Cikkajánló – 2013. október 14.

A készpénz még nélkülözhetetlen

A bankolás drágulása miatt egyre többen gondolják úgy, hogy inkább készpénzben szeretnék megkapni a havi bérüket. Ezt kérni egyébként joga van a dolgozónak, még akkor is, ha a munkaszerződés rögzíti, hogy a kifizetés átutalással történik. Megoldást hozhat a problémára a kormánynak az a terve, miszerint a kártyás fizetés után nem szedne tranzakciós illetéket, illetve havi két alkalommal ingyenessé tenné a készpénzfelvételt. (Magyar Nemzet)

Több bölcsődei hely kellene, főként a nagyvárosokban

Elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára. (Világgazdaság)

Szesztilalmat vezethet be a kormány

Újabb 11 százalékkal csökkentheti a rezsidíjakat hétfőn a parlament. Veszélyhelyzetben pedig jöhet a szesztilalom. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

L. Simon: Irreális azt állítani, hogy „lenyúl” az NKA

Az üres adathordozók után beszedett jogdíjak 25 százalékát a jövőben pályázati úton fogja szétosztani a Nemzeti Kulturális Alap. Alelnöke, L. Simon László igyekszik megnyugtatni a művészeket: senki sem „nyúlja le” az őket megillető szerzői jogdíjakat. (Magyar Nemzet)

Balog Zoltán: Van már mivel büszkélkedni

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője szombaton, a Lungo Drom kongresszusán kiemelte, hazánk nehéz helyzetéért egyértelműen az MSZP és az SZDSZ a felelős – akárcsak a társadalmi felzárkózás kudarcáért a rendszerváltozás után. (Magyar Hírlap)

Orbán elérhetetlen GDP-hez köti az eurónkat

A The Daily Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilapnak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt, hogy sokkal fontosabb, mint valaha, hogy “önállóan megálljunk a saját lábunkon”. (Népszava)

Fantomgazdálkodók fantomföldeken, valódi támogatásért

Több tucat cég és magánszemély készült maffiamódszerekkel, csalással megcsapolni a földalapú uniós támogatást. A milliárdos csalási kísérlet nem sikerült, de ez nem az állami szervek éberségén, hanem Gőgös Zoltán szocialista képviselőn múlott. (Népszabadság)

Alföldi: Elveszett a művészi szabadság

A hétvégén háromnapos konferenciával ünnepelte a bécsi Burgtheater fennállásának 125. évfordulóját; A bécsi rendezvény vitaindító előadást  Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház volt igazgatója tartotta. Alföldi többek között arról beszélt, hogy létezik-e Magyarországon művészi szabadság. Alföldi a mai magyarországi állapotokról előadásában így fogalmazott: “Manapság Magyarországon a független értelmiségiként való létezés lassan egyet jelent a hazaárulással, más szemszögből, ami talán még rosszabb, az elkárhozással. A kritikai gondolkodás, a kérdezés, a figyelem a társadalom állapotára, a történelmünkkel való elkerülhetetlen szembenézés, vállalása önmagunknak – mindez keresztényietlen, gyáva, perverz, dekadens, provokáló művészi és értelmiségi, sőt állampolgári viselkedésnek minősül, és ezért inkább csak eltűrhető, de nem elfogadott.” (Népszava)

Biztonságosabb lenne a két választás

Nem járnánk jobban anyagilag, ha egyszerre tartanák jövőre az országgyűlési és az európai parlamenti választásokat – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, aki a szavazatszámláló bizottságok munkaterhe miatt szerencsésebbnek tartaná, ha nem ugyanakkor lenne a két voksolás.

Csaknem egymillió rabszolga van az EU-ban

Az Európai Unióban csaknem egymillióan élnek rabszolgasorban az Európai Parlament (EP) szervezett bűnözéssel, pénzmosással és korrupcióval foglalkozó különbizottságának (CRIM) jelentése szerint, amelyről a Der Spiegel című német hírmagazin írt a vasárnap megjelent számában. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és