Cikkajánló – 2014. február 7.

Jóváhagyták a harmadik rezsicsökkentést

Elfogadta az Országgyűlés tegnap a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényt, amely szerint az idén három lépésben lesz alacsonyabb a rezsi: a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig októbertől 3,3 százalékkal csökken. A fideszes Rogán Antal és Németh Szilárd javaslatát 298 igen szavazattal, hét nem ellenében, öt tartózkodás mellett hagyták jóvá. (Magyar Hírlap, Népszabadság, Népszava)

Balhé a parlamentben: név szerint szavazták meg a paksi megállapodást

Egy hajnali napirend-módosítással váratlanul mára került át a paksi bővítésről szóló egyezmény végszavazása. Az ellenzék puccsot emleget, az ülést pedig meg kellett szakítani a tiltakozók szirénázása miatt. A név szerinti szavazáson a kormánypárti többség jóváhagyta az egyezményt. (Népszabadság, Népszava)

Durva szám lett az államháztartás hiánya

Az államháztartás központi alrendszerének 2014. január havi hiánya 75,4 milliárd forintra teljesült. Tavaly ilyenkor ez 2,5 milliárd forint volt – írja az NGM. Az adat bontásából kiderül, hogy a központi költségvetés 166,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 54,6 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 36,6 milliárd forintos szufficittel zártak. (Népszabadság)

Nem adják el az oroszok a Dunaferrt

Tegnap kiderült: nem adják el az orosz tulajdonosok a Dunaferrt. Ehelyett leáll az elbocsátás, és jelentős fejlesztésekre is sor kerül. (Magyar Nemzet)

Jön a „becsület napja” – ellentüntetéssel

A rendőrség megtiltotta, de ettől még előfordulhat, hogy megtartják. Az antifasiszták is készülnek. A rendőri szervekhez a kitörés (becsület) napja alkalmából 14 rendezvényre vonatkozó bejelentés érkezett. A rendőrség valamennyi rendezvény megtartását megtiltotta – válaszolta a Népszabadság kérdésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata.  Ennél több részletet a rendőrség nem közölt. Antifasiszta szervezetek viszont úgy készülnek, hogy lesz szélsőjobboldali rendezvény: szombat délelőttre ellentüntetést hirdettek.

A fenntartható növekedésre kell koncentrálnunk

Magyarország megítélése összehasonlíthatatlanul jobb a két évvel ezelőtti országtanulmányban megfogalmazottaknál. Akkor ugyanis számos területen azonnali költségvetési beavatkozást sürgettek az OECD szakértői – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Mikola István, hazánk OECD-nagykövete.

Javult hazánk külföldi megítélése

Nagyobb médiafigyelem irányult hazánkra 2013-ban a megelőző évhez képest, pozitívabb a Magyarországról alkotott kép a világsajtóban – állapította meg a Nézőpont Intézet kutatása. A felmérés során tizenkét ország ötvenhét nyomtatott és elektronikus sajtótermékét vizsgálták. Antal Zsolt médiaelemző szerint tavaly a szlovák, a lengyel és az osztrák sajtó cikkezett a legtöbbet országunkról, a külföldi lapok pedig elsősorban a gazdaság helyzetével, a jogállamiság kérdéseivel és hazánk külkapcsolataival foglalkoztak. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk