Cikkajánló – 2013. október 17.

Szegénység: érdekes adatok láttak napvilágot

Október 17-én tartják világszerte a szegénység elleni küzdelem világnapját. Az Unicef szerint ma Magyarországon valamilyen szempontból minden második gyermek nélkülözésre kényszerül. Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A közgyűlés felkérte a tagállamokat, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység visszaszorításával kapcsolatos tevékenységük bemutatásának. Magyarországon ma több rendezvényt is tartanak, hogy felhívják a figyelmet a szegények helyzetére. (MNO, Népszava, Magyar Hírlap)

Ennyit a kedvezményes húsáfáról

Nem lesz húsáfa-csökkentés, de valószínűleg luxusadó sem a kormányzat jövő évi adótervei között. A kormányülésen, kedden nem került szóba az élelmiszer áfa csökkentése, amikor a 2014-es adótörvény-javaslatról tárgyaltak – mondta a Népszabadságnak egy kormányközeli szereplő. Forrásunk annak ellenére is határozottan állította ezt, hogy az elmúlt hónapok egyik slágertémája volt a kérdés.

Távozik a közmédia vezetője

Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vagyongazdálkodási, stratégiai- és struktúrafejlesztési vezetője lesz. Böröczöt Karas Monika, az NMHH Elnöke kérte fel a feladat ellátására, amikor október 16-án, szerdán részt vett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetői értekezletén – közölte az MTVA Sajtóirodája. (Magyar Hírlap)

Új szó születik: könyvtár

A könyvtár 2020-ban ott lesz mindenütt, az év minden napjának minden órájában. A kihelyezett könyvtárosok jelentősége megnő, fő feladatuk a konzultáció, a tanácsadás, a képzés és a tartalomfejlesztés lesz. A könyvtár a programok, a kutatás, az együttműködés, az alkotás és az oktatás tereként fog szolgálni – írta Stephen Abram, a washingtoni Information Outlook portál szerzője. (Népszabadság)

Washingtoni alku az utolsó pillanatban

Megszületett a megállapodás a washingtoni szenátus demokrata és republikánus vezetője között a kormányzat átmeneti finanszírozásáról és a szövetségi adósságplafon megemeléséről.  (Népszava, Magyar Hírlap)

Tavaresnek megint velünk van gondja

Sajnálatosnak tartja Rui Tavares portugál EP-képviselő az illetékes európai parlamenti bizottság tagjainak írt e-mailjében, hogy az uniós rendőr-akadémia hazánkba kerülhet. „Ilyen döntés, ha formálissá kívánják tenni, egyértelműen ellentmond a parlament magyarországi alapjogokkal kapcsolatos álláspontjának” – fogalmazott a hazánkat elítélő jelentés névadója. A levél létét az MSZP-s Szanyi Tibor kedden még indulatosan megkérdőjelezte. Az MSZP ráadásul közölte, támogatja a rendőrakadémiát, és rágalmazás miatt beperli Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját. Kocsis azt mondta, alapos a gyanú, hogy az újabb Tavares-levél mögött is a magyar baloldal áll azért, hogy ezzel is a kormány sikertelenségét igazolja. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és