Cikkajánló – 2013. december 3.

Jövőre 101 500 forint lesz a minimálbér

Jövőre 101 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján, a felek 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

2,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat

Már a kormány elé került az az előterjesztés, amely alapján januártól 2,4 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. Az intézkedés összesen 2,8 millió embert érint. Az öregségi nyugdíjasok átlagosan havi 2520 forinttal, a 370 ezer korábban rokkantnyugdíjas átlagosan havi 2140 forinttal számíthat több pénzre januártól. (Népszabadság)

Orbán: Adócsalóknak börtönben a helye

Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni, de a politikai felelősség megállapítása csak akkor következhet, ha a hatóságok jogsértést állapítottak meg – ezzel bújt ki az LMP-s Vágó Gábor parlamenti vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó kérdése alól a kormányfő.  (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Éles kritika az IMF-től

Bebizonyította az IMF tanulmánya, hogy az Orbán-kormány “nem megszorításai” hosszú távon sokkal fájdalmasabbak, mint a kiadáscsökkentő intézkedések. Valójában a vállalati adók növelésével és az állami beruházások visszafogásával a gazdaság potenciális növekedését lehetetlenítette el a kabinet, csakhogy elérje célját: megszabaduljon az IMF-től és a túlzott deficit-eljárástól. (Népszava)

Keresik Bajnai Gordon helyét

Szocialista körökben arról is folytak beszélgetések, hogy Bajnai Gordon a miniszterelnöki poszt helyett inkább a főpolgármesterségért induljon jövőre – értesült a HVG.hu ellenzéki forrásokból. Az is felvetődött, hogy az ellenzék közös kormányfőjelöltje a Bajnai-kormány által delegált uniós biztos, Andor László lehetne, akit hazahoznának Brüsszelből. (Magyar Nemzet)

Fel kell venni a kesztyűt, “Európát jobban kell csinálni”

Az európai néppártoknak szembe kell szállniuk az egyre sikeresebb jobboldali, nemzeti populista erőkkel, le kell leplezniük, hogy politikájuk üres szólamokból áll és el kell magyarázniuk az európai integráció előnyeit – áll a Német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) hétfőn Berlinben bemutatott tanulmányában. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a