Cikkajánló – 2013. december 11.

Emberi jogok: nincs mit ünnepelni

Korlátoz, titkolózik, betilt, leépít; a TASZ éves jelentése szerint ez jellemzi a magyar államot. A jogvédők tegnap, az emberi jogok napján összegezték, mi is történt 2013-ban Magyarországon, az eredményről pedig kijelentették: nem ünnepelni való. Az alaptörvény negyedik módosítása ugyanis egyértelművé tette, a jelenlegi hatalomnak nincsenek tényleges alkotmányos korlátai, az kizárólag annyiban garantálja a jogokat, amennyiben az a politikai hatalom érdekeit szolgálja. (Népszava, Magyar Hírlap)

Közmunka: nincs kiút

Csak a közmunkások kis része dolgozik vállalatoknál, ezek is állami cégek, és hasonló az arány a nonprofit szférában is. Döntő részük nem talál vissza az elsődleges munkaerőpiacra, ezzel kapcsolatban a program célszámot sem jelöl meg. (Világgazdaság)

Érezhető a rezsicsökkentés

Novemberben az árak szinten tartására és egy százalék körüli éves inflációra számítanak a Magyar Hírlap által megkérdezett elemzők. A londoni szakértők előrejelzései viszont jóval erősebben szóródnak. A KSH adatai ma látnak napvilágot. (MNO)

Még egy hónapot várni kell az újabb inflációs csúcsra

Nem hozott ezúttal bombameglepetést az infláció, amelynek novemberi értéke 0,9 százalék lett, azaz megragadt az előző hónapban mért, 38 éves rekordnak számító szinten. A csúcsjavítás decemberre maradt, a 11,1 százalékos újabb rezsicsökkentés hatása ugyanis akkor érvényesül. (Népszabadság)

Jövőre újra támogatott lesz a nyugdíjbiztosítás

Magyarországon csupán a felnőtt lakosság töredéke engedheti meg magának, hogy az állami nyugdíj mellé saját megtakarításaival is biztosítsa megfelelő időskori jövedelmét. Ezért is fontos az a most kihirdetett jogszabály, amely öt év után ismét adókedvezményt ad azoknak az ügyfeleknek, akik nyugdíjbiztosítással kívánják az öngondoskodást megoldani. (MNO)

Szőcs László: A lázadó tömeg

Belgrád 2000, Tbiliszi 2003, Kijev 2004, Tunisz 2010: mindegyik fővárosban így kezdődött valahogy, az év vége felé, a buldózeres, a rózsás, a narancsos és a jázminos forradalom idején. Tömegek mentek az utcára, hogy diktatúrákat, látszatdemokráciákat döntsenek meg, avagy az elnyomás, illetve elcsalt vagy annak hitt választások ellen tiltakozzanak. Sikerrel jártak. Milosevics és Sevardnadze távozásra kényszerült, Ukrajnában új választást kellett végül kiírni, a tunéziai Ben Ali repülőre pattant. (Népszabadság) 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk