Cikkajánló – 2013. december 18.

Kisebb rezsi az infláció mérsékléséhez

Nincs gazdasági megalapozottsága az év elejéhez közeli időpontra beígért újabb tíz százalék körüli energiaár mérséklésnek sem, mint ahogyan a 2013-ban végrehajtott rezsicsökkentéseknek sem volt. A lakosság már most is adóforintok tízmilliárdjait kénytelen “áldozni” a Fidesztől “ajándékba kapott” árengedmények ellentételezésére. A jövő év eleji díjlefaragásokról a szakértők szerint még a kormánypártnak sincsenek pontos elképzelései. Az árak ismételt mérséklésével ugyanakkor a kormányzatnak nem csak a rezsipropaganda fenntartása a célja, hanem az infláció emelkedését is ezzel kívánja lassítani. (Népszava)

A Kúria és a kormány az unió bíróságára vár

A Fideszt látszólag meglepte a Kúria hétfői jogegységi határozata arról, hogy a devizahitelszerződések tisztességesek, nem minősülnek uzsorának. “A kormány jelenleg is értékeli a döntést, a saját devizahiteles lépésével pedig valószínűleg megvárja az Európai Bíróság döntését” – ezt közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Varga Mihály. (Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság)

Varga: Ez az építkezés költségvetése

Az Országgyűlés tegnap 252 igen szavazattal, nyolcvannégy nem ellenében hagyta jóvá a jövő évi költségvetésről szóló javaslatot. Varga Mihály gazdasági miniszter az építkezés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Elkészítésekor a kormány arra törekedett, hogy egyszerre teremtse meg a pénzügyi stabilitást, s érdemben csökkentse a háztartások terheit. (Magyar Hírlap, Népszabadság, MNO)

A 2014-es költségvetés tömegsír

Az elsődleges cél a növekedés, de a hiányt sem fogjuk engedni elszabadulni, az alacsonyabb jövedelműek adóját csökkentjük, úgy, hogy a legtöbbet keresők valamivel jobban járuljanak hozzá a közterhekhez. A jövő évi költségvetésről rendezett tájékoztatón az Együtt-PM gazdaságpolitikai programjának néhány elemét is ismertette Bajnai Gordon, a szövetség miniszterelnök-jelöltje. (Népszava)

Miénk lesz a leggyorsabban növekvő EU-s régió

Közép-Európa lesz a következő évtized leggyorsabban növekvő régiója az Európai Unióban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden este az Isztambulban rendezett török-magyar üzleti fórumon. Ezt megelőzően a magyar kormányfő nyitotta meg kedden este az isztambuli Magyar Kulturális Központot, a Magyar Házat. Orbán Viktor kormányfő kedden utazott hivatalos látogatásra Törökországba, ahol szerdán fogadja a török köztársasági elnök és a kormányfő is. (Magyar Hírlap, MNO)

Államosított tankönyvellátás

Mindössze kettő tankönyv közül választhatnak ezentúl évfolyamonként és tantárgyanként a pedagógusok, döntésükkel pedig a fenntartónak is egyet kell értenie: Hoffmann Rózsa szerint így érhető el, hogy az ország minden diákja ugyanolyan magas színvonalú oktatásban részesüljön. (Népszabadság)

Cameron bevándorlási szigora januártól érvényes

Januártól szigorítja a brit kormány az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának bizonyos szabályait a visszaélések megnehezítése végett – jelentette be szerdán David Cameron brit miniszterelnök londoni hivatala. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és