Cikkajánló – 2014. január 28.

Orbán: Tíz éve először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága

Tíz év óta először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban. A kormányfő a tavalyi nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő magyar diákok és tanáraik tiszteletére rendezett hétfői ünnepségen mondta ezt, ahol kitüntetéseket adott át. (MNO                   

Háromszor verjük le a bankokon a trükközést!

Már februárban megemelheti a törvényben garantált ingyenes készpénzfelvételek számát a parlament – közölte a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint erre azért van szükség, mert a kormánypártok úgy látják, hogy “a bankok megpróbálják átverni az embereket”. (Magyar Hírlap, Népszabadság, Népszava, MNO)

Kormányváltáskor is marad a rezsicsökkentés

Az Összefogás választási győzelme esetén az új kormány visszaállítja a felsőoktatás ingyenességét, a közoktatásban pedig a tankötelezettség korábbi korhatárát. Az első százötven nap feladatainak egyike lesz a vitatott trafikkoncessziók és földpályázatok jogállami felülvizsgálata és adott esetben újraosztása is – nyilatkozta a Népszabadságnak Tóbiás József. Az MSZP parlamenti frakciójának igazgatója közölte: a következő kormány is meg fogja őrizni a rezsicsökkentést azzal, hogy hosszú távon fenntartható és igazságosabb pályára helyezi. Azon lesznek, hogy azok részesüljenek belőle jobban, akik arra igazán rászorulnak.

Tarthatatlan költségvetés, rossz vezetői döntések

Brutálisra sikeredett a Klik átvilágítása – adta hírül tegnap az Index, egy birtokukba jutott dokumentumra hivatkozva. Emlékeztetőül: tavaly ősszel a Hvg.hu számolt be arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is elégedetlen volt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésével, ezért miniszteri biztost neveztek ki az élére Szabó Balázs személyében, aki 2009 és 2011 között a Magyar Közút Zrt. informatikai igazgatója volt. Az Index idéz a biztos 60 oldalas jelentéséből, amely ízekre szedte a Klik működését, és ezért egyértelműen Marekné Pintér Aranka elnököt tette felelőssé. A miniszteri biztos vizsgálata feltárta, amit már korábban is pedzegetett a sajtó, de a szakállamtitkárságon mindig tagadták, jelesül azt, hogy tarthatatlan volt a Klik költségvetése, „az elszámolások is sokszor törvénytelenül, utólagos lepapírozással zajlottak”. (Népszabadság, Népszava)

Cséfalvay: Nonprofit lesz a közműszolgáltatás, és nem fagy be a minimálbér

Teljes az egyetértés abban, hogy a magyar gazdaságot erőteljesebb növekedésre kell ösztökélni, s az OECD országjelentése lényegében azt sorolja fel, milyen eszközökkel lehet ezt elérni – mondta hétfő délelőtt a Nemzetgazdasági Minisztériumban a kiadvány szerkesztőivel együtt tartott bemutatón és sajtóértekezleten Cséfalvay Zoltán államtitkár. Mint a Népszabadság beszámolt róla, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az új „magyar szemlében” számos ajánlást fogalmaz meg, miközben rendkívül aggasztónak tartja a potenciális növekedési ütem visszaesését, különösen térségi összehasonlításban. Egy kérdésre az államtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a beruházási ráta már elérte az uniós átlagot, igaz – tette hozzá –, a felzárkózáshoz ez nem elég. (Népszava)

Megjöttek az adatok: sokkal több nő kapott esélyt

Magyarországon 1 millió 825 ezer nőt foglalkoztattak a tavaly novemberi adatok szerint, mintegy százezerrel többet, mint a kormányváltás előtt – mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa hétfőn. (MNO

Saját döntés az uniós pénzekről

A mostani uniós költségvetési időszakban mintegy 970 milliárd forint fejlesztési pénzről dönthetnek saját hatáskörben a megyei önkormányzatok és a megyei jogú városok. Leginkább a kelet-magyarországi megyék járnak jól, ám ezt a lakosságszám is indokolja, és különbséget kell tenni a fejlett és kevésbé fejlett régiók között. (Magyar Hírlap)

Életkortól függetlenül menti meg a kormány a diplomákat

Korhatár nélkül lehet jelentkezni márciustól a Diplomamentő programra – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben az MTI-t hétfőn. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár döntése értelmében ugyanakkor bekerül a választható nyelvek körébe a német és az angol mellé a francia nyelv, továbbá nem lesz állampolgársághoz kötve a programba való belépés. (MNO

Az uniós biztoshoz fordul a CÖF

A Civil Összefogás Fórum sajnálatosnak tartja, hogy az ombudsman nem hajlandó az Alkotmánybíróságnál kezdeményezni a Kúria devizahitelesekkel kapcsolatos döntésének alkotmányos felülvizsgálatát. Ezért a civilek úgy döntöttek: a legfontosabb, a bankok rosszhiszeműségét bizonyító okiratokat megküldik az Európai Unió igazságügyi biztosának, Viviane Redingnek, hogy legyen segítségére a devizahitel-károsultaknak. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?