Cikkajánló – 2013. november 18.

Nem növekedett a tanárok terhelése

A riogatások ellenére semmivel sem kell többet dolgozniuk a pedagógusoknak az életpályamodell, illetve az új munkaidő-szabályozás szeptemberi bevezetése óta – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek egybehangzóan több fővárosi iskola igazgatója és szaktanára, akik szerint a délutáni iskolai foglalkozásokra a legtöbb helyen eddig is volt igény a szülők részéről.

Várják már a döntést a stratégiáról

Érezhetően mindenki várja, hogy a kormány tárgyaljon a felsőoktatási stratégiáról. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a dokumentumról úgy nyilatkozott, „tagadhatatlanul jobb a korábbi változatnál”. A múlt héten Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter jelezte, hamarosan megvitatják a tervezetet. Úgy tudja, a kabinet november 27-i ülésén tárgyalja a kérdést. (Magyar Hírlap)

Számviteli képzés helyett kukázás: Jön a közmunkásország

Értelmetlen szakmák, képzésnek tűnő fölösleges időtöltések, álmunkák – ezekre kényszerítik a tartósan munkanélkülieket. A kormány közmunkaprogramokat indít, miközben tudható, ha a résztvevők munkájára szükség lenne, akkor jogviszonyban kellene őket alkalmazni. Vannak, akiket úgy vonnak be a programba, hogy OKJ-s képzésre kényszerítik őket, függetlenül attól, hogy milyen meglévő tudásuk van. A mezőgazdasági munkához értő embereknek az állatartás fortélyait oktatják 320 órában, míg egy hat osztályt végzett férfinek számítógépes ismereteket kell tanulnia.  (Népszava)

Megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár

A nemzetgazdasági minisztérium olyan törvénytervezetet bocsátott társadalmi vitára, amely jelentősen átalakítaná a nyugdíjpénztárakról szóló törvényeket, és a módosítások szerint jövőre megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár. (MNO)                            

Nyolcvan százalék alatt az államadósság

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,7 százalékát, 23 088 milliárd forintot érte el 2013 harmadik negyedévének végén a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált kimutatása szerint. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nem csökkent az AB hatásköre, a védelmi szint

Bár az Alkotmánybíróság hatáskörei­nek egy része a 2012-ben hatályba lépett új szabályok alapján megváltozott, a hatáskörök érdemben nem szűkültek, a magyar jogrendszer alkotmányosságára vonatkozó védelmi szint nem csökkent – állapította meg elemzésében az Alapjogokért Központ. Az elemzés szerint a legtöbbet emlegetett, közpénzügyi törvényekre vonatkozó korlátozást az új szabály több esetben maga „áttöri”, a bárki által kezdeményezhető utólagos normakontroll pedig az AB kifejezett kérésére került ki a hatáskörök közül. (Magyar Hírlap)

Eltörölnék a szocialisták a tranzakciós illetéket

Az MSZP eltörölné a tranzakciós illetéket, valamint a kártyahasználatot és a készpénzfelvételt terhelő adókat is. Az ellenzéki párt terveit Simon Gábor, a szocialisták elnök-helyettese ismertette sajtótájékoztatóján. (Népszava)

Az Együtt-PM megtartaná a bankadót, és enyhítené a polgárok terheit

Az Együtt-PM szövetség nem készül megszüntetni a bankadót, azonban olyan mértékre állítaná be, ami megfelel az európai gyakorlatnak, és segíti a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelhez jutását is – írta a szövetség az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. (Népszabadság)

A szociális válság felszámolása a célunk

A magyar háztartások vásárlóereje Moldova szintjére süllyedt, félmillió gyerek éhezik, egyre kevesebb a munkahely, tömeges a szegények leszakadása. A szociális válság megoldása nem pusztán morális kérdés, hanem mindannyiunk közös érdeke – írja Mesterházy Attila MSZP elnök heti blogbejegyzésében. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.