Cikkajánló – 2013. október 15.

Alaptörvénybe kerülhet a rezsiháború

A parlament tegnap döntött a kormánypárt javaslata alapján a földgáz-, a távhő- és az áramtarifák újabb 11,1 százalékos november eleji lefaragásáról. Ugyanakkor “politikai nyilatkozattervezetet” nyújtottak be a parlamentnek a rezsicsökkentés megvédésről. Mindez a választási kampány része, amit a nemzetgazdasági miniszter kijelentése szerint jövő tavasszal várható harmadik rezsivágás tetézhet be. (Népszava, Népszabadság, MNO)

A kormány felveszi a kesztyűt

Az előzetes tervek szerint a kormány ma tárgyal a „rezsiügyben” érkezett brüsszeli levélre adandó szakmai válaszokról. Persze a lényeg nem is lehet kérdéses, hiszen – ahogy azt a múlt héten már közölte Giró-Szász András kormányszóvivő – „a rezsicsökkentés kiemelten fontos a magyar társadalom számára, és a kormány célja a közműszektor nonprofit jellegűvé alakítása”. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nincs túl sok alapja a minimálbér-emelésre tett javaslatoknak

Valljuk be, ezúttal nincs túl sok makrogazdasági alapja a szakszervezeti tömörülések által eddig a minimálbér-emelésre tett javaslatoknak. Az alacsony infláció, a reális várakozások szerint csak kismértékű GDP-növekedés nem támasztja alá a dolgozói érdekvédelmi törekvésekben megfogalmazott 5,5 illetve 6 százalékos emelést. Nem segít a szakszervezeteknek az érvelésben az sem, hogy idén – akár akarták a gazdasági élet szereplői, akár nem – már érezhető mértékű reálbér-növekedésnek örvendhettek a munkavállalók. Igaz – tehetik hozzá joggal a szakszervezetek – ez az előny csak a magasabb bérkategóriákban volt érezhető. (Világgazdaság)

Gyurcsány választási meglepetést ígér

A Demokratikus Koalíció (DK) a 2014-es parlamenti választás nagy meglepetése lesz, pozitív értelemben – mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök egy hétfő esti, a budapesti sajtóházban tartott beszélgetésen az Élő Preambulum és a Mérők Klubja vendégeként. Három alelnökét, Vadai Ágnest, Bauer Tamást és Niedermüller PétertBudapesten, míg Debreczeni Józsefet az egyik miskolci választókerületben indítja a jövő évi választáson a DK. (Magyar Hírlap)

Orbán: Példátlan sikert értek el a V4-ek

Közép-Európa súlya nagyobb lesz a jövőben, mint korábban volt, a gazdasági ereje, befolyása is nőni fog – jelentette ki Orbán Viktor a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek budapesti egyeztetése után, hétfőn. Ez volt az első V4-es kormányfői találkozó, mióta Magyarország átvette a csoport elnökségét. (Magyar Hírlap)

Veszélyes forintosítás

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke aggódik, hogy a devizahitel-forintosítási program felgyorsíthatja a hitelezés visszaesését, ez negatív hatást gyakorolhat a stabilitásra és a növekedésre – nyilatkozta Ewald Novotny, az osztrák jegybank elnöke a Der Standardnak. A készülő magyar mentőcsomag az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) napirendjére is felkerült. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és