Cikkajánló – 2014. január 22.

Korkedvezményükért demonstrálnak ismét a bányászok

Egy év elteltével ismét demonstrálnak a külfejtéseken dolgozó bányászok, mert két évvel ezelőtt megvonták tőlük korkedvezményes nyugdíjukat. A munkások korábban harminc ledolgozott év után mehettek nyugállományba. (Magyar Hírlap)

Most akkor jár a bölcsőde vagy nem?

Bár januártól már életbe lépett a gyed extra csomag, amelynek egyik elemeként az anyák a gyermek egyéves kora után a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása mellett is dolgozhatnak, a hatályos jogszabályok alapján egyáltalán nem egyértelmű, hogy a bölcsődék és a családi napközik fölvehetik-e a gyedben részesülő anyák gyermekeit. A gyermekvédelmi törvény vonatkozó passzusát ugyanis egyszerűen elfelejtették módosítani. (Népszabadság)

Atomerőmű-adó várható

A paksi atomerőmű tervezett bővítése jelentős pénzügyi megszorításokhoz vezethet. Ismerve az orbáni módszereket, elsősorban a vállalkozói szféra lenne ennek elszenvedője, de a terhek várható “terítése” nyomán az adófizető polgárok életszínvonala is alaposan megsínylené az Orbán-Putyin paktumot.  A demokratikus, ellenzéki erők sorra tiltakoznak a végig nem gondolt megállapodás megvalósulása ellen. (Népszava)

Rövidebbek lehetnek a várólisták

Összesen 18,2 milliárd forintnyi többletpénzt osztanak szét az idén az egészségügyben – jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Ebből jut a járóbeteg-szakellátásra, egyes onkológiai vizsgálatokra és vastagbélszűrő programra is, ezzel együtt a várólisták is rövidülhetnek: csaknem 790 millió forintból ezerháromszáz csípő- és térdprotézisműtét végezhető el. (Magyar Hírlap, Népszava, MNO)

Új történelmi mélyponton az alapkamat

Tizenöt bázisponttal 2,85 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Bár az elemzők többsége a jegybanki döntésnél alacsonyabb, 10 bázispontos mérséklésre számított, a forint mégsem gyengült. Elemzők szerint nem szűnt meg a monetáris politika mozgástere, így akár 2,5 százalékig is csökkenhet az alapkamat. Az euró napi csúcsát 302,8 forinton érte el, de kismértékben visszaerősödött a döntés után. (Magyar Hírlap, Népszabadság

Orbán Viktor vagy az euró

Ki lehet-e egyezni a gazdaságpolitikáról a Fidesszel a választások után? Ez volt egy tegnapi gazdaságpolitikai konferencia legizgalmasabb kérdése. A rendező GKI Gazdaságkutató Zrt.-ben úgy vélik, erre mindenképp szükség lenne, akárki is győz tavasszal. Ami viszont már tény: az utolsó tíz év kudarc Magyarország számára, mutatóink rosszabbak a környező országokéinál. (Népszava, Népszabadság)

Emelik a bankok a díjaikat egyes pénzfelvételeknél

Úgy tűnik, a piaci logika és Fidesz-kormány akarnok gazdaságpolitikája közötti harcban megint az előbbi győz. A vesztes pedig az ügyfél. Februártól jár a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvétel annak, aki hétfőig megtette pénzügyi szolgáltatójánál az ehhez szükséges nyilatkozatot. A bankoknak azonban ezek után a műveletek után is be kell fizetniük a tranzakciós illetéket. (Népszava, MNO)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje