Cikkajánló – 2013. november 18.

Nem növekedett a tanárok terhelése

A riogatások ellenére semmivel sem kell többet dolgozniuk a pedagógusoknak az életpályamodell, illetve az új munkaidő-szabályozás szeptemberi bevezetése óta – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek egybehangzóan több fővárosi iskola igazgatója és szaktanára, akik szerint a délutáni iskolai foglalkozásokra a legtöbb helyen eddig is volt igény a szülők részéről.

Várják már a döntést a stratégiáról

Érezhetően mindenki várja, hogy a kormány tárgyaljon a felsőoktatási stratégiáról. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a dokumentumról úgy nyilatkozott, „tagadhatatlanul jobb a korábbi változatnál”. A múlt héten Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter jelezte, hamarosan megvitatják a tervezetet. Úgy tudja, a kabinet november 27-i ülésén tárgyalja a kérdést. (Magyar Hírlap)

Számviteli képzés helyett kukázás: Jön a közmunkásország

Értelmetlen szakmák, képzésnek tűnő fölösleges időtöltések, álmunkák – ezekre kényszerítik a tartósan munkanélkülieket. A kormány közmunkaprogramokat indít, miközben tudható, ha a résztvevők munkájára szükség lenne, akkor jogviszonyban kellene őket alkalmazni. Vannak, akiket úgy vonnak be a programba, hogy OKJ-s képzésre kényszerítik őket, függetlenül attól, hogy milyen meglévő tudásuk van. A mezőgazdasági munkához értő embereknek az állatartás fortélyait oktatják 320 órában, míg egy hat osztályt végzett férfinek számítógépes ismereteket kell tanulnia.  (Népszava)

Megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár

A nemzetgazdasági minisztérium olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára, amely jelentősen átalakítaná a nyugdíjpénztárakról szóló törvényeket, és a módosítások szerint jövőre megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár. (MNO)                            

Nyolcvan százalék alatt az államadósság

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,7 százalékát, 23 088 milliárd forintot érte el 2013 harmadik negyedévének végén a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált kimutatása szerint. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nem csökkent az AB hatásköre, a védelmi szint

Bár az Alkotmánybíróság hatáskörei­nek egy része a 2012-ben hatályba lépett új szabályok alapján megváltozott, a hatáskörök érdemben nem szűkültek, a magyar jogrendszer alkotmányosságára vonatkozó védelmi szint nem csökkent – állapította meg elemzésében az Alapjogokért Központ. Az elemzés szerint a legtöbbet emlegetett, közpénzügyi törvényekre vonatkozó korlátozást az új szabály több esetben maga „áttöri”, a bárki által kezdeményezhető utólagos normakontroll pedig az AB kifejezett kérésére került ki a hatáskörök közül. (Magyar Hírlap)

Eltörölnék a szocialisták a tranzakciós illetéket

Az MSZP eltörölné a tranzakciós illetéket, valamint a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt terhelő adókat is. Az ellenzéki párt terveit Simon Gábor, a szocialisták elnök-helyettese ismertette sajtótájékoztatóján. (Népszava)

Az Együtt-PM megtartaná a bankadót, és enyhítené a polgárok terheit

Az Együtt-PM szövetség nem készül megszüntetni a bankadót, azonban olyan mértékre állítaná be, ami megfelel az európai gyakorlatnak, és segíti a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelhez jutását is – írta a szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. (Népszabadság)

A szociális válság felszámolása a célunk

A magyar háztartások vásárlóereje Moldova szintjére süllyedt, félmillió gyerek éhezik, egyre kevesebb a munkahely, tömeges a szegények leszakadása. A szociális válság megoldása nem pusztán morális kérdés, hanem mindannyiunk közös érdeke – írja Mesterházy Attila MSZP elnök heti blogbejegyzésében. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és