Cikkajánló – 2013. november 7.

A kormány a gyed extráról tárgyal, de bölcsőde nélkül nincs változás

Két hónap múlva bevezetik a nők munkaerő-piaci esélyeit javító gyed extrát – ezt hirdetik az utóbbi hetek kormányzati nyilatkozatai, ám a részletek még mindig homályosak. (Népszabadság)

A részmunkaidős megoldások segíthetnének

Elsősorban nem teljes munkaidejű, hanem részmunkaidős foglalkoztatást képzel el a kormány a gyed extrát igénybe vevő nők számára. Erre utal legalábbis az a kormany.hu-n olvasható közlemény, amelyben a nemzetgazdasági tárca úgy fogalmaz: a gyed extra „csomag” megteremti a lehetőségét, hogy az anya hetente pár órára vagy napra vissza tudjon menni dolgozni úgy, hogy ne kelljen lemondania a gyedről vagy a gyesről. Ha valaki otthon marad két-három gyermekkel 3–9 évet, gyakorlati tudása megkopik. (Népszabadság)

Orbán: Ebbe az irányba érdemes továbbmenni

Magyarország is meghirdette azt a politikát, miszerint az átrendeződés lehetőségét ki kell használni – fogalmazott Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács III. ülésén. A kormányfő szerint hazánk a keresztény kultúrára és a munka tiszteletére építve tudott már az ellenfeleink által is elismert sikereket elérni az elmúlt években. A miniszterelnök úgy látja: a jövőben az egységgel együtt járó stabilitás lehet Európában a legnagyobb érték. (Magyar Hírlap)

Teljes a fejetlenség és a káosz a közoktatásban

Holnap mutatja be az MSZP és az Együtt-PM közös budapesti egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeit Mesterházy Attila pártelnök, illetve Bajnai Gordon, a szövetség vezetője. A szocialisták ma frakcióülésen vitatják meg a bajai videó-ügy tanulságait, amelyekről kedden a párt elnöksége kijelentette: mára világossá vált, hogy “az MSZP-t aljas módon, szándékosan lépre csalták”. Hozzátették: a provokáció kivédéséhez nem rendelkeztek megfelelő mechanizmusokkal, ezért elnézést kértek. Tegnap egyébként oktatási ígéreteivel szembesítették a kormánypártot. (Népszava)

Hamis bérlettel utazó ellenőrök – A szakszervezet tiltakozik

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek a BKV-s szakszervezetek a Budapesti Közlekedési Központ ellen, ha nem sikerül megszüntetni az elsőajtós felszállási renddel és a jegyek, bérletek ellenőrzésével kapcsolatos törvénytelenséget. (Népszabadság, Népszava)

Kegy lett a nyugdíjemelés

A januári, törvényben előírt nyugdíjemelést a kormány beváltott ígéretének állították be fideszes és KDNP-s képviselők, miközben arról is beszéltek, hogy az időseket az előző kormányok idején nem becsülték meg. Szerintük a kormány teljesítette az időseknek tett vállalásait, bár arról nem szóltak, hogy csaknem egymillió embert megaláztak és kitettek a rendszerből. (Népszava, MNO)

Nemzetközi kiállás a rezsicsökkentésért

Állandó fórum létrehozásáról döntöttek tegnap a visegrádi országok energetikai szabályozó hatóságai. A cél a közös munka az uniós előírások megvalósítása és a végfelhasználói árak csökkentése érdekében. (Magyar Hírlap)

Üzengetnek a görög drámában

Általános sztrájk „köszöntötte” szerdán az Athénba visszatérő nemzetközi hitelezőket, akik elégedetlenek a görögországi reformok tempójával. Antonisz Szamarasz kormányfő és Janisz Szturnarasz pénzügyminiszter is megüzente a trojkának (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap), hogy további megszorításokról szó sem lehet. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a