Cikkajánló – 2013. december 13.

Egyesülés: nem a méret a lényeg?

A „gigaszakszervezetet” létrehozó három konföderáció közül az MSZOSZ taglétszáma és ingatlanvagyona többszöröse az autonómokénak, mégis egyenrangú partnerekként léptek szövetségre. Pataky Péter MSZOSZ-elnök, a szövetség vezetője szerint ez nem okoz feszültséget, a fúzió folytatásával pedig végképp elveszíti majd jelentőségét. Az ASZSZ elnöke viszont leszögezte, nem olvadnak be a szövetségbe. (Magyar Hírlap)

Béremelés: csak látszat

Noha a kormány a közmunkások bérének emelésére készül, ez csak látszatintézkedés. Ha az eddigi gyakorlatnak megfelelően a növekedés a minimálbér mértékének megfelelő lesz, akkor bruttó 3,5 százalékkal kapnak több pénzt az érintettek. Ez nettóban 1730 forintot jelent, vagyis az idei 49 453 forint helyett 51 183 forintot kapnak jövőre. Egy kistelepülésen 300 forintért adja a boltos a kenyeret, így a közmunkás 5,7 kilóval tud többet venni, mint az idén. (Népszava)

Milliókat érint jövőre az emelés

A kormány fenntarthatóvá tette a nyugdíjrendszert, a jövő évben pedig már 2,4 százalékkal emeli a nyugdíjakat – közölte tegnap egy tanácskozáson Soltész Miklós államtitkár. (Magyar Hírlap, MNO

Budapest: a buszsofőrök a teljes káosztól tartanak

Lázadoznak a fővárosi buszsofőrök, mert a rájuk kényszerített pénztárosi és jegyellenőri munka továbbra is rendezetlen. Az is idegesíti őket, hogy egymásnak ellentmondó utasítások szerint kell dolgozniuk. (Népszabadság)

Ipari termelés: Magyarország ismét az EU éllovasai között

Októberben felgyorsult az ipari termelés éves növekedési üteme, a kibocsátás 6,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a szeptemberi 5,5 százalékos emelkedés után – jelentette a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelte: a hónapok óta tartó folyamatos növekedés illeszkedik a kormány újraiparosítási törekvéseihez. (MNO)

Sólyommal szembe megy a Békemenet

“Megütközéssel” értesült a Civil Összefogás Fórum arról, hogy “Sólyom László egykori köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság volt elnöke legutóbb több alkalommal kétségbe vonta Magyarország alaptörvényének legitimitását”. Azt ugyan a kormánypárti békemeneteket szervező “civilek” a közleményben nem részletezték, hogy a volt államfő pontosan melyik kijelentésére gondolnak, de szerintük “a legutóbbi” megnyilvánulás elfogadhatatlan, mert “sérti az alaptörvényt a nemzet szimbólumának tekintő milliók érzéseit”. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.