Cikkajánló – 2013. november 4.

Az öreg bíró mégis lehet jó bíró

Az érintett bírák már csak nevetni tudnak azon, hogy miközben őket 62. életévük betöltése után szinte egyik percről a másikra kényszernyugdíjazták, egy múlt heti előterjesztésbe elrejtett félmondat szerint az alkotmánybírák akár nyolcvanévesen is dolgozhatnak. (Népszabadság)

Orbán: folytatni kell az újraiparosítás politikáját

Hazánk újraiparosításából jönnek majd az új munkahelyek, a gazdasági növekedés, a külföldi beruházások, és ettől lesz Magyarország versenyképes és sikeres – hangsúlyozta Orbán Viktor Henri Malosse-szal tartott sajtótájékoztatóján, hétfőn. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke ugyanitt azt mondta: saját szemével szerette volna látni azokat a „rendkívül érdekes és innovatív lépéseket”, amelyeket Magyarország tett annak érdekében, hogy a válságból kilábaljon. (Magyar Hírlap)

Mesterházy: valódi munkahelyteremtés kell

Az azonnali, radikális adócsökkentés ígéretével a Fidesz megvezette a választókat 2010 előtt – írja heti értékelőjében Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a nemzetgazdasági miniszter is beismerte, hogy eddig csak adóemelések történtek. Varga Mihály ugyanis úgy fogalmazott a 2014-es büdzséről: ez az első év, amikor nem lesz adóemelés. Amennyiben valóban nem lesznek adóemelések jövőre, az mindössze annyit jelent, hogy maradnak a magas elvonások, a magas adók – teszi hozzá Mesterházy. (Népszava)

Tanácstalan a kabinet

Letelt a november elsejei határidő, ám a kormány továbbra sem állt elő saját devizahiteles metőcsomagjával. Varga Mihály szerint a jogi bizonytalanságot egyedül nem képes megoldani a kabinet. Nem tudni kire vár a jogi helyzet tisztázásával a kabinet, a parlamenti kétharmados többség ugyanis korlátlan lehetőséget biztosít a törvénymódosításra. (Népszava)

Hulladékhegyeket generál a rezsiharc

Hamarosan több száz településen állhat le a szemétszállítás a Fidesz erőszakos rezsicsökkentése miatt, ha a kormány nem segíti ki központi forrásokból az általa veszteségessé tett hulladékkezelő cégeket. A válságos helyzetbe sodort társaságok közpénzekből történő megmentése viszont azt jelentené, hogy a lakosság a saját adóforintjaiból finanszírozná magának a Fidesz ajándékának beállított a rezsicsökkentést. (Népszava)

Több teret követel a Szolidaritás

Felerősödtek az Együtt–PM szövetségen belüli nézeteltérések. Egy hete az aktivistáknak a Szolidaritás elnökségével kibővített informális ülésén abban állapodtak meg: írásba foglalják, hogy a Bajnai Gordon vezette szövetség stratégiájának mely elemeivel nem értenek egyet. (Népszabadság)

Ellentüntetők gyűrűjében avatták fel Horthy mellszobrát

Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében felavatták Horthy Miklós kormányzó mellszobrát vasárnap Budapesten; az eseményt ellentüntetés kísérte. Több párt is tiltakozását fejezte ki a szoboravatás kapcsán. (Népszava, Népszabadság)

Jól eladható a populizmus Európában

Az utóbbi másfél évben több választást rendeztek a világban, melyeken korábban kevéssé ismert politikusok kerültek reflektorfénybe. Felemelkedésüket populista, esetenként szélsőséges hangvételüknek köszönhetik. Most még nincsenek kormányon, de némelyek közülük a későbbiekben akár Európa fontos tényezőivé válhatnak. Ez azonban aligha lesz jó hír az EU számára. (Népszava)     

Helyezkedés az európai sakktáblán

A „brüsszeli buborékban” már gőzerővel folynak a találgatások, bár még több mint fél év van az európai parlamenti választásokig: kit, kik és hogyan választhatnak meg az Európai Bizottság (EB) élére. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk