Cikkajánló – 2013. december 12.

Munkát a fiataloknak

Ritka szívet melengető hír járta be nemrég a médiát arról, hogyan sikerült érvényesíteni magyar munkások érdekeit egy befolyásos céggel szemben. A munkások az előzetesen megállapodott bérnek a felét kapták meg, és veszélyes munkakörülmények között dolgoztatták őket. De amikor panaszt tettek, a magyar kormány képviselője a segítségükre sietett, összehozta őket az illetékes szakszervezettel, s ez utóbbi fellépésének köszönhetően gyorsan rendeződött a helyzetük és megkapták a méltó bérüket. (Népszava)

Közmunkások újra emelkedő fizetése

A Magyar Nemzet információi szerint a tavalyi emelés után idén újra emelkedhet a közfoglalkoztatottak bére. A lap kérdésére a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt közölte: a tárca a közfoglalkoztatási bér emelésének mértékére vonatkozóan több változatot is készített, és azokat már be is terjesztette a kormány elé, amely akár napokon belül dönthet a javaslatról.

Mélypontra süllyedhet az infláció

Az alacsony infláció jelentős segítséget nyújt a nyugdíjasoknak – közölte tegnap Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, egyben felhívta a figyelmet, hogy a hónapok óta tartósan alacsony szinten lévő infláció valószínűleg még tovább süllyed, hiszen a novemberi rezsicsökkentés hatása a decemberi adatokban lesz először érzékelhető. Októberhez képest 0,1 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbihoz képest 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak novemberben – közölte tegnap a KSH. A Magyar Hírlap által megkérdezett elemzők is az infláció további visszaesésére számítanak a következő hónapokban, elsősorban a rezsicsökkentés miatt. (MNO)

A jog a hatalom eszközévé vált

Együtt bírálta az alaptörvényt és a Fidesz jogállamhoz való viszonyát tegnap Sólyom László és Tölgyessy Péter. A volt államfő szerint más országban is volt válság, mégsem bontották le a jogállamot, Tölgyessy pedig a mai hatalom leválthatatlanságáról beszélt. Velük szemben Stumpf István és Dienes-Oehm Egon védelmükbe vették az új alaptörvényt. Mindez a Mérlegen az Alaptörvény című interjúkötet bemutatóján történt. (Népszava)

Gyed extra: a tartózkodók

Utánanéztük, ki az a nyolc országgyűlési képviselő, aki nem szavazta meg a gyed extra bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Van köztük egy MSZP-s, egy PM-es és hat DK-s. Egyikük Vadai Ágnes, aki szerint „jó lenne egy olyan kormány, amelyik nem szülőgépként tekint ránk”, és inkább a nők jogai melletti kiállást szorgalmazza. Arra a kormánypárti érvre, hogy az intézkedéssel a nők, az édesanyák iránti megbecsülésüket szeretnék kifejezni, Vadai úgy reagált, elég lenne, ha a Fidesz apparátusa összecsomagolna. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk