Cikkajánló – 2014. január 24.

Besokalltak a bányászok, nagy tüntetésre készülnek Budapesten

A bányászszakszervezet úgy döntött: nem hagyja a bányában meghalni az embereket; addig kér, követel egyre hangosabban és erőteljesebben, amíg vissza nem kapják korábban megszerzett jogaikat. (Népszabadság)

Érdemes figyelnie a munkaadóknak a nőkre

Szélesedik azon nők köre, akik után a munkaadók igénybe vehetik a nyugdíjba vonulás előtti időszakra vonatkozó bér- és járulékkedvezményeket annak a programnak a keretében, amely segíti a nőket a 40 év szolgálati jogviszony megszerzésében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel. (MNO)

A munkahelyvédelem nem teremt állásokat

Hiába büszke a kormány a munkahelyvédelmi akciótervre, ma kevesebben dolgoznak, mint 2010 előtt. 105 milliárd forintot költött tavaly novemberig a kormány a munkahelyvédelmi programra, összesen 745 ezer munkavállalót érintett az akció – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Pankucsi Zoltán. (Népszava, MNO)

Áprilisban újabb rezsicsökkentés

Döntés születhet a Fidesz– KDNP mai frakcióülésén arról, hogy áprilisban a lakossági gáz árának mérséklésével folytatódik a rezsicsökkentés – derül ki Rogán Antal a Magyar Nemzetnek adott interjújából. A Fidesz frakcióvezetője azt is elmondta, hogy a tervek szerint a villamos energia és a távhő díjának további csökkentésére az év későbbi szakaszaiban és különböző mértékben kerülhet majd sor.

Kevesebb a jómódú, több a nélkülöző

Egyre többen élnek olyan háztartásban, ahol egyáltalán nincs aktív foglalkoztatott, 2009 és 2012 között jelentős mértékben nőtt a relatív jövedelmi szegénységben élők aránya is. (Népszabadság)

Adókedvezmény húszéves korig

A nagykorúvá vált, de még közoktatásban tanuló fiatalok után is igényelhető a családi kedvezmény, amíg be nem töltik a huszadik életévüket – közölte Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára. (Magyar Hírlap)

Összefogás néven kampányolnak

Összefogás – ezzel a névvel kampányolnak a baloldali ellenzéki együttműködés pártjai. Az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció, illetve a Liberálisok nemcsak közös névvel, hanem egységes arculattal vágnak neki a kampánynak, ami a kormányváltó választók dolgát egyszerűsítheti. (Népszava, MNO)

Trükköznek a rokkantakkal is

Miközben mindennapi létfenntartásukért küzdenek a rokkantnyugdíjuktól megfosztott megváltozott munkaképességű emberek, a kormány – csakúgy mint a közmunkásokat – a statisztikai adatok kozmetikázására használja őket. A kabinet szerint többen dolgoznak, mint az előző kormány idején. A valóság: néhány éve aki tudott, nyolc órában dolgozhatott, ma csak 4 órás foglalkoztatásra van esély. A rehabilitációs kártya birtokosait pedig új foglalkoztatottként számolják el. (Népszava)

Miért nem kellenek a segítő kezek?

Akár százszázalékos uniós támogatást is élvezhetne a Segítő kezek elnevezésű idősprogram – mint a 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklus kiemelt célterülete –, és egyetlen fillérjébe se kerülne a kormánynak a nyolcvan év felettiek hétköznapjait megkönnyítő, szociális biztonságukat szolgáló projekt. (Népszabadság)

Ki mond igazat a paksi hitelről?

Vagy az orosz, vagy a magyar kormányzat nem mond igazat a paksi atomerőmű bővítéséhez nyújtandó orosz hitelről. Az Orbán-kabinet ugyanis folyamatosan államközi, az orosz fél pedig következetesen kereskedelmi kölcsönről beszél. Szakértők szerint nem igaz a kormányzat azon állítása sem, hogy a paksi beruházásnál a meglévő technológiai adottságok miatt csak az orosz Roszatom jöhetett szóba. Az új blokkok ugyanis a régiektől teljesen elkülönülten, és gyökeresen eltérő rendszerrel működnek majd. Így akármelyik jelentkező lehetett volna a kiválasztott. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje