan egyéni választókerületben is nyerhetnek. (Magyar Hírlap)

Ellenzéki szerepre készülnek

Az LMP a remény pártjaként határozta meg magát a hét végi kampánynyitón, kinyilvánították, hogy sem a Fidesz, sem a baloldali összefogás mellé nem állnak be. A cél az, hogy 2018-ra úgy megerősödjön az LMP, hogy meghatározó kormánypárt lehessen. (Magyar Hírlap)

Növekvő tiltakozás a paksi bővítés ellen

Az Együtt-PM aktivistái “Miért féltek a népszavazástól?”, illetve “Paksról döntsön a nép!” feliratú molinókat helyeztek el a Sándor Palota erkélyén vasárnap. Az akcióval a mai, este 6-kor tartandó fáklyás tiltakozó tüntetésre is fel kívánták hívni a figyelmet. Természetesen a paksi erőműbővítésnek vannak támogatói is. A szintén állami Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) készített elemzést, ebből kiderül: új kapacitások kellenek. A tanulmány a paksi bővítés szükségességét igyekszik igazolni. (Népszava, NolTv, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Bizonyítványosztás előtt

Pénteken érkezik el az igazság pillanata: akkor derül ki, mennyire hasított tavaly a magyar gazdaság, jó hajrával sikerült-e elérni az áhított egyszázalékos növekedést. (Népszabadság)

A hibás gazdaságpolitika ára

Az ázsiai gazdasági csodát is túlszárnyalhatná Magyarország és a régió, ha a McKinsey üzleti tanácsadó cégcsoport által kidolgozott fejlődési modellt követve modernizálná exporttevékenységét, elmaradott szektorait és biztos környezetet teremtene a külföldi tőke számára. A hazai gazdaságpolitikai döntések azonban több ponton is épp az ellenkezőjét valósítják meg a javasolt programnak. (Népszava)

Az infláció hiánya is veszélyes lehet

Az elmúlt években súlyos válsággal küzdő déli országokban az árak csökkenése, vagyis a dezinfláció jelenthet kockázatot a következő időszakban, de Magyarországon annak ellenére, hogy évtizedes mélypontra csökkent az infláció, nem tartanak deflációtól a Coface szakértői, akik kedvező folyamatként értékelik a GDP várható, szerintük 1,5 százalékos növekedését. (Népszava)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?