Cikkajánló – 2013. november 6.

Gigaszakszervezet a Liga szemével

December 6-án egyesül három SZOT-utód konföderáció. A létrejövő gigaszakszervezet vezetésére aspiráló Székely Tamás folyamatosan támadja, pártpolitikai kötődéssel vádolja a Ligát, holott Székely társelnöke és alapítója volt a Szolidaritás mozgalomnak, amelynek székhelye máig az Autonómok székházában van – erről is beszélt Fiedler Péter, a Liga kommunikációs vezetője. (Magyar Hírlap)

Nagy átverés a béremeléssel

Noha a kormányzati kommunikáció már 100 ezer forintnál magasabb minimálbért emleget, a dolgozók valójában alig több mint 65 ezer forintot kapnának kézhez jövőre, azaz mindössze 1500 forinttal többet, mint az idén. Ez pedig csaknem 25 ezer forinttal elmarad a tavalyi létminimum összegétől, miközben már csaknem 5 millióan élnek a létminimum alatt. Mindezek ellenére a foglalkoztatáspolitikai államtitkár elégedett. (Népszava, MNO)

Javulni fog a helyzet a bölcsődékben

Mintegy 30 százalékkal nő a bölcsődei férőhelyek finanszírozása az ideihez képest a 2014-es költségvetésben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára a kormány családpolitikájáról a témájában rendezett keddi konferencián a Parlamentben. (MNO)

Állami kártérítést ítéltek meg magyaroknak Strasbourgban

Újabb esetekben ítélt meg állami kártérítést magyaroknak az Emberi Jogok Európai Bírósága – közölték kedden Strasbourgban, a testület székhelyén. Az egyik esetben a végkielégítése egy részének 98 százalékos megadóztatása miatt fordult a bírósághoz egy budapesti minisztériumi alkalmazott, akit 2011. július 28-án, 30 évi munka után elbocsátottak, és a végkielégítéséből 2,4 millió forintot ezen a szinten adóztattak meg. A nem jogerős ítéletben 11000 euró kártérítést és 6000 euró költségtérítést ítélt meg neki a bíróság a konvenció első jegyzőkönyvének első, a tulajdonjog sérthetetlenségét kimondó cikkére alapozva. (Népszava)

Voksolás előtt “nagyobbat szól”

Egyre kevésbé látszik valószínűnek, hogy a kormány még az idén előáll a devizahiteles probléma átfogó kezelését célzó javaslattal. Elsőként a múlt héten Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt arról, hogy csak a jogi feltételek tisztázása után lehet gazdaságilag is rendezni a devizahitelesek helyzetét, az utóbbi időben a témában született ellentétes bírói döntések miatt ugyanis bizonytalanság alakult ki. (Népszabadság)

Pakkot kapnak a vasutasok: kétmilliárd utoljára

Megkapják jussukat a vasutasok: a kormány legkésőbb december első felében kétmilliárd forintot oszt szét mintegy 30 ezer vasúti dolgozó között. Ezzel azonban egyelőre vége. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Elfogadhatatlanul magas munkanélküliség

Az uniós gazdaságok idén még stagnálni fognak, de jövőre megindul a növekedés. Olli Rehn ugyanakkor leszögezte: korai lenne kijelenteni, hogy győztünk. A munkanélküliség rekordokat döntöget. (Népszabadság)

Kockázatokat látnak a büdzsében

Jelentős kockázatokra figyelmezteti a magyar kormányt az Európai Bizottság tegnap kiadott őszi előrejelzésében. A brüsszeli prognózis szerint az államadósság idén meghaladhatja a tavaly év végi szintet, vagyis nem teljesül az adósságcsökkentést előíró alkotmányos szabály. (Népszava)

Megúsztuk: Brüsszel szerint is tartható a hiánycél

Nem kerül vissza Magyarország a szégyenpadra. Brüsszel az idén 2,9, jövőre 3 százalékos hiányt vár, az államadósság is csökken, a növekedés pedig beindul. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Újabb általános sztrájk Görögországban

Viharosan kezdődtek a görög kormány és a hitelező trojka, az Európai Unió, az Európai Központi Bank, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek tegnap, több hónapos megszakítás után folytatódott tárgyalásai. Egy férfi ugyanis pénzérméket dobott az IMF szakértőjére, Poul Thomsenre, aki épp gépkocsijából szállt ki a pénzügyminisztérium épülete előtt az athéni Szintagma téren. A rendőrség gyorsan közbelépett, a férfit őrizetbe vették. Ez az incidens is mutatja, mekkora “népszerűség” övezi a hitelezőket Görögországban. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a