Cikkajánló – 2014. január 24.

Besokalltak a bányászok, nagy tüntetésre készülnek Budapesten

A bányászszakszervezet úgy döntött: nem hagyja a bányában meghalni az embereket; addig kér, követel egyre hangosabban és erőteljesebben, amíg vissza nem kapják korábban megszerzett jogaikat. (Népszabadság)

Érdemes figyelnie a munkaadóknak a nőkre

Szélesedik azon nők köre, akik után a munkaadók igénybe vehetik a nyugdíjba vonulás előtti időszakra vonatkozó bér- és járulékkedvezményeket annak a programnak a keretében, amely segíti a nőket a 40 év szolgálati jogviszony megszerzésében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel. (MNO)

A munkahelyvédelem nem teremt állásokat

Hiába büszke a kormány a munkahelyvédelmi akciótervre, ma kevesebben dolgoznak, mint 2010 előtt. 105 milliárd forintot költött tavaly novemberig a kormány a munkahelyvédelmi programra, összesen 745 ezer munkavállalót érintett az akció – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Pankucsi Zoltán. (Népszava, MNO)

Áprilisban újabb rezsicsökkentés

Döntés születhet a Fidesz– KDNP mai frakcióülésén arról, hogy áprilisban a lakossági gáz árának mérséklésével folytatódik a rezsicsökkentés – derül ki Rogán Antal a Magyar Nemzetnek adott interjújából. A Fidesz frakcióvezetője azt is elmondta, hogy a tervek szerint a villamos energia és a távhő díjának további csökkentésére az év későbbi szakaszaiban és különböző mértékben kerülhet majd sor.

Kevesebb a jómódú, több a nélkülöző

Egyre többen élnek olyan háztartásban, ahol egyáltalán nincs aktív foglalkoztatott, 2009 és 2012 között jelentős mértékben nőtt a relatív jövedelmi szegénységben élők aránya is. (Népszabadság)

Adókedvezmény húszéves korig

A nagykorúvá vált, de még közoktatásban tanuló fiatalok után is igényelhető a családi kedvezmény, amíg be nem töltik a huszadik életévüket – közölte Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára. (Magyar Hírlap)

Összefogás néven kampányolnak

Összefogás – ezzel a névvel kampányolnak a baloldali ellenzéki együttműködés pártjai. Az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció, illetve a Liberálisok nemcsak közös névvel, hanem egységes arculattal vágnak neki a kampánynak, ami a kormányváltó választók dolgát egyszerűsítheti. (Népszava, MNO)

Trükköznek a rokkantakkal is

Miközben mindennapi létfenntartásukért küzdenek a rokkantnyugdíjuktól megfosztott megváltozott munkaképességű emberek, a kormány – csakúgy mint a közmunkásokat – a statisztikai adatok kozmetikázására használja őket. A kabinet szerint többen dolgoznak, mint az előző kormány idején. A valóság: néhány éve aki tudott, nyolc órában dolgozhatott, ma csak 4 órás foglalkoztatásra van esély. A rehabilitációs kártya birtokosait pedig új foglalkoztatottként számolják el. (Népszava)

Miért nem kellenek a segítő kezek?

Akár százszázalékos uniós támogatást is élvezhetne a Segítő kezek elnevezésű idősprogram – mint a 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklus kiemelt célterülete –, és egyetlen fillérjébe se kerülne a kormánynak a nyolcvan év felettiek hétköznapjait megkönnyítő, szociális biztonságukat szolgáló projekt. (Népszabadság)

Ki mond igazat a paksi hitelről?

Vagy az orosz, vagy a magyar kormányzat nem mond igazat a paksi atomerőmű bővítéséhez nyújtandó orosz hitelről. Az Orbán-kabinet ugyanis folyamatosan államközi, az orosz fél pedig következetesen kereskedelmi kölcsönről beszél. Szakértők szerint nem igaz a kormányzat azon állítása sem, hogy a paksi beruházásnál a meglévő technológiai adottságok miatt csak az orosz Roszatom jöhetett szóba. Az új blokkok ugyanis a régiektől teljesen elkülönülten, és gyökeresen eltérő rendszerrel működnek majd. Így akármelyik jelentkező lehetett volna a kiválasztott. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és