Cikkajánló – 2013. december 2.

A közszolgák nem hálásak a csökkentett fizetésért

Nem kapzsiság, ha a közszolgák fizetésemelést követelnek, mert a szegénység a kormány- és köztisztviselőket, illetve a közalkalmazottakat is sújtja – állítja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. (Népszabadság)

A minimálbérről folytatódnak a tárgyalások

Folytatódnak ma a tárgyalások a jövő évi minimálbérről és bérajánlásról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a munkaadói, munkavállalói szervezetek s a kormány között. Legutóbb úgy nyilatkoztak, hogy közeledtek az álláspontok. (MNO, Magyar Hírlap)

A gyed extrával elhúzták a mézesmadzagot

Nem baj, ha egy anyát kirúgnak a munkahelyéről, mert továbbra is kapja majd a gyedet és a gyest – lényegében így értelmezhető a humántárca szociális ügyekért felelős államtitkárságának válasza azzal kapcsolatos érdeklődésünkre: terveznek-e törvénymódosítást annak érdekében, hogy a szülési szabadságukról a gyed extra miatt hamarabb visszatérő anyáknak felmondási védelmet biztosítsanak. (Népszabadság)

Kapható az új babakötvény

A Magyar Államkincstár fiókjaiban mától lehet megvenni az új babakötvényt. Az állam háromszázalékos kamatprémiumot fizet az értékpapí­rok után. Újdonság, hogy a Start-számlákon a kamatokat a kincstár újra befekteti, így nem kell a szülőknek erről minden alkalommal rendelkezniük. Az állam továbbra is minden újszülöttnek 42 500 forint életkezdési támogatást helyez el a letéti számlán, ebből nyitható a Start-számla. (Magyar Hírlap, MNO)

Bajnai: „Ha a polipot levágtuk az ország testéről, akkor az országnak ki kell egyeznie”

“Az összefogás nem önmagáért való cél, hanem eszköz a győzelemhez. Az egyértelműen a Fidesz érdeke, hogy sok alternatív szereplő jelenjen meg a választáson, ők ezt pénzügyi támogatással még erősítik is” – mondja Bajnai Gordon, aki többek között elmondja véleményét a rezsikökkentésről, az adórendszerről, a költségvetésről és a munkahelyteremtésről is. (Népszabadság)

Pártoktól függetlennek tartja magát az MTVA

Közleményben reagált a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Demokratikus Koalíció (DK) szombati nyilatkozatára, amelyben azt nehezményezték, hogy a Magyar Televízió egy hete mindennap levélben kéri Gyurcsány Ferencet, a párt elnökét: nyilatkozzon a bajai videóhamisítási ügyről. A DK közleménye úgy fogalmazott, rendelkezésre állnak tisztességes, az ország dolgaival foglalkozó beszélgetésekre, például “a kórházak fenyegető fizetésképtelenségéről” vagy “az egyetemek szénszünetéről”, de nem segítik a fideszes propagandát. (Népszava)

Még várhat a nyugdíj

Ma újabb törvényalkotási dömping kezdődik: egy salátatörvény megszavazásával húznák el a kormánypártok az általuk megválasztott alkotmánybírók hivatali idejét, valamint enyhülhet a szavazók szervezett utaztatásával szembeni vasszigor. Egy leporolt törvényjavaslat szerint pedig csak erősen korlátozott helyen és időben lenne gyűjthető aláírás a népszavazási íveken. (Népszava)

Körülzárták a tüntetők a kormány épületét

Körülzárta az ukrán kormány épületét hétfő reggel Kijevben néhány ezer, az ország európai uniós társulását támogató tüntető, elállva az épület összes bejáratát. (Népszava, Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és