Cikkajánló – 2013. november 18.

Nem növekedett a tanárok terhelése

A riogatások ellenére semmivel sem kell többet dolgozniuk a pedagógusoknak az életpályamodell, illetve az új munkaidő-szabályozás szeptemberi bevezetése óta – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek egybehangzóan több fővárosi iskola igazgatója és szaktanára, akik szerint a délutáni iskolai foglalkozásokra a legtöbb helyen eddig is volt igény a szülők részéről.

Várják már a döntést a stratégiáról

Érezhetően mindenki várja, hogy a kormány tárgyaljon a felsőoktatási stratégiáról. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a dokumentumról úgy nyilatkozott, „tagadhatatlanul jobb a korábbi változatnál”. A múlt héten Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter jelezte, hamarosan megvitatják a tervezetet. Úgy tudja, a kabinet november 27-i ülésén tárgyalja a kérdést. (Magyar Hírlap)

Számviteli képzés helyett kukázás: Jön a közmunkásország

Értelmetlen szakmák, képzésnek tűnő fölösleges időtöltések, álmunkák – ezekre kényszerítik a tartósan munkanélkülieket. A kormány közmunkaprogramokat indít, miközben tudható, ha a résztvevők munkájára szükség lenne, akkor jogviszonyban kellene őket alkalmazni. Vannak, akiket úgy vonnak be a programba, hogy OKJ-s képzésre kényszerítik őket, függetlenül attól, hogy milyen meglévő tudásuk van. A mezőgazdasági munkához értő embereknek az állatartás fortélyait oktatják 320 órában, míg egy hat osztályt végzett férfinek számítógépes ismereteket kell tanulnia.  (Népszava)

Megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár

A nemzetgazdasági minisztérium olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára, amely jelentősen átalakítaná a nyugdíjpénztárakról szóló törvényeket, és a módosítások szerint jövőre megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár. (MNO)                            

Nyolcvan százalék alatt az államadósság

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,7 százalékát, 23 088 milliárd forintot érte el 2013 harmadik negyedévének végén a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált kimutatása szerint. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nem csökkent az AB hatásköre, a védelmi szint

Bár az Alkotmánybíróság hatáskörei­nek egy része a 2012-ben hatályba lépett új szabályok alapján megváltozott, a hatáskörök érdemben nem szűkültek, a magyar jogrendszer alkotmányosságára vonatkozó védelmi szint nem csökkent – állapította meg elemzésében az Alapjogokért Központ. Az elemzés szerint a legtöbbet emlegetett, közpénzügyi törvényekre vonatkozó korlátozást az új szabály több esetben maga „áttöri”, a bárki által kezdeményezhető utólagos normakontroll pedig az AB kifejezett kérésére került ki a hatáskörök közül. (Magyar Hírlap)

Eltörölnék a szocialisták a tranzakciós illetéket

Az MSZP eltörölné a tranzakciós illetéket, valamint a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt terhelő adókat is. Az ellenzéki párt terveit Simon Gábor, a szocialisták elnök-helyettese ismertette sajtótájékoztatóján. (Népszava)

Az Együtt-PM megtartaná a bankadót, és enyhítené a polgárok terheit

Az Együtt-PM szövetség nem készül megszüntetni a bankadót, azonban olyan mértékre állítaná be, ami megfelel az európai gyakorlatnak, és segíti a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelhez jutását is – írta a szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. (Népszabadság)

A szociális válság felszámolása a célunk

A magyar háztartások vásárlóereje Moldova szintjére süllyedt, félmillió gyerek éhezik, egyre kevesebb a munkahely, tömeges a szegények leszakadása. A szociális válság megoldása nem pusztán morális kérdés, hanem mindannyiunk közös érdeke – írja Mesterházy Attila MSZP elnök heti blogbejegyzésében. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a