Cikkajánló – 2014. február 5.

Ha Orbán azt mondta: tízezer

Kapkodva írták át a Belügyminisztérium tervezetét a tiszthelyetteseknek járó tízezer forintos bérpótlékról, így nem sikerült eltüntetni a nyomokat. De a tárca közleményében a szakszervezeteket meg “egyes sajtóorgánumokat” vádolnak félreérthető állítások terjesztésével. (Népszabadság)

Vastagodhat a fizetési boríték

A napokban jutnak hozzá a munkavállalók az első, 2014-es szabályok szerint számított fizetésükhöz. Noha a személyijövedelemadó-törvényben az idén kevés érdemi változás történt, a családi járulékkedvezmény bevezetésének köszönhetően főként a többgyermekes, alacsony jövedelmű munkavállalók számíthatnak a szabályok módosítása miatt kedvező változásra. A cél az, hogy adókönnyítést adjanak a munka mellett gyermeket nevelőknek. Az szja-alapot csökkentő kedvezmény mértéke egy vagy két kedvezményezett eltartott esetén gyermekenként havi 62 500 forint, három vagy annál több eltartottnál gyermekenként havi 206 250 forint. Főként a három vagy több gyermeket nevelő családok esetében fordult elő, hogy a bruttó bér alacsonyabb volt, mint az érvényesíthető kedvezmény, így azt az érintettek nem tudták teljes mértékben kihasználni. Fontos, hogy azok az elvált szülők, akik bírósági döntés alapján felváltva gondozzák gyermeküket, 50-50 százalékban érvényesíthetik a családi kedvezményt. (Magyar Hírlap)

Vita volt az újabb rezsicsökkentésről

A harmadik mérsékléssel az európai átlagra csökken a gáz, a villany és a távhő ára a magyar családok számára – mondta a fideszes Németh Szilárd a rezsicsökkentéssel és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája során tegnap a parlamentben. (Népszava, Népszabadság, MNO)

Elégedett magyarokat talált a KSH

Minél iskolázottabb valaki, annál elégedettebb az életével – derült ki a KSH legfrissebb kutatásából, amely szerint a magyarok nem is olyan pesszimisták, mint eddig hittük. (Népszabadság, MNO)

Felcsút, a világ közepe

2010-ben még csak egy közepes méretű, Fejér megyei község volt, 2014-re viszont már egy csaknem kész futballstadionnal, vasúttal, milliárdos polgármesterrel rendelkező, 40 milliós önkormányzati adósságától a kormány által megszabadított miniszterelnöki “uradalom” lett. Felcsút, vagyis Orbán Viktor szülőfaluja egészen véletlenül a kormányváltás óta virágkorát éli. (Népszava)

“Rátelepedtek” az iskolarendszerre

Szinte teljes oldalt szentelt a kedd délutáni Le Monde Magyarországnak. Orbánék “rátelepedtek” az iskolarendszerre címmel részletesen ismertette az oktatás helyzetét. A lap emlékeztetett az alaptörvény “nemzeti hitvallásra” és ismertette azt a kiadványt, amelyet az általános iskolák felsős hallgatói között osztottak szét. (Népszava)

Ennyi volt: államadósság csökkentésre költötte a kormány a nyugdíjvagyont

Az államosított közel 3000 milliárd forintos magán-nyugdíjpénztári vagyonból 2020 milliárd forintot költött a kormány államadósság csökkentésre. Ebből 435 milliárd forintot a tavalyi év utolsó hetében forgatott adósságcsökkentésre a kormányzat. Így legalább a statisztika szebb. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és