Nem, nem és nem

Továbbra is elzárkózik a kormányzati oldal az érdemi tárgyalásoktól a közszféra béremelése ügyében.

Továbbra is elzárkózik a kormányzati oldal az érdemi tárgyalásoktól a közszféra béremelése ügyében. – erről tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit Fehér József, SZEF alelnök, a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságának ügyvivője a ma délelőtt a KÖZDEMOSZ és a kormányzati oldal képviselői között lezajlott tárgyalásokat követően rendezett sajtótájékoztatón.

Az 5 országos szakszervezeti konföderációhoz tartozó 28 ágazati szakszervezetet tömörítő KÖZDEMOSZ képviselői ma reggel megkezdték a tárgyalásokat a kormányzati oldal kijelölt képviselőivel. A beszámolók szerint a Dr. Modori László, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős helyettes államtitkár vezetésével érkező kormányzati oldal nem rendelkezett megfelelő felhatalmazással, így ismételten csak nemleges válaszokat kaptak a bizottság képviselői.

A még 2013 júniusában, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülések keretében megkezdett és eredménytelenül lezárult bértárgyalások követeléseit továbbra is fenntartja a bizottság:

  1. A 6 éve befagyasztott közszolgálati illetménytáblák illetménytételeinek 20%-os növelése.
  2. A bértáblák fokozatainak legalább 2 további fokozattal való kibővítése.
  3. Egységes cafeteria szabályozás bevezetése a közszférában.

A kormányzat a szakmai érveket olyan intézkedések felsorolásával igyekezett hárítani, mint

–          az államháztartás konszolidációja,

–         bizonyos prioritást élvező területek finanszírozása pl. EUs források lehívásához szükséges önrész, munkahelyteremtő programok, családi adókedvezmény, stb.

Külön problémát jelent, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum olyan nagy részét fedi le mára a közszférás bértábláknak, hogy előfordulhat, hogy egy pályakezdő ugyanannyit keres, mint egy 30 éve pályán lévő munkavállaló. Ugyanakkor a közszféra munkavállalóinak reálbére az elmúlt 6 évben több mint 20%-kal csökkent és a KSH adatai szerint több mint 60%-uk átlagosan mintegy 10.000 Ft bérkompenzációra szorult, hogy legalább a 2010.évi keresetük ne csökkenjen nominálisan.

Amennyiben nem történik érdemi elmozdulás és nem változik meg a kormányzati szándék és a politikai akarat, a KÖZDEMOSZ 2014 januárjára – jelenleg még nem meghatározott – nyomásgyakorló akciót szervez.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk

Brüsszelből üzenjük

Beszámoló az ETUC Végrehajtó Bizottságának 2022. június 22-23-i üléséről Hosszú idő után ismét személyes jelenlét mellett zajlott az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsági ülése Brüsszelben. A Bizottság sok minden