Cikkajánló – 2013. december 19.

Sztrájkra készek még a szociális dolgozók

Nem fogadja el a hét végén bejelentett ágazati bérpótlékot, továbbra is béremelést sürget a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság. Szűcs Viktória szóvivő a Világgazdaságnak elmondta: a vázolt pótlékrendszer jogcímében és összegszerűségében egyaránt távol esik a szociális ágazatban dolgozók jogos elvárásaitól. A kormánnyal folytatott tárgyalásokon pedig szóba sem került, amiről Balog Zoltán miniszter Sopronban azt mondta, 5-11 százalékos béremelést jelent, havi 6-17 ezer forinttal emeli meg a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti területen dolgozók fizetését. Ezért azt sem tudják, pontosan kik, milyen munkakörökben és milyen feltételekkel kaphatnák meg.

Most már tényleg többen dolgoznak

Hosszú idő óta először októberben a közfoglalkoztatás nélkül is többen dolgoztak Magyarországon. Az elmúlt évek leépítései után végre a vállalkozások is bővítették a létszámot. (Népszabadság)

Ötvenöt év felett a sofőrök fele már nem egészséges

Az ötvenöt év feletti járművezetők több mint fele munkahelyi ártalmaktól szenved, ezért szó szerint életveszélyes, hogy a korkedvezményes nyugdíj eltörlése miatt őket is munkára kényszerítik – figyelmeztet az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. (Népszabadság)

Megint a gazdagok jövedelme nőtt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggel közölte az átlagkereset emelkedéséről szóló legújabb adatai. A hivatal arról tájékoztatott, hogy a bruttó átlagkeresetek 3,8 százalékkal, a nettó átlagkeresetek pedig idén 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A szocialista Katona Tamás szerint az adatok tüzetesebb vizsgálata után legfeljebb azt a következtetést lehet levonni, hogy megint a gazdagok jövedelme nőtt. (Népszava, MNO)

Összevissza rángatott költségvetések

A 2014-es 2 százalékos GDP-növekedés vajon egy magyar gazdasági konjunktúra kezdete lesz, ahogy a kormányerők állítják, vagy az adatot egyszeri intézkedésekkel pumpálják föl? Ezen vitatkoznak a költségvetéssel hivatalból foglalkozó szervezetek, az Országgyűléshez tartozó, hivatalos Költségvetési Tanács és a független Költségvetési Felelősségi Intézet. (Népszava)

Facebook: itt is legnépszerűbb a kormánypárt

A Fidesz 37, az MSZP 13, a Jobbik tíz, az Együtt-PM öt, a DK négy, az LMP pedig két százalékon áll a teljes népesség körében a Medián szerint. Az Ipsos mérése a Fidesznek 1,2 millió, az MSZP-nek hétszázezer, a Jobbiknak háromszáz-háromszázötvenezer, az Együtt-PM-nek százötvenezer, a Demokratikus Koalíciónak (DK) százezer, az LMP-nek ötvenezer szavazót jelez. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és