Cikkajánló – 2013. december 5.

Lesz egyesülés, de másként

Hónapok óta tartó előkészítés után december 6-án ünnepélyesen megalakul a negyedmillió tagot egyesítő szakszervezeti „szuperkonföderáció”. Az új Magyar Szakszervezeti Szövetséget (MSZSZ) az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) hozza létre. (Népszabadság, Népszava, Magyar Nemzet)

Átrendeződnek a szakszervezeti szövetségek?

Pénteken három szakszervezeti konföderáció dönt az egyesülésről, de két másik is bejelentette: szorosabb szövetségre lép. Három szakszervezeti konföderáció az egyesülését deklaráló kongresszust tart pénteken, két másik, a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) pár napja pedig bejelentette: mostantól szorosan együttműködnek. (Népszabadság)

Ami jár Balog Zoltánnak, jár mindenkinek?

Hiába az ingyenes készpénzfelvétel, mégis valamennyibe csak kerül a számla – a kormány intézkedik arról, hogy a közszolgálati dolgozók ne járjanak túl rosszul és túl jól sem.  Az Országgyűlés még karácsony előtt elfogadhatja azt a törvénymódosítást, amely az állami foglalkoztatottakra azonos szabályokat tartalmaz e tekintetben. Minden évben a költségvetési törvényben mondják meg, mekkora kompenzáció jár. Értesülésünk szerint jövőre havi ezer forintot kaphat majd erre minden állami dolgozó. (Népszabadság)

Agg Géza: reálkereset zuhanás tapasztalható a közszolgálati dolgozók körében

A közszolgálati tisztviselők kivéreztetése a gazdasági válság 2008-as kitörése óta folyamatosan tart. Elvették a 13. havi bért, megszűnt a céljutalom, sokak cafetéria juttatása is jelentősen csökkent. A keresetet maghatározó illetményalap hatodik éve nem változik. Az infláció ez idő alatt több mint 25 %-kal nőtt. (Szakszervezetek.hu)

Kigazdálkodható a minimálbér-emelés

A hazai foglalkoztatók túl magasnak tartják a minimálbér inflációt meghaladó emelését, mindazonáltal több helyen még a kötelezőnél is nagyobb lesz a bérek növekedése. Ám van, ahol jobban meg kell fogni a pénzt, ezért részmunkaidős és határozott idejű szerződésekkel igyekeznek kordában tartani a költségeket. (Világgazdaság)

Teljes béren foglalkoztatják tovább a volt dunaferreseket

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. kiegészítő forrásának köszönhetően a Dunaferr „Foglalkoztatásért” Acélalapítvány legfeljebb 400 elbocsátott munkavállalónak teljes bért tud biztosítani hat hónapon keresztül – közölte az alapítvány. (MNO)

Csak blöff a pénzügyi rezsicsökkentés

A kormánypárt cinizmusának csúcsa, hogy ezentúl a bankoknak fel kell tüntetniük az értesítőkön, mennyit spórolt az adós az árfolyamgáttal: ez az összeg ugyanis az ügyfélnek arra a gyűjtőszámlájára kerül, amelyet 2017-ben kell elkezdenie törleszteni. Ennek tulajdonképpen csak a kamatait spórolja meg – ezt az állam és a bankok közösen állják. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a