Cikkajánló – 2013. október 30.

A közfoglalkoztatás javítja a mutatókat

A várakozásoknak megfelelően négyéves mélypontra, 9,8 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben az előző negyedben mért 9,9 százalékról – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adataiból. A KSH nyilvántartása szerint idén július-szeptemberben 3,99 millió volt a foglalkoztatottak létszáma, 54 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Az adat 1,4 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakában mért értéket. Ez elemzők szerint alig haladja meg a statisztikai hibahatárt. Vagyis nyoma sincs az Orbán-kormány által beígért egymillió új munkahely töredékének sem. (Népszava)

Közel a négymillió fős foglalkoztatás

Huszonegy éves csúcs a magyar munkaerőpiacon, hosszú időszak után már az építőipar is hozzájárul a munkahelyteremtéshez. Közel került a magyarországi foglalkoztatás a négymillió főhöz, amelyet minden bizonnyal hamarosan el is ér. A kedvező adatokhoz főként a feldolgozóipar járult hozzá. (Magyar Hírlap)

A fiatalok elismerését a szaktudás váltja ki

Egy friss magyar felmérés szerint a 18-30 év közötti fiatalok a gyorsabb karrier elérése érdekében hajlamosak a gyakori munkahelyváltásra. Ezt a korosztályt különösen jellemzi a türelmetlenség a szakmai előrelépés és az anyagi juttatások terén egyaránt. A kutatásból az is kiderült, hogy a 1982-95 között született, úgynevezett Y generáció tagjai számára kiemelkedően fontos a munkavégzés közbeni szabadság és a munkahelyi légkör oldottsága. (Magyar Hírlap)

Majdnem ötmillióan szegények

A rendszerváltás óta tavaly éltek a legtöbben szegénységben – derült ki a Tárki jelentéséből. A kutatóintézetnél úgy fogalmaztak, a magyar lakosság 17 százaléka volt jövedelemszegény (akinek egy bizonyos szint alatt van a jövedelme), 19 százaléka munkaszegény (ez azt mutatja, hogy egy háztartás munkaképes tagjai közül hányan nem dolgoznak teljes vagy részmunkaidőben), és 37 százaléka élt súlyosan deprivált anyagi körülmények között. (Népszava, Világgazdaság)

Fidesz: a kormány kiutat kínál a szegénységből

A Fidesz szerint a kormány kiutat kínál a szegénységből, míg a baloldal kormányzása idején csak elmélyítette a szegényedést. A kormánypárt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Korózs Lajos szocialista politikus napközben tartott sajtótájékoztatójára reagált így. Az MSZP elnökségi tagja azt mondta, a rendszerváltás óta nem volt annyi szegény ember Magyarországon, mint ma. (Népszabadság)

Családbarát adóváltozások jönnek

A vállalkozásoknak egyszerűsítést, a kis keresetű családoknak adócsökkentést hoz a 2014-es év – mondta tegnap Varga Mihály az adóváltozásokról szóló parlamenti vitában. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a családi adókedvezmény kiterjesztése 260 ezer háztartást hoz kedvezőbb helyzetbe. Kedvező az is, hogy januártól illetékmentes lesz a házastársak közötti vagyonmozgás. Az első lakást vásárlók is jobban járhatnak, miután életkortól függetlenül kérhető lesz az adóhatóságtól tizenkét havi pótlékmentes részletfizetés. Az adótörvényekhez több módosító javaslatot is benyújtottak a képviselők. Révész Máriusz fideszes képviselő, a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója meghosszabbítaná a nagycsaládosokat foglalkoztatók kedvezményét a munkahelyvédelmi akcióterven belül. Egy KDNP-s javaslat megemelné a béren kívüli éves keretjuttatásokat a jelenlegi ötszázezerről 650 ezer forintra. (Magyar Hírlap)

Pazarlás, megszorítás a felnőttképzésben

Miközben a jövő évi költségvetésben súlyos pénzeket vonnak ki a szak-, és felnőttképzésből, milliárdokat pazarolnak el olyan képzésekre, amelyek használhatatatlan végzettségeket adnak – mondta a Népszavának Sós Tamás MSZP-s szakpolitikus, aki cikkünk nyomán ma interpellációt nyújt be az ágazatért felelős miniszternek.

Varga Dóra: A nők helye

Százharminchat ország közül a nyolcvanhetedik helyet szerezte meg Magyarország a Világgazdasági Fórum nemek közti egyenlőséget vizsgáló listáján. Az európai uniós országok mind előttünk járnak, de még Thaiföld vagy Kenya is. Nem mintha a thai nőknek jobb lenne az életük, mint a magyaroknak: ez a rangsor azt mutatja meg, hogy a saját országukban milyen esélyeik vannak a férfiakhoz képest az egészségügy, az oktatás, a gazdaság, a politika terén. (Népszabadság)

Újabb szervezet sürgeti a hús áfájának csökkentését

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeretné, ha az Országgyűlés előtt lévő adótörvényektervezetébe bekerülne a sertés- és baromfihúsok áfájának 5 százalékra csökkentése, ennek érdekében a NAK kész a gyors szakmai egyeztetésre. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és