Cikkajánló – 2013. november 7.

A kormány a gyed extráról tárgyal, de bölcsőde nélkül nincs változás

Két hónap múlva bevezetik a nők munkaerő-piaci esélyeit javító gyed extrát – ezt hirdetik az utóbbi hetek kormányzati nyilatkozatai, ám a részletek még mindig homályosak. (Népszabadság)

A részmunkaidős megoldások segíthetnének

Elsősorban nem teljes munkaidejű, hanem részmunkaidős foglalkoztatást képzel el a kormány a gyed extrát igénybe vevő nők számára. Erre utal legalábbis az a kormany.hu-n olvasható közlemény, amelyben a nemzetgazdasági tárca úgy fogalmaz: a gyed extra „csomag” megteremti a lehetőségét, hogy az anya hetente pár órára vagy napra vissza tudjon menni dolgozni úgy, hogy ne kelljen lemondania a gyedről vagy a gyesről. Ha valaki otthon marad két-három gyermekkel 3–9 évet, gyakorlati tudása megkopik. (Népszabadság)

Orbán: Ebbe az irányba érdemes továbbmenni

Magyarország is meghirdette azt a politikát, miszerint az átrendeződés lehetőségét ki kell használni – fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács III. ülésén. A kormányfő szerint hazánk a keresztény kultúrára és a munka tiszteletére építve tudott már az ellenfeleink által is elismert sikereket elérni az elmúlt években. A miniszterelnök úgy látja: a jövőben az egységgel együtt járó stabilitás lehet Európában a legnagyobb érték. (Magyar Hírlap)

Teljes a fejetlenség és a káosz a közoktatásban

Holnap mutatja be az MSZP és az Együtt-PM közös budapesti egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeit Mesterházy Attila pártelnök, illetve Bajnai Gordon, a szövetség vezetője. A szocialisták ma frakcióülésen vitatják meg a bajai videó-ügy tanulságait, amelyekről kedden a párt elnöksége kijelentette: mára világossá vált, hogy “az MSZP-t aljas módon, szándékosan lépre csalták”. Hozzátették: a provokáció kivédéséhez nem rendelkeztek megfelelő mechanizmusokkal, ezért elnézést kértek. Tegnap egyébként oktatási ígéreteivel szembesítették a kormánypártot. (Népszava)

Hamis bérlettel utazó ellenőrök – A szakszervezet tiltakozik

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek a BKV-s szakszervezetek a Budapesti Közlekedési Központ ellen, ha nem sikerül megszüntetni az elsőajtós felszállási renddel és a jegyek, bérletek ellenőrzésével kapcsolatos törvénytelenséget. (Népszabadság, Népszava)

Kegy lett a nyugdíjemelés

A januári, törvényben előírt nyugdíjemelést a kormány beváltott ígéretének állították be fideszes és KDNP-s képviselők, miközben arról is beszéltek, hogy az időseket az előző kormányok idején nem becsülték meg. Szerintük a kormány teljesítette az időseknek tett vállalásait, bár arról nem szóltak, hogy csaknem egymillió embert megaláztak és kitettek a rendszerből. (Népszava, MNO)

Nemzetközi kiállás a rezsicsökkentésért

Állandó fórum létrehozásáról döntöttek tegnap a visegrádi országok energetikai szabályozó hatóságai. A cél a közös munka az uniós előírások megvalósítása és a végfelhasználói árak csökkentése érdekében. (Magyar Hírlap)

Üzengetnek a görög drámában

Általános sztrájk „köszöntötte” szerdán az Athénba visszatérő nemzetközi hitelezőket, akik elégedetlenek a görögországi reformok tempójával. Antonisz Szamarasz kormányfő és Janisz Szturnarasz pénzügyminiszter is megüzente a trojkának (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap), hogy további megszorításokról szó sem lehet. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, szerdán 13.00 órától.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább