Cikkajánló – 2013. november 19.

Sztrájkbizottság a közszolgálati béremelésért

Demonstrációs és sztrájkbizottságot alakított huszonnyolc, a közszolgálatban dolgozók érdekvédelmét képviselő szakszervezet. Azt szeretnék elérni, hogy a kormány jövő január elsejétől húsz százalékkal emelje a fizetésüket. Ez csaknem 420-450 ezer dolgozót érint. Ha egy hónapon belül nem ül velük tárgyalóasztalhoz a kormány, demonstrálni és sztrájkolni fognak. (MNO, Népszabadság)

Ebéd és utazás helyett meccsnézés: Még több pénz focira

Elfogadta tegnap délután a parlament a jövő évi költségvetést megalapozó adótörvényeket. A kormány ismét zárószavazás előtti módosító indítvánnyal írta át a korábban már benyújtott adócsomagot. A kabinet az utolsó módosításával gyakorlatilag adómentessé tette a dolgozók meccsre járását. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Újabb nyugdíjtrükkök

Szakértők egyértelműen kampányfogásnak tartják, hogy foglalkoztatói nyugdíjpénztárak bevezetését tervezi a kormány. A részletek egyelőre nem ismertek, mint ahogy az is kérdés, miért lenne ez több vagy jobb, mint a most jól működő önkéntes magánpénztárak. A szövegtervezet alapján az új kasszákba a munkáltatók fizetnének. Csak akkor érdemes ezt alkalmazni, ha stabil munkavállalóik vannak. Ez ma szinte csak az államra, és így a közszolgákra igaz. Ez akár azt is jelentheti, hogy a kormány így “emelné” a bérüket, a pénztárba tett összeget pedig még évekig, akár évtizedekig használhatná az állam, illetve a kijelölt nyugdíjszolgáltató intézmény. (Népszava)

Nem ezért küzdöttek a diák tüntetők

Tavaly novemberben kerültek nyilvánosságra azok a felvételi keretszámok, amelyek 2012 decemberében szokatlan hevességű és nagyságú diáktüntetéseket robbantottak ki. Ezek végül részleges meghátrálásra késztették a felsőoktatás anyagi kivéreztetését és a továbbtanulási lehetőségek csökkentését megcélzó Orbán-kormányt. A Klinghammer István szakállamtitkár által jegyzett, még a kormány által sem tárgyalt törvénytervezet azonban burkoltan, de ugyanott folytatná, ahol Hoffmann Rózsa abbahagyta. (Népszava)

Úgy tűnik, Bajnai Gordon végleg búcsút mondhat az Együtt 2014-nek

Bajnai Gordon alakulata a jelek szerint végleg lemondhat az Együtt 2014 névről, mivel azon egy másik párt „fut”, immár a nyilvánosság előtt is. Tegnap óta ugyanis meglehetősen egyértelműnek tűnik, hogy „a valódi” Együtt 2014 elnöke nem más, mint Tiner György volt szocialista politikus. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Lakhatás és szakszervezetek konferencia

2023. május 12-én a Szolidáris Gazdasági Központ és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében került sor a Szakszervezetek a megfizethető és fenntartható lakhatásért című konferenciára, ahol hazai, osztrák, német szakszervezetek és

Podcast a százegyes szobából

Fontosak-e a szakszervezetek a dolgozóknak? Szerintünk nagyon is. Erről és néhány tévhitről beszélgetett a Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára és Illés István a MOMSZ elnöke a Podcast a százegyes

A SZEF XXII. Kongresszusa

A SZEF XXII. Kongresszusa 2023. május 13-án elfogadta a 2022. évi pénzügyi beszámolót és a SZEF Szövetségi Tanácsa által beterjesztett 2022. évi szakmai beszámolót, majd elfogadta a 2023. évi költségvetési