Cikkajánló – 2013. október 30.

A közfoglalkoztatás javítja a mutatókat

A várakozásoknak megfelelően négyéves mélypontra, 9,8 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben az előző negyedben mért 9,9 százalékról – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adataiból. A KSH nyilvántartása szerint idén július-szeptemberben 3,99 millió volt a foglalkoztatottak létszáma, 54 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Az adat 1,4 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakában mért értéket. Ez elemzők szerint alig haladja meg a statisztikai hibahatárt. Vagyis nyoma sincs az Orbán-kormány által beígért egymillió új munkahely töredékének sem. (Népszava)

Közel a négymillió fős foglalkoztatás

Huszonegy éves csúcs a magyar munkaerőpiacon, hosszú időszak után már az építőipar is hozzájárul a munkahelyteremtéshez. Közel került a magyarországi foglalkoztatás a négymillió főhöz, amelyet minden bizonnyal hamarosan el is ér. A kedvező adatokhoz főként a feldolgozóipar járult hozzá. (Magyar Hírlap)

A fiatalok elismerését a szaktudás váltja ki

Egy friss magyar felmérés szerint a 18-30 év közötti fiatalok a gyorsabb karrier elérése érdekében hajlamosak a gyakori munkahelyváltásra. Ezt a korosztályt különösen jellemzi a türelmetlenség a szakmai előrelépés és az anyagi juttatások terén egyaránt. A kutatásból az is kiderült, hogy a 1982-95 között született, úgynevezett Y generáció tagjai számára kiemelkedően fontos a munkavégzés közbeni szabadság és a munkahelyi légkör oldottsága. (Magyar Hírlap)

Majdnem ötmillióan szegények

A rendszerváltás óta tavaly éltek a legtöbben szegénységben – derült ki a Tárki jelentéséből. A kutatóintézetnél úgy fogalmaztak, a magyar lakosság 17 százaléka volt jövedelemszegény (akinek egy bizonyos szint alatt van a jövedelme), 19 százaléka munkaszegény (ez azt mutatja, hogy egy háztartás munkaképes tagjai közül hányan nem dolgoznak teljes vagy részmunkaidőben), és 37 százaléka élt súlyosan deprivált anyagi körülmények között. (Népszava, Világgazdaság)

Fidesz: a kormány kiutat kínál a szegénységből

A Fidesz szerint a kormány kiutat kínál a szegénységből, míg a baloldal kormányzása idején csak elmélyítette a szegényedést. A kormánypárt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Korózs Lajos szocialista politikus napközben tartott sajtótájékoztatójára reagált így. Az MSZP elnökségi tagja azt mondta, a rendszerváltás óta nem volt annyi szegény ember Magyarországon, mint ma. (Népszabadság)

Családbarát adóváltozások jönnek

A vállalkozásoknak egyszerűsítést, a kis keresetű családoknak adócsökkentést hoz a 2014-es év – mondta tegnap Varga Mihály az adóváltozásokról szóló parlamenti vitában. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a családi adókedvezmény kiterjesztése 260 ezer háztartást hoz kedvezőbb helyzetbe. Kedvező az is, hogy januártól illetékmentes lesz a házastársak közötti vagyonmozgás. Az első lakást vásárlók is jobban járhatnak, miután életkortól függetlenül kérhető lesz az adóhatóságtól tizenkét havi pótlékmentes részletfizetés. Az adótörvényekhez több módosító javaslatot is benyújtottak a képviselők. Révész Máriusz fideszes képviselő, a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója meghosszabbítaná a nagycsaládosokat foglalkoztatók kedvezményét a munkahelyvédelmi akcióterven belül. Egy KDNP-s javaslat megemelné a béren kívüli éves keretjuttatásokat a jelenlegi ötszázezerről 650 ezer forintra. (Magyar Hírlap)

Pazarlás, megszorítás a felnőttképzésben

Miközben a jövő évi költségvetésben súlyos pénzeket vonnak ki a szak-, és felnőttképzésből, milliárdokat pazarolnak el olyan képzésekre, amelyek használhatatatlan végzettségeket adnak – mondta a Népszavának Sós Tamás MSZP-s szakpolitikus, aki cikkünk nyomán ma interpellációt nyújt be az ágazatért felelős miniszternek.

Varga Dóra: A nők helye

Százharminchat ország közül a nyolcvanhetedik helyet szerezte meg Magyarország a Világgazdasági Fórum nemek közti egyenlőséget vizsgáló listáján. Az európai uniós országok mind előttünk járnak, de még Thaiföld vagy Kenya is. Nem mintha a thai nőknek jobb lenne az életük, mint a magyaroknak: ez a rangsor azt mutatja meg, hogy a saját országukban milyen esélyeik vannak a férfiakhoz képest az egészségügy, az oktatás, a gazdaság, a politika terén. (Népszabadság)

Újabb szervezet sürgeti a hús áfájának csökkentését

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeretné, ha az Országgyűlés előtt lévő adótörvényektervezetébe bekerülne a sertés- és baromfihúsok áfájának 5 százalékra csökkentése, ennek érdekében a NAK kész a gyors szakmai egyeztetésre. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk

Brüsszelből üzenjük

Beszámoló az ETUC Végrehajtó Bizottságának 2022. június 22-23-i üléséről Hosszú idő után ismét személyes jelenlét mellett zajlott az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsági ülése Brüsszelben. A Bizottság sok minden