Keresés
Close this search box.

Ne hagyjuk, hogy a sorsunk magával sodorjon!

Nagy Viktória SZEFIT elnök beszéde a Magyar Szakszervezeti Szövetség Alapító Kongresszusán.

Nagy Viktória SZEFIT elnök beszéde a Magyar Szakszervezeti Szövetség Alapító Kongresszusán:

Tisztelt Kongresszusi Küldöttek!

Kedves Kolléganők, Kollégák!

Mint legfiatalabb elnökségi tag jelölt, nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy az ifjúság nevében szóljak Önökhöz. Nagy öröm ez számomra, hiszen ez nemcsak annak a jele, hogy én vagyok a legfiatalabb – ami, mint ahogy az idősebb kollégák oly kedvesen emlékeztettek rá, egy gyorsan múló állapot –, hanem annak az egyik jele is, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség megalakítása nem csak papíron jelent új minőséget, hanem mi, alapítók komolyan gondoljuk a már sokszor, sokak által kitűzött célt, a szakszervezeti megújulás megvalósítását.

A szakszervezetekben sajnos jelenleg kevés a fiatal tag. Amennyiben ez így marad, az sok szervezet esetében a taglétszám várható további csökkenése miatt veszélyeztetheti a szakszervezetek jövőbeni működését is. Ezért az ifjúság helyzetének megerősítése, a fiatalok bevonása a szakszervezetekbe és az ezáltal elérhető megújulás nem  tűr  halasztást,  és  az  egyik  alapvető  célja  kell,  hogy  legyen  a  létrejövő  új szövetségnek.

Kutatások szerint ma Magyarországon a 40 év alattiak több mint 80%-a sosem volt szakszervezeti tag, ami óriási potenciált jelent a szervező munkánknak. Meg kell találni tehát azokat a módszereket, azokat a csatornákat, melyeken keresztül egyre több fiatalhoz tudjuk eljuttatni a szakszervezeti szolidaritás üzenetét, s meggyőzni őket arról, hogy ehhez a közösséghez igenis jó és érdemes tartozni. Vannak már jó kezdeményezések, amelyeket tovább lehet fejleszteni, és nemzetközi gyakorlatok is, amelyeket adaptálhatunk. A lényeg, hogy meglegyen az elhatározás és a kellő anyagi és humán erőforrás.

Hiszem, hogy átgondolt stratégiával és a tagszakszervezetekben már most is aktív tagságot vállaló lelkes fiatalokkal olyan terveket tudunk kidolgozni és megvalósítani, amelyek az egész magyar szakszervezeti mozgalomnak új lendületet adnak.

Ma egy történelmi pillanathoz érkeztünk. A széttagolt magyar szakszervezeti mozgalom nagyobbik része úgy döntött, hogy összefog és ezentúl közös erővel lép fel a magyar munkavállalók érdekében.  Ez az egység egy olyan előremutató törekvés, amelyre méltán lehetünk büszkék, de amely ugyanakkor nagy felelősséget is rak a vállunkra.  A mai nappal megkezdődik az építkezés időszaka, melyben szerepet kell vállalnunk nekünk, fiataloknak is, hogy az új konföderáció szilárd alapokra épülhessen, bázisában megerősödhessen, s ezáltal a szakszervezetek visszanyerjék társadalmi megbecsültségüket és betölthessék a szociális párbeszéd rendszerében megérdemelt helyüket.

Zárógondolatként megosztanám Önökkel Seneca egy általam nagyon igaznak tartott mondatát: “Aki önmaga is akarja, azt vezeti a sors, aki nem, azt a sors magával sodorja.”.

Kedves Kolléganők és Kollégák! Mi a mai nappal a kezünkbe vettük a sorsunkat, kinyilvánítottuk, hogy azt akarjuk, vezessen minket előre az integráció útján. Kívánom magunknak, hogy ne legyen semmi, ami minket ettől eltántorít, ne hagyjuk, hogy a sorsunk magával sodorjon!

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Elhangzott 2013. december 6-án Budapesten, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Alapító Kongresszusán.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az ILO főigazgatójával találkoztunk

2024. június 20-án Gilbert F. Houngbo, az ILO főigazgatója találkozott magyar szakszervezeti konföderációk, munkáltatói szervezetek és a kormány képviselőivel. A szakszervezeti konföderációkkal tartott egyeztetésen a SZEF-et Csóti Csaba, elnök, Szűcs

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet