Keleti nyitás

Kínai delegáció látogatott a SZEF-hez

Shandong tartomány szakszervezeti vezetőiből álló delegáció látogatott a SZEF-hez. A Kína keleti, tengerparti tartományából érkező szakszervezeti tisztségviselők a jövőbeli együttműködés kialakításának reményében utaztak Magyarországra.

A delegáció vezetője He Yude, a Shandongi Szakszervezetek Területi Szövetségének alelnöke röviden bemutatta szakszervezetük működését, amely 1940-ben alakult és mintegy 200.000 alapszervezetben 24 millió tagot tömörít. A tartományi szakszervezetnek 12 központi osztálya, 17 városban helyi szervezete, 18 nagyvállalatnál munkahelyi szervezete és 18 ágazati (mezőgazdaság, erdészet, vízügy, honvédelem, elektronika, gépipar, kőolaj, vegyipar, gyógyszeripar, pénzügy, közlekedés, oktatás, egészségügy, építészet, építőanyag gyártás, külkereskedelem, tengeri fuvarozás, könnyűipar, bányászat, acélipar, stb.) szervezete van. Tehát egy rendkívül erős, fontos partnerszervezetről van szó.

Jelenleg az egyik legnagyobb prioritásuk, hogy a nemzetközi kapcsolatrendszerüket bővítsék. Magyarországgal együtt most már 12 országgal működnek együtt.

Mivel Kínában a kommunista párt vezeti az országot, az ő tevékenységük nagyban rányomja a bélyegét a szakszervezeti munkára is. A szakszervezetnek a hagyományos munkavállalói érdekvédelem mellett feladata a párt törekvéseinek támogatása is, annak megértetése a munkavállalókkal, illetve annak lehetővé tétele, hogy a munkavállalók részt vegyenek bizonyos rendezvényeken.

A nagyvállalatoknál önkéntes a belépés, de a közintézményekben ez szinte természetes és igyekeznek pl. kedvezmények nyújtásával is vonzóbbá tenni a tagságot, így a szervezettség 90% körüli. Ugyanakkor a tagdíjfizetés is eltér, a költségek nagyobb részét a munkáltató fizeti, így a munkavállalókra sokkal kisebb teher hárul.

Kínában a minimálbér városonként kerül meghatározásra az adott térség fejlettségétől függően. A vállalatoknál ezen felül lehetőség van kollektív tárgyalásokra is a menedzsment és a szakszervezet között. A tárgyalások eredményeként létrejövő kollektív szerződésben nem csak a béreket, hanem az jövedelemnövekedés mikéntjét is rögzítik. Itt mindig igyekeznek egyensúlyra törekedni, hogy a munkavállalóknak is meglegyen a motivációjuk a minőségi munkavégzésre, illetve a vállalatnak is maradjon elegendő tartaléka az innovációs tevékenységek finanszírozására. A közszférás munkabérek ettől eltérően központilag meghatározottak és csak a tartomány fejlettségi szintje alapján városonként mutatkozik némi eltérés köztük az ország egészében.

Kínában a munkanélküliség nem jelentős mértékű, a legtöbben előbb-utóbb el tudnak helyezkedni, tartós munkanélküliség lényegében nincs. A nyugdíjkorhatár a férfiak esetében 60 év, a nőknél 55 év.

Vendégeink elmondása szerint a kínai kormány felismerte, hogy a szakszervezetek fontosak a társadalmi béke kialakításában, ezért kifejezetten támogatják működésüket, sőt még erőforrásokat is biztosítanak számukra.

A mintegy két órás megbeszélés végén He Yude, a Shandongi Szakszervezetek Területi Szövetségének alelnöke és Varga László SZEF elnök baráti együttműködési nyilatkozatot írt alá, amely megteremti a további tapasztalatcserék kereteit. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és