Cikkajánló – 2014. február 6.

Újabb rezsicsökkentésről döntenek ma

A Ház munkája reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd határozathozatalt tartanak. A parlament több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett módosíthatja a közelmúltban elfogadott, 2030-ig szóló területfejlesztési koncepciót. Szintén a benyújtott módosító javaslatokról döntenek a paksi bővítésről szóló egyezmény ügyében.  A rezsicsökkentés harmadik ütemét ugyanakkor akár végleges formába is önthetik a képviselők. Fideszes politikusok javaslatukban azt kezdeményezik, hogy a gáz lakossági fogyasztói ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökkenjen. (Népszabadság)

Nem kockáztatnak a gyed extrások

Hiába tették lehetővé a gyed extrával a gyermekgondozási díj igénybevétele melletti munkavállalást, könnyen kirúghatják a nőket – hangoztatja az ellenzék. A tárca szerint csak rendkívüli felmondásra van lehetőség. Összeállításunkból egyebek mellett kiderül, hogy az új munka törvénykönyvében van védelem a kisgyerekeseknek, ám valóban gyengébb, mint korábban. (Magyar Hírlap)

Paksi bővítés: drágább áram, brutális veszteség

„Trükkök százait” vetette be az Orbán-kabinet, hogy ne kelljen előállnia a paksi bővítés valós számaival a beruházásról szóló egyezmény parlamenti végszavazása előtt. A titkolózás oka az, hogy – a Népszabadság információi szerint – az állami energiavállalat, az MVM számára készült számítások szerint a projekt az új blokkok tervezett élettartama alatt nem térül meg, és jelentős áramár-emelkedést eredményez.

Kútba esett adósságcsökkentés

Csak trükkökkel sikerült csökkenteni tavaly év végén az államadósságot, januárban a nettó adósság ismét rekordszintre emelkedett. Idén év végén már a magánnyugdíj-pénztári vagyon sem fog segíteni: az ugyanis elfogyott. Ráadásul a paksi bővítés is növelni fogja az államadósságot. (Népszava)

Gyengébben teljesít az ipar

Vártnál gyengébben alakult az ipari termelés az év utolsó hónapjában, a kibocsátás 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Előzőleg elemzők még két számjegyű éves szintű bővülést is elképzelhetőnek tartottak. (Népszabadság, MNO)

Kampány az iskolában akár tanítási időben is

A választási eljárási törvény nem tiltja a köznevelési intézményekben a politikai kampánygyűléseket – cáfolta a Népszavának a közbeszédben gyakorta elhangzó, tiltásról szóló  állításokat Tóth Zoltán választási szakértő. Mint megírták, az egyik legutóbbi fideszes rezsifórumot a fővárosi XI. kerületben található Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartották.

Magas részvétel kell a kormányváltáshoz

Alacsony választási részvétel mellett nem lehet leváltani a Fidesz-kormányt, kétharmados részvétel esetén viszont a baloldali összefogás győzni fog az áprilisi választáson – mondta Molnár Zsolt. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje