Cikkajánló – 2014. január 13.

Egyelőre nincs sorbaállás a gyed extráért

Január 1-jétől életbe lépett a gyed extra csomag, amellyel a kormány a gyermekvállalási kedv növekedését szeretné elérni. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a gyermek egyéves kora után az anyák a gyermekgondozási díj (gyed) vagy a gyermekgondozási segély (gyes) folyósítása mellett is dolgozzanak, valamint azt is, hogy újabb gyermek születése esetén mindkét gyermek után juttatást kapjanak. Egyelőre azonban kevés az igénylő, az anyák inkább csak érdeklődnek a lehetőségről. (Népszabadság, MNO)

Célegyenesben az összefogás

Akár már ma megszülethet az ellenzéki megállapodás – értesült a Népszava. A kormányváltó szövetség szélesítéséről a hét végén is egyeztetett az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK). Forrásaink szerint a felek egyetértettek abban, hogy a DK-nak nyerhető egyéni körzeteket is kell adni és a szocialisták jelezték: bizonyos választókerületekben hajlandók saját jelöltjeiket visszaléptetni. Úgy tudjuk, az MSZP a gyors megállapodás érdekében azt is elfogadta, hogy Gyurcsány Ferenc harmadik legyen a közös listán. Mesterházy Attila vasárnapi blogjában azt írta: eddig mindenki felelősen, kompromisszumra készen tárgyalt. (MNO)

LÉT – vagy nemlét

Magyarországon nagyjából hárommillió olyan ember él, akinek nem kell tartania a létbizonytalanságtól. A többi hétmilliónak viszont igen. A magyarok biztonságérzete egy zsákutcás diktatúrához kötődik, a demokráciához pedig a létbizonytalanság élménye kapcsolódik. (Népszabadság, MNO)

Hiánypótló közfoglalkoztatás

Várhatóan komoly sikerrel zárul a téli közfoglalkoztatás az állami erdőgazdaságokban. A közmunkások részt vesznek minden olyan erdőgazdasági tevékenységben, amelyik nem igényel bonyolultabb szakismeretet, több mint ezernégyszázan pedig képzésen vesznek részt. Kiderült az is, hogy többen azok közül, akik korábban közmunkásként szereztek képesítést és gyakorlatot, később piaci alapon is el tudtak helyezkedni. A többieket visszavárják, mert munka van bőven. (MNO

Pintér Sándor: Négy év alatt a testület visszaszerezte a társadalmi bizalmat

Visszaszerezte a rendőrség a társadalom bizalmát – erről beszélt Pintér Sándor belügyminiszter a lapunknak adott interjúban. A Tárki legfrissebb közvélemény-kutatására hivatkozva elmondta, a rendőrség mára a második legelfogadottabb köztestület lett. Elmondta, ez annak köszönhető, hogy a 2006-os események után a rendőrök kivetették maguk közül a törvénytelenségeket elkövető társaikat, illetve hogy a kormányváltás új belügyi politikát hozott. A belügyminiszter újra megerősítette, semmiképp sem megengedhető, hogy az őszödi beszéddel kapcsolatos teljes titkosszolgálati jelentés nyilvános legyen, egyes részeit viszont a közvélemény elé lehet tárni. Bár ezekből senki nem tudna meg pontos információkat a történésekről. (Magyar Hírlap, MNO)

Családok támogatása: hazugságok sora

Éppen az MSZP-kormány volt az, amelyik 2006-ban bevezette a gyes és a gyed melletti munkavállalás lehetőségét, amit aztán Orbán Viktor 2011-ben megszüntetett. Vagyis a Fidesz “most saját bűnét keni” a szocialistákra. Egyebek mellett így reagált az MSZP Rogán Antal szavaira. (Népszava)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és