Cikkajánló – 2013. december 4.

Gyurcsány a szolidaritás ellen

A nyugdíjkorhatár eltörlésével és a befizetések külön számlán kezelésével Gyurcsány Ferenc felmondaná a társadalmi szolidaritási alapon működő nyugdíjrendszert – mondták a Magyar Nemzetnek szakszervezeti vezetők, akik a politikus 16 pontos programját értékelték. Palkovics Imre emellett a nyugdíjak újbóli privatizálásának szándékát sejti a háttérben.

Több juttatás is nő a minimálbérrel együtt

Több juttatás is nő januártól a minimálbérrel együtt: havonta akár hétezer forinttal is emelkedhet a táppénz, de nő az álláskeresési járadék és a gyermekgondozási díj is. A minimálbéren élők a családi adókedvezmény kiszélesítése miatt még többet vihetnek haza. Így például egy háromgyermekes család havi jövedelme 40 ezer forinttal növekszik. (MNO, Video)

Ma módosítják az idei költségvetést

Az Országgyűlés mai önálló ülésén az idei költségvetés módosításáról dönthet, amivel az államháztartás központi alrendszerének hiánya 74,35 milliárd forinttal 1125,184 milliárd forintra nőhet. A képviselők a nap végén a jövő évi költségvetés újra megnyitott részletes vitáját bonyolíthatják le. (Népszabadság, MNO)

A kis cégek esélyeit erősíti a kormány

Az adók csökkentésével, az adminisztráció és a finanszírozás átalakításával a kis- és középvállalkozások esélyeit erősíti a kormány. Hazánkban ma a kis cégek foglalkoztatják a munkavállalók hetven százalékát. (Magyar Hírlap)

A közoktatás megújítása nem tűrt halasztást

Jó döntésnek tartja Balog Zoltán, hogy az év elején kettéválasztották a köznevelési és a felsőoktatási államtitkárságot. Az emberi erőforrások minisztere parlamenti bizottsági meghallgatásán kitért a közoktatás keretfeltételeinek változására, hangsúlyozva, egyetlen intézmény sem szűnt meg, összevonások történtek. Hozzáfűzte, az erkölcstan bevezetése olyan adósság volt, amelyen a környező országok „már túl vannak”. Balog a képviselők támogatását kérte ahhoz, hogy a hároméves kortól kötelező óvodáztatás már jövő ősztől életbe léphessen. Tegnap nyilvánosságra hozták a PISA-felmérés 2012-es eredményeit is, amelyek szerint visszaesett a magyar diákok teljesítménye, és az OECD teljesítménymérési programja szerint hazánk több szempontból is rontott 2009-hez képest. Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint mindez alátámasztja, hogy a megújulás nem tűrt halasztást. (Magyar Hírlap, MNO)

Elbántak a rokkantakkal

Miután csalónak állította be a fogyatékkal élőket a kormány, és elvette tőlük a rokkantsági nyugdíjat is, a tegnap tartott Fogyatékossággal Élők Világnapján azt üzente, hogy az elmúlt időszakban nőtt a jó szándék és a fogyatékkal élőkre fordított figyelem. Mesterházy Attila bírálta a kabinet lépéseit, és azt ígérte, az MSZP erős, igazságos és emberséges szociális rendszert épít. Az Együtt PM pedig arra emlékeztetett, hogy a súlyos fogyatékossággal élő embereknek járó támogatás a 23 ezer forintot sem éri el havonta. (Népszava)

Gyurcsány Ferenc: Nem diktálok

A Demokratikus Koalíció újra akarja kezdeni az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalásokat, amelyeken Gyurcsány Ferenc szerint felelősségérzetből társadalmi támogatottságuknál kisebb képviseletet kérnének maguknak. A párt elnöke szerint a választási szövetség arról szólna, hogy leváltsák a köztársaságot feldúló Orbán Viktor rendszerét. (Népszabadság)

Bejött Orbán terve: 2025-ig él a rendszere

“A kétharmados törvények gyakorlati, és nem ideológiai kérdéseket rendeznek. Egy ponton terjesztem ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. És nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nem csak a következőét, hanem a következő tízét. Bizonyos dolgokban stabilitásra van szükség, amelyet meg lehet változtatni, de csak konszenzussal” – nyilatkozta az osztrák Kronen Zeitungnak Orbán Viktor még 2011 júniusában, miután a Fidesz-KDNP teljesen egyedül megalkotta, sőt, el is fogadta az alaptörvényt. (Népszava)

Fél százalék alá kúszhat az infláció

A Goldman Sachs (GS) elemzői a közép- és kelet-európai térség, valamint néhány más felzárkózó gazdaság inflációs kilátásairól összeállított prognózisukban közölték, hogy 2013 végére 0,4 százalékig süllyedő tizenkét havi magyar inflációt várnak – elsősorban a közműdíjcsökkentések dezinflációs hatása miatt. A GS londoni elemzői szerint a jelenleg érvényes londoni piaci konszenzus, amely a ház becslésénél sokkal magasabb, 1,8 százalékos magyarországi éves inflációt valószínűsít az idei év végére, eddig figyelmen kívül hagyta a háztartási közműdíjak csökkentésének hatásait. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az