Keresés
Close this search box.

Nem, nem és nem

Továbbra is elzárkózik a kormányzati oldal az érdemi tárgyalásoktól a közszféra béremelése ügyében.

Továbbra is elzárkózik a kormányzati oldal az érdemi tárgyalásoktól a közszféra béremelése ügyében. – erről tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit Fehér József, SZEF alelnök, a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságának ügyvivője a ma délelőtt a KÖZDEMOSZ és a kormányzati oldal képviselői között lezajlott tárgyalásokat követően rendezett sajtótájékoztatón.

Az 5 országos szakszervezeti konföderációhoz tartozó 28 ágazati szakszervezetet tömörítő KÖZDEMOSZ képviselői ma reggel megkezdték a tárgyalásokat a kormányzati oldal kijelölt képviselőivel. A beszámolók szerint a Dr. Modori László, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős helyettes államtitkár vezetésével érkező kormányzati oldal nem rendelkezett megfelelő felhatalmazással, így ismételten csak nemleges válaszokat kaptak a bizottság képviselői.

A még 2013 júniusában, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülések keretében megkezdett és eredménytelenül lezárult bértárgyalások követeléseit továbbra is fenntartja a bizottság:

  1. A 6 éve befagyasztott közszolgálati illetménytáblák illetménytételeinek 20%-os növelése.
  2. A bértáblák fokozatainak legalább 2 további fokozattal való kibővítése.
  3. Egységes cafeteria szabályozás bevezetése a közszférában.

A kormányzat a szakmai érveket olyan intézkedések felsorolásával igyekezett hárítani, mint

–          az államháztartás konszolidációja,

–         bizonyos prioritást élvező területek finanszírozása pl. EUs források lehívásához szükséges önrész, munkahelyteremtő programok, családi adókedvezmény, stb.

Külön problémát jelent, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum olyan nagy részét fedi le mára a közszférás bértábláknak, hogy előfordulhat, hogy egy pályakezdő ugyanannyit keres, mint egy 30 éve pályán lévő munkavállaló. Ugyanakkor a közszféra munkavállalóinak reálbére az elmúlt 6 évben több mint 20%-kal csökkent és a KSH adatai szerint több mint 60%-uk átlagosan mintegy 10.000 Ft bérkompenzációra szorult, hogy legalább a 2010.évi keresetük ne csökkenjen nominálisan.

Amennyiben nem történik érdemi elmozdulás és nem változik meg a kormányzati szándék és a politikai akarat, a KÖZDEMOSZ 2014 januárjára – jelenleg még nem meghatározott – nyomásgyakorló akciót szervez.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a