Cikkajánló – 2013. november 13.

Sztrájkolni fognak a bölcsődékben?

Megkezdik a sztrájkkal kapcsolatos előkészületi munkálatokat a szociális szféra szakszervezetei – jelentette be Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság nevében a szociális munka napján tartott demonstrációjukon kedden, a budapesti Mátyás téren. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO Video, Népszava Képgaléria)

A szakszervezeti vezetőket rúgták ki elsőként

A Honsa kft. pécsi gyárából a múlt héten elbocsátották az üzemi szakszervezet két vezetőjét. Erről a szakszervezet távozásra kényszerülő titkára, Burcsa Sándor tájékoztatta tudósítónkat. (Népszabadság)

Egy százalék alatt az infláció

Az elemzők várakozását is meghaladó mértékben, 0,9 százalékra csökkent októberben az éves infláció üteme. Ettől alacsonyabban (0,6 százalék) legutóbb 1974-ben állt a mutató. Az elemzők a többi között az élelmiszerárak minimális drágulását és a rezsicsökkentés hatását emelték ki. A Fidesz pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az adatok szerint az idén reálbér-emelkedésről és reálnyugdíj-növekedésről lehet beszélni. Másfelől azonban a pénzromlás ütemének ilyen mértékű lassulása „kihívást” is jelent a gazdaságnak. (Magyar Hírlap)

MSZP: elég az államosításból

Káoszt okozott a tankönyvterjesztés államosítása, és ugyanez fenyegeti a tankönyvkiadást is – közölte Kunhalmi Ágnes. Az MSZP elnökségi tagja szerint ezt bizonyítja, hogy bár a kormány hatékonyabb, olcsóbb, átláthatóbb és professzionális tankönyvterjesztést ígért – amikor tavaly egyetlen állami cégre, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-re (Kello) bízta ezt a feladatot -, ezzel szemben már két hónap eltelt a tanévkezdés óta, de sok iskolában továbbra sincs miből tanítani, mert nem érkeztek meg a tankönyvek, munkafüzetek. (Népszava)

Mindenkit egy asztalhoz ültetnek a devizahitelek miatt

Kerekasztal-konzultációt kezdeményez Navracsics Tibor igazságügyi miniszter a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében. A miniszterelnök-helyettestől Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint Székely László alapjogi biztos kapott meghívást a jövő hét első felében történő egyeztetésre – tudta meg a Népszabadság.

Az adósmentés a propaganda része

Hiába ígérte a kormány már 2010 januárjában, hogy megmenti a devizahiteleseket, a valóban bajba jutottak problémáját továbbra is csak elodáznia sikerült. Az egymást követő mentőintézkedések pedig tovább rombolják a törlesztési morált, növelik a nem teljesítő hitelek arányát. Közben pedig a bankokat és a korábbi kormányokat is felelőssé tette, a megoldást pedig hol a Kúriától, hol a bankoktól várja a kabinet – bizonyítva saját tehetetlenségét. (Népszava)

Csak felhívás, nem listázás – magyarázkodik a Békemenetre mozgósító CBA

A CBA-vezetők magánemberként invitálták az üzletlánc dolgozóit az október 23-i békemenetre, a részvétel nem volt kötelező és nem vezettek listát arról, hogy ki megy el, és ki nem – igyekezett hárítani az aggályokat a lánc kommunikációs igazgatója, Fodor Attila. A levél egyik aláírója, Baldauf László CBA-elnök – aki gyakran ostorozza “a multiérdekeket szolgáló balliberálisokat” – pedig meg is köszönte lapunknak a programajánló “másodközlését”. Nem tartják viszont mindezt elfogadhatónak a Népszavának nyilatkozó munkajogászok, szakértők és szakszervezeti vezetők. (Népszabadság)

TGM: Horthy?

A Horthy-korszak nemcsak a zsidók, hanem a magyar parasztok és a magyar munkások végzete volt. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?