Cikkajánló – 2014. január 17.

Több diplomával is utcát kell söpörni

Az egyik oldalon a hatalmi gátlástalanság, a másik oldalon a teljes kiszolgáltatottság. Így kommentálta Nyakó István szocialista képviselő a Jászapátin történteket. Mint a Népszava megírta, a településen a közmunkásokkal pénteken íratták alá a szerződést, és máris szavazniuk kellett az igazgatóválasztáson. A “felügyeletükkel” megbízott ember állítólag azt is megmondta nekik, kit kell támogatniuk, és közölte velük, aki nem így tesz, annak nyártól már nem lesz munkája. Nyakó felidézte, hogy Baján is hasonló eset történt, ott azzal zsarolták a közmunkásokat – mondta -, hogy aki nem Fidesz jelöltjére szavaz, nem kap szociális tüzifát.

Mesterházy Attila: Nem hiszek a csodafegyverekben

Mindenki hozott az ellenzéki szövetségért valamiféle áldozatot – mondta a Népszabadságnak Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, hozzátéve, mindenki adott fel a kezdeti pozíciójából azért, hogy a választók hitét vissza tudják adni. (Népszava, MNO)

Nem engednek a rezsicsökkentésből

A „Gyurcsány-koalíció” eltörölné a rezsicsökkentést, amit meg kell akadályozni – erről beszélt tegnap Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő. Gyurcsány Ferenc – Kuncze Gábor decemberi véleményét továbbgondolva – azt mondta a rezsicsökkentésről, hogy az „egy hülyeség”. (Magyar Hírlap)

Orbán: Paks nélkül nincs versenyképesség

A paksi atomerőmű nélkül a magyar gazdaság nem tud versenyképesen működni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a paksi erőműbővítésről szóló orosz–magyar megállapodás ügyében. (MNO, Magyar Hírlap)

„Bármilyen szakon tovább lehet tanulni”

Minden eddiginél többen, csaknem 59 ezren kezdték meg tanulmányaikat tavaly állami ösztöndíjjal a felsőoktatásban. Klinghammer István szakállamtitkár szerint ahhoz képest, hogy 78 ezren érettségiztek tavaly, meglepő, hogy 95 ezren jelentkeztek. Az idén ötven-ötvenötezer állami ösztöndíjas hallgatóra számítanak. Elmondta, a hallgatói önkormányzatok és a rektorok igényelték, hogy 260-ra emeljék a minimumponthatárt, bár szerinte „ez sem nagyon izmos pontszám”. (Magyar Hírlap)

Veszélyben az uniós pályázatok sikere

Önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek sokasága lesz kiszolgáltatva az állami bürokráciának és a politikai szempontoknak, ha megvalósul Orbán Viktor kormányának döntése az összes uniós pályázat megírásának államosításáról. Erről kért állásfoglalást uniós szocialista képviselő az Európai Bizottságtól. (Népszava)

Navracsics: a Kúria jogosan döntött, hogy vár

A Kúria jogosan döntött úgy, hogy megvárja az Európai Unió Bíróságának döntését – mondta a devizahitelekkel összefüggésben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk