Cikkajánló – 2013. december 16.

Újabb ágazati fizetésemelés

Bérpótlékot kapnak a szociális, a gyermekvédelmi és a gyermekjóléti ágazatban dolgozók, ami havi 6–17 ezer forinttal növelheti a fizetésüket. Lesz életpályamodell is – közölte Balog Zoltán miniszter. (Magyar Hírlap, Népszava, MNO)

Fű alatt csökkentené a kormány a különadót

A január 1-jétől szerzett végkielégítésekre és más, állásmegszűnéssel összefüggő jövedelmekre kivetett különadó 98 százalékról 75 százalékra csökken – ez derül ki egy olyan módosító indítványból, amelyet az „Egyes törvényeknek agrár és környezetügyi tárgyban történő módosításáról” szóló törvényjavaslat keddi zárószavazása előtt vasárnap nyújtott be Fazekas Sándor. A Hvg.hu írása szerint a vonatkozó törvénymódosítási javaslatban a „98” szövegrész helyébe а„75” szöveg lépne. (Népszabadság)

„Mára tisztázódtak a félreértések”

Hoffmann Rózsa a megújulás egyik tartóoszlopának nevezte azt a pedagóguspolitikát, amely a „látványos béremelés” mellett „szakít azzal a rossz hagyománnyal, hogy a pedagógusok kénytelenek a munkájukat óraadóként értelmezni”. A köznevelési államtitkár arról is beszélt, a hamis interpretációk bizonytalanságot okoztak az iskolákban, de a félreértések zöme tisztázódott. (Magyar Hírlap, MNO)

Jövőre jöhet az új rezsicsökkentés

Januárban dönthet a Fidesz-frakció a rezsicsökkentés harmadik üteméről. Rogán Antal frakcióvezető ma ismerteti a kormánnyal az intézkedés előkészületeit. Az elmúlt év díjcsökkentései ellenére hazánkban még mindig magasak a költségek a jövedelmekhez képest, annak ellenére, hogy egy átlagos család évente akár több százezer forintot is megtakaríthat a csökkentett közműdíjakkal. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

Kökény Mihály: Kifosztották az egészségügyet

Ha a tragikus betegsorsokra és a sok tehetséges orvos kivándorlására gondol, kilátástalannak látja az egészségügy helyzetét a szocialista Kökény Mihály. A volt egészségügyi miniszter szerint ez lehetne másképpen is. Kökény, aki immár elsősorban a kispadról figyeli a hazai eseményeket, nemzetközi szakértőként azt tapasztalja, hogy a válság sok országban esélyt ad az értelmes átalakításokra. (Népszava)

Érdemes a nőket helyzetbe hozni

Nem csupán a jogszabályi háttér, hanem a munkaadó és a munkavállaló közötti bizalmon alapuló párbeszéd is fontos alapja a rugalmas munkaerőpiac létrejöttének. A női foglalkoztatás területén létszámban és a szemléletben is új helyzet állt elő, a magyar nők képzettsége és tudása kiemelkedően jó. Nemcsak az egyének, hanem a családok szintjén is az egyik legnagyobb kihívás megtalálni azt a pontot, amíg a munka bejöhet a privát szférába – jelentette ki az MNO-nak Szalai Piroska. A női foglalkoztatásért felelős kormánybiztost szembesítettük azzal is, hogy – egy felmérés szerint – a magyarok döntő többsége szerint nem létezik munkahelyi biztonság.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk