Cikkajánló – 2013. november 5.

A SZEF lassítaná az egyesülést

Akár napokon belül elkészülhetnek azok a munkaanyagok, amelyek alapján lezárulhat az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) május 1-jén bejelentett egyesülési folyamata – nagyjából ennyit sikerült megtudnunk az integráció állásáról. (Népszabadság)

Kiborult a szakszervezet: 160 ezer tanár fizetése késik

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem utalták át a megszokott időben, november elején a pedagógusok fizetését, ami csaknem 160 ezer munkavállalónak okoz komoly nehézséget. Mendrey László, a PDSZ elnöke közleményében azt írta: bár a szeptember elsejével megnövelt bér nyújthatna némi átmenetet arra az időre, míg az illetékeseknek sikerül átutalniuk a béreket, de szerinte nem nyújt. (Népszava                               

A közigazgatásban dolgozóknak vizsgát kell tenniük nemzettudatból

A nemzetpolitika, nemzettudat a köztisztviselők, közigazgatásban dolgozók képzésének alapkövévé válik, és erről vizsgázniuk is kell – egyebek mellett ez hangzott el a Nemzetpolitikai alapismeretek című kötet hétfői bemutatóján. (Népszabadság)

Jönnek a megélhetési nevelőszülők?

A 30-as éveket idézi a nevelőszülőkkel kapcsolatos tervezet, az egész egy nagy tévedés. Egyebek között erről beszélt a Népszavának Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja azután, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter törvénytervezetet nyújtott be a nevelőszülői jogviszony átalakításáról. Eszerint azok, akik más gyermekét nevelik, a jövőben kizárólag nevelőszülőként tevékenykedhetnek, foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek, eddigi munkájukat pedig fel kell adniuk. Aki ennek nem tesz eleget, elveszíti nevelt gyerekét. Herczog szerint ez az elgondolás a Móricz Zsigmond Árvácska című regényét idéző megélhetési nevelőszülőség felé vezethet. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Minden adósságtól megszabadulnak az önkormányzatok

A kormány átvállalja az önkormányzatoknál maradó 420 milliárd forintos adósságot is. Cserébe mindenkitől fejlesztési terveket kérnek. (Népszabadság, MNO)

A választások után minden megdrágulhat

A recesszió véget ért, az idei gazdasági növekedés azonban mindössze 0,3 százalékosra tehető – olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzésében. Ez az érték azonban még felét sem éri el a kormányzat 0,7 százalékos várakozásának, amelyet az MNB inflációs jelentése is magáévá tett szeptemberben. (Népszava)

Rossz jegyet kap a magyar–EU viszony

Alapvetően védekező, gyakran zsarolható helyzetben volt a magyar külpolitika 2012-ben. A legrosszabb osztályzatot az EU-val fenntartott kapcsolatokban érdemelte ki – derül a külkapcsolati bizonyítványból, amelyet kedden mutat be a Haza és Haladás Alapítvány. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, szerdán 13.00 órától.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább