Cikkajánló – 2013. október 15.

Alaptörvénybe kerülhet a rezsiháború

A parlament tegnap döntött a kormánypárt javaslata alapján a földgáz-, a távhő- és az áramtarifák újabb 11,1 százalékos november eleji lefaragásáról. Ugyanakkor “politikai nyilatkozattervezetet” nyújtottak be a parlamentnek a rezsicsökkentés megvédésről. Mindez a választási kampány része, amit a nemzetgazdasági miniszter kijelentése szerint jövő tavasszal várható harmadik rezsivágás tetézhet be. (Népszava, Népszabadság, MNO)

A kormány felveszi a kesztyűt

Az előzetes tervek szerint a kormány ma tárgyal a „rezsiügyben” érkezett brüsszeli levélre adandó szakmai válaszokról. Persze a lényeg nem is lehet kérdéses, hiszen – ahogy azt a múlt héten már közölte Giró-Szász András kormányszóvivő – „a rezsicsökkentés kiemelten fontos a magyar társadalom számára, és a kormány célja a közműszektor nonprofit jellegűvé alakítása”. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Nincs túl sok alapja a minimálbér-emelésre tett javaslatoknak

Valljuk be, ezúttal nincs túl sok makrogazdasági alapja a szakszervezeti tömörülések által eddig a minimálbér-emelésre tett javaslatoknak. Az alacsony infláció, a reális várakozások szerint csak kismértékű GDP-növekedés nem támasztja alá a dolgozói érdekvédelmi törekvésekben megfogalmazott 5,5 illetve 6 százalékos emelést. Nem segít a szakszervezeteknek az érvelésben az sem, hogy idén – akár akarták a gazdasági élet szereplői, akár nem – már érezhető mértékű reálbér-növekedésnek örvendhettek a munkavállalók. Igaz – tehetik hozzá joggal a szakszervezetek – ez az előny csak a magasabb bérkategóriákban volt érezhető. (Világgazdaság)

Gyurcsány választási meglepetést ígér

A Demokratikus Koalíció (DK) a 2014-es parlamenti választás nagy meglepetése lesz, pozitív értelemben – mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök egy hétfő esti, a budapesti sajtóházban tartott beszélgetésen az Élő Preambulum és a Mérők Klubja vendégeként. Három alelnökét, Vadai Ágnest, Bauer Tamást és Niedermüller PétertBudapesten, míg Debreczeni Józsefet az egyik miskolci választókerületben indítja a jövő évi választáson a DK. (Magyar Hírlap)

Orbán: Példátlan sikert értek el a V4-ek

Közép-Európa súlya nagyobb lesz a jövőben, mint korábban volt, a gazdasági ereje, befolyása is nőni fog – jelentette ki Orbán Viktor a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökeinek budapesti egyeztetése után, hétfőn. Ez volt az első V4-es kormányfői találkozó, mióta Magyarország átvette a csoport elnökségét. (Magyar Hírlap)

Veszélyes forintosítás

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke aggódik, hogy a devizahitel-forintosítási program felgyorsíthatja a hitelezés visszaesését, ez negatív hatást gyakorolhat a stabilitásra és a növekedésre – nyilatkozta Ewald Novotny, az osztrák jegybank elnöke a Der Standardnak. A készülő magyar mentőcsomag az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) napirendjére is felkerült. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.