Cikkajánló – 2013. december 11.

Emberi jogok: nincs mit ünnepelni

Korlátoz, titkolózik, betilt, leépít; a TASZ éves jelentése szerint ez jellemzi a magyar államot. A jogvédők tegnap, az emberi jogok napján összegezték, mi is történt 2013-ban Magyarországon, az eredményről pedig kijelentették: nem ünnepelni való. Az alaptörvény negyedik módosítása ugyanis egyértelművé tette, a jelenlegi hatalomnak nincsenek tényleges alkotmányos korlátai, az kizárólag annyiban garantálja a jogokat, amennyiben az a politikai hatalom érdekeit szolgálja. (Népszava, Magyar Hírlap)

Közmunka: nincs kiút

Csak a közmunkások kis része dolgozik vállalatoknál, ezek is állami cégek, és hasonló az arány a nonprofit szférában is. Döntő részük nem talál vissza az elsődleges munkaerőpiacra, ezzel kapcsolatban a program célszámot sem jelöl meg. (Világgazdaság)

Érezhető a rezsicsökkentés

Novemberben az árak szinten tartására és egy százalék körüli éves inflációra számítanak a Magyar Hírlap által megkérdezett elemzők. A londoni szakértők előrejelzései viszont jóval erősebben szóródnak. A KSH adatai ma látnak napvilágot. (MNO)

Még egy hónapot várni kell az újabb inflációs csúcsra

Nem hozott ezúttal bombameglepetést az infláció, amelynek novemberi értéke 0,9 százalék lett, azaz megragadt az előző hónapban mért, 38 éves rekordnak számító szinten. A csúcsjavítás decemberre maradt, a 11,1 százalékos újabb rezsicsökkentés hatása ugyanis akkor érvényesül. (Népszabadság)

Jövőre újra támogatott lesz a nyugdíjbiztosítás

Magyarországon csupán a felnőtt lakosság töredéke engedheti meg magának, hogy az állami nyugdíj mellé saját megtakarításaival is biztosítsa megfelelő időskori jövedelmét. Ezért is fontos az a most kihirdetett jogszabály, amely öt év után ismét adókedvezményt ad azoknak az ügyfeleknek, akik nyugdíjbiztosítással kívánják az öngondoskodást megoldani. (MNO)

Szőcs László: A lázadó tömeg

Belgrád 2000, Tbiliszi 2003, Kijev 2004, Tunisz 2010: mindegyik fővárosban így kezdődött valahogy, az év vége felé, a buldózeres, a rózsás, a narancsos és a jázminos forradalom idején. Tömegek mentek az utcára, hogy diktatúrákat, látszatdemokráciákat döntsenek meg, avagy az elnyomás, illetve elcsalt vagy annak hitt választások ellen tiltakozzanak. Sikerrel jártak. Milosevics és Sevardnadze távozásra kényszerült, Ukrajnában új választást kellett végül kiírni, a tunéziai Ben Ali repülőre pattant. (Népszabadság) 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a