Cikkajánló – 2013. december 3.

Jövőre 101 500 forint lesz a minimálbér

Jövőre 101 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján, a felek 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

2,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat

Már a kormány elé került az az előterjesztés, amely alapján januártól 2,4 százalékkal megemelik a nyugdíjakat. Az intézkedés összesen 2,8 millió embert érint. Az öregségi nyugdíjasok átlagosan havi 2520 forinttal, a 370 ezer korábban rokkantnyugdíjas átlagosan havi 2140 forinttal számíthat több pénzre januártól. (Népszabadság)

Orbán: Adócsalóknak börtönben a helye

Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni, de a politikai felelősség megállapítása csak akkor következhet, ha a hatóságok jogsértést állapítottak meg – ezzel bújt ki az LMP-s Vágó Gábor parlamenti vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó kérdése alól a kormányfő.  (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Éles kritika az IMF-től

Bebizonyította az IMF tanulmánya, hogy az Orbán-kormány “nem megszorításai” hosszú távon sokkal fájdalmasabbak, mint a kiadáscsökkentő intézkedések. Valójában a vállalati adók növelésével és az állami beruházások visszafogásával a gazdaság potenciális növekedését lehetetlenítette el a kabinet, csakhogy elérje célját: megszabaduljon az IMF-től és a túlzott deficit-eljárástól. (Népszava)

Keresik Bajnai Gordon helyét

Szocialista körökben arról is folytak beszélgetések, hogy Bajnai Gordon a miniszterelnöki poszt helyett inkább a főpolgármesterségért induljon jövőre – értesült a HVG.hu ellenzéki forrásokból. Az is felvetődött, hogy az ellenzék közös kormányfőjelöltje a Bajnai-kormány által delegált uniós biztos, Andor László lehetne, akit hazahoznának Brüsszelből. (Magyar Nemzet)

Fel kell venni a kesztyűt, “Európát jobban kell csinálni”

Az európai néppártoknak szembe kell szállniuk az egyre sikeresebb jobboldali, nemzeti populista erőkkel, le kell leplezniük, hogy politikájuk üres szólamokból áll és el kell magyarázniuk az európai integráció előnyeit – áll a Német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) hétfőn Berlinben bemutatott tanulmányában. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk