Cikkajánló – 2013. október 18.

KSH: Nőttek az átlagkeresetek

A bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az idén január-augusztusban az egy évvel korábbit – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). (Magyar Hírlap)

A kiskeresetű családok adócsökkentésének éve jön

A Fidesz-frakció üdvözli a kormány jövő évi adócsökkentési terveit, mivel a 2014-es adótörvények jelentősen mérséklik a kiskeresetű családok adóterheit – közölte Rogán Antal frakcióvezető pénteken. Közlése szerint a 2014-es év a kiskeresetű családok adócsökkentésének éve lesz: a legalacsonyabb jövedelmű családok az egészségügyi és nyugdíj-biztosítási járulékok után is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, ezzel 260 ezer család jut többletjövedelemhez, az idei évhez képest összesen 53 milliárd forinttal több maradhat náluk. (MNO)

Orbán: Nálunk lehet az EU legolcsóbb árama

Négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban, aminek feltétele az atomenergia-kapacitás bővítése, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, aki pénteken reggel megnyitotta a mumbai értéktőzsde kereskedését. A miniszterelnök az Indiában folytatott gazdasági megbeszéléseit úgy összegezte, hogy a két ország kormánya minden szükséges lépést megtett, kinyitották a kapukat, most az üzletembereken a sor, hogy éljenek a lehetőségekkel. (Magyar Hírlap, MNO)

A gazdaság sikere nem fontos a kormánynak

Mennyire telepedett rá a politika a gazdaságra? Leginkább ekörül folyt a beszélgetés a Portfolió csütörtöki, Budapest Economic Forum elnevezésű konferenciájának a magyar gazdaság felzárkózásának esélyeiről szóló panelbeszélgetésén. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ma, mennyire meghatározó lett a politika a gazdasági folyamatok alakításában, különösen Magyarországon, de az USA-ban is – mondta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke. (Népszava)

Bajnai: újra kell kötni a szolidaritási szerződést

Bajnai Gordon szerint a felemelkedő Magyarország érdekében újra kell kötni a szolidaritási szerződést, amelyet a jelenlegi kormány – például az egykulcsos adóval és az oktatás átalakításával – felmondott, hogy beinduljon a gazdaság, és a törtető helyett a törekvő ember váljék Magyarország erkölcsi mércéjévé. (Népszava)

Újabb baloldali szövetség a láthatáron

A bírósági bejegyzésre váró párt célja Szili Katalin megfogalmazása szerint az, hogy esélyt adjon azoknak, akik a mostani pártok közül nem tudnak választani, köztük annak a csaknem négymillió szegénynek és bizonytalannak, akikkel ma senki nem törődik. Nagy társadalmi igény van egy új, szociálisan elkötelezett, demokratikus és nemzeti alapon szerveződő politikai alternatívára – indokolta a Szociális Unió vezetésével megalakult, új párt indulását az Országgyűlés korábbi elnöke. (MNO)

Gyengén teljesít a magyar gazdaság

Az IMF szerint az egész közép-, kelet- és délkelet-európai térség a várakozások alatt teljesít, és nem várható érdemi javulás a következő években sem. A magyar gazdaság produktivitása gyengébb az átlagnál, az államadósság még 2018-ban is eléri a GDP 80 százalékát. (Népszabadság)

A többségnek nem kellenek a stadionok

A magyar lakosság 80 százaléka ellenzi, hogy az Orbán-kormány több száz milliárd forint közpénzzel támogassa a stadionépítéseket Magyarországon, még a Fidesz támogatói is inkább más célokra költenék a rendelkezésre álló pénzt. Orbán Viktor magánkezdeményezését, a felcsúti stadion építését pedig a fideszes szavazók többsége is ellenzi – derül ki egy, a lapunk birtokába került, publikálás előtt álló – október közepén, 500 fő megkérdezésével készített – közvélemény-kutatásból. (Népszava)

De miért tüntették ki Orbánt?

A dohányzás visszaszorításáért kapott kitüntetést a WHO főigazgatójától Orbán Viktor, aki ebből az alkalomból kijelentette, hogy „egyre több magyar teszi le végleg a cigarettát”. Csakhogy erről semmit nem lehet tudni, adatok nincsenek. (Népszabadság)

Az Ipsosnál kicsit erősödött az ellenzék

A Fideszt a választókorú népesség 26 százaléka támogatja, az MSZP 16, a Jobbik 6, az Együtt-PM 4, a Demokratikus Koalíció (DK) 3, az LMP egy százalékon áll – közölte az Ipsos az október első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származó eredmények alapján. (Népszabadság)

További sztrájkok várhatóak

Ma este ér véget az olaszországi általános sztrájk, amelyben egyebek mellett a helyi közlekedési vállalatok, vasutasok, légiirányítók vesznek részt. Enrico Letta kormányzatának azonban újabb munkabeszüntetésekre kell felkészülnie. A szakszervezetek ugyanis éles bírálatokkal illették a kormányzat három évre szóló költségvetési elképzeléseit. Úgy vélik, túl kevés adókönnyítést tartalmaz a csomag, s a kabinet „kevés bátorságról” tett tanúbizonyságot. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.