Cikkajánló – 2013. október 21.

A fiatalok 19 százaléka nem dolgozik és nem is tanul

Jelentősen romlottak 2008 és 2012 között a magyar fiatalok elhelyezkedési esélyei. Nőtt ugyanis a munkanélküliek, valamint azok aránya, akik már nem járnak iskolába, de még nem álltak munkába sem, és a dolgozó fiataloknak is hosszabb ideig kellett munkát keresniük, mint 2008-ban. (Népszabadság)

Nem voltak százezren

Őskáosz, őskövület, dilettáns – így jellemezte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) működését Csabalik Zsuzsanna, a PSZ miskolci középiskolai szervezetének egyik megbízott titkára, aki több, meg nem nevezett társa nevében nyílt levélben követelte Galló Istvánné, a szakszervezet elnökének lemondását. (Népszabadság)

Többen és többet kell dolgoznunk

Globális verseny van, ha nem akarunk vesztesek lenni, az Európai Unióban és nálunk is el kell érni, hogy többen és többet dolgozzunk, különben nem kap nyugdíjat a mostani generáció idős korában, nem tudjuk biztosítani az egészségügyi ellátást, hiszen nem lesz, aki ezt megtermeli – mondta a Magyar Hírlapnak Őry Csaba, az Európai Parlament (EP) fideszes képviselője. Elmondta azt is, hogy a közfoglalkoztatás jelentőségét nem értik igazán az EP-ben, de azért „figyelnek minket”.

Ma dönthetnek a rezsicsökkentés védelméről

Elfogadhatja a kormányoldal rezsicsökkentést védő nyilatkozatát, valamint megválaszthatja az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest az Országgyűlés mai ülése. A rezsicsökkentésről szóló dokumentumban fideszes és kereszténydemokrata képviselők azt írták, a brüsszeli bürokrácia “előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni” Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve, Magyarország azonban nem enged a nyomásgyakorlásnak. (Magyar Hírlap, MNO)

Ki jár jól a jövő évi adószabályokkal?

A kiskeresetűek adótörvénye a kormány jövő évre vonatkozó jogszabálycsomagja, szinte csak adócsökkentés szerepel benne – hangsúlyozta pénteken a kormányszóvivő és a Fidesz frakcióvezetője. Egyúttal rámutattak, hogy az eddigi családi adókedvezmény már az egyéni járulékok, azaz a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz, ami így mintegy 900 ezer családra vonatkozik majd. (Világgazdaság)

Eladósodást hozott az uniós tagság

A magyar gazdaság kivételesen rossz pozícióba került 2004 és 2010 között az új uniós kelet-közép-európai országokhoz képest, még úgy is, hogy az egész régióban a duplájára kúszott fel a külső adósság. Három éve azonban egyedül nálunk sikerült megállítani az adósság növekedését, és megfordítani a trendet, elsősorban a külkereskedelmi mérleg jelentős javításával – derül ki az Eurostat és a régiós jegybankok összesített adataiból. (Magyar Nemzet)

A demokratikus ellenzék együtt ünnepel, a Fidesz műcivilek háta mögé bújik

Közös demonstrációt tart október 23-án a Műegyetem rakparton a demokratikus ellenzék, mert különösen fontosnak tartják, hogy az Orbán-kormány leváltása mellett elkötelezettek együtt ünnepelhessenek. Az állami megemlékezések a Fideszhez kötődő “civil” akciókkal fonódnak össze. (Népszava                               

Munkát és kenyeret! – üzeni az MSZP

Performansszal kezdődött az MSZP Syma-csarnokban megrendezett kongresszusa: fehér álarcos fiatalok lepték el a nagytermet, ugyanazok, akik az elmúlt napokban a fővárosban és máshol is „hamarosan lehull az álarc” feliratú szórólapokat osztogattak. (Népszabadság, Népszava                   

Hányan ülnek a média nyakán?

A túlzott politikai és gazdasági befolyásolástól mentes sokszínű médiáért gyűjt aláírásokat a Liberális Fiatalok Egyesülete (Life). Az Európai Polgári Kezdeményezés civil mozgalomként legalább egymillió támogatót akar maga mellé állítani a kontinensen. (Népszabadság)

A vevők elpártolnak, ha cigány az eladó

Hiába tanultak sokan évekig, nem kapnak állást saját szakmájukban. Ilyen a munkaharc a „végeken”. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.