Cikkajánló – 2013. december 9.

Létrejött a szuperkonföderáció

Változás, megújulás, együttműködés, a közös érdekek hatékonyabb képviselete – nagyjából ezek a fordulatok hangzottak el legtöbbször a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) pénteki alakuló kongresszusán, amelyen a küldöttek elfogadták az alapszabályt, a programnyilatkozatot, majd megválasztották a vezetőtestületet. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)

A dolgozók kétharmada az országos átlag alatt keres

A munkavállalók kétharmada az országos bruttó 225 ezer forintos átlagjövedelemnél 18 százalékkal kevesebbet, bruttó 190 ezer forintot keres havonta – derül ki a Workania állásportál által üzemeltetett fizetesek.hu legfrissebb felméréséből. (Népszabadság)

„Schmitt Pál Akadémiát” alapít a kormány közmunkásoknak

A kormány téli közfoglalkoztatási programjában részt vevő közmunkásoknak előbb megszégyenítő teszteket kell kitölteniük, majd óvodai szintű képzésben részesülnek, végül sok esetben nevetséges feladatokkal bízzák meg őket – derült ki az elmúlt napokban. Az MSZP szerint az Orbán-kormány téli közfoglalkoztatást ígért, de közmunkamutyit csinált. Márciusig 24 milliárd forintot költ el 100 ezer munkanélküli képzésére, de az oktatásukra szerveződött Fidesz-közeli cégek nem csak arra képtelenek, hogy piacképes tudásban részesítsék a rájuk bízott közmunkásokat, de arra, is hogy felnőtt emberként kezeljék őket. (Népszava, Népszabadság)

Tíz százalék alá csökkenő adó?

A személyi jövedelemadó tíz százalék alá csökkentésével folytatódhat az adórendszer 2010-ben megkezdett átalakítása – mondta a Magyar Nemzetnek a szaktárca helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán szerint a korábbi, kétkulcsos rendszer többeket adócsalásra sarkallt, és a magas teher miatt kereshettek maguknak sokan más országban otthont.

Házon belül osztják a munkát

Hiába adnának munkát a szociális szövetkezetek a hátrányos helyzetű térségben élőknek, az uniós pályázat nyerteseit hónapok óta nem hirdeti ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Most tüntetésre és egy petíció átadására készül az 1500 szervezetet tömörítő szövetség, mert érdemi választ nem kaptak a késlekedésre. Közben hamarosan megalakul az a foglalkoztatási szövetkezet, amely 5 milliárd forintos pályázati pénzzel gazdálkodik majd, és amelyből csak egy lehet az országban. Úgy tudni, vezetője a fideszes Farkas Flórián lesz, és a stadinok építéséhez közvetítik majd a munkát. (Népszava)

Végre nem hitelből növekszik a gazdaság

Nem kell könnyeket ejteni, ha egy-két külföldi bank úgy dönt, hogy kivonul a magyar piacról – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, lekerültünk a kényszerpályáról, nem kell többé engednünk a külföldi nyomásnak. A külföldi kézben lévő nagyvállalatok számára véget ért az extraprofit időszaka, az új befektetők csak akkora nyereségre számíthatnak Magyarországon, mint amekkorát a nyugat-európai államokban is képesek megtermelni.

Ukrajna: megszállták a kormányzati negyedet

A kijevi tüntetők megszállták vasárnap estére a kormányzati negyed utcáit, azaz az összes fontos hivatali épület, a parlament, a kormány és az elnöki hivatal környékére is kiterjesztették jelenlétüket. Az ellenzék szerint a kormány rendkívüli állapotot akar kiprovokálni ezért éberségre kérték a tüntetőket. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós