Cikkajánló – 2013. október 11.

Decemberben tartja alakuló kongresszusát az egységes szakszervezeti konföderáció

December elején alakul meg az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által létrehozott egységes szakszervezeti konföderáció – mondta az MTI érdeklődésére csütörtökön Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. (MNO)

Létrejött a kritikus tömeg

Megosztott a pedagógustársadalom, de létrejött az oktatáspolitikai változásokat akarók kritikus tömege – vonták le a következtetést a Hét Olajfa Egyesület rendezvényének résztvevői. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja szerint az államosított iskolarendszerben kódolva vannak a hibák. (Népszava)

Októberben indul a bérvita

Hamarosan megkezdődik a kormány és a szociális partnerek közötti alkudozás a jövő évi bérekről. A szakszervezetek már számokat is mondtak, míg a munkaadók óvatosabbak. Az utóbbiak szerint előbb a tervezett adóváltozásokat is meg kell ismerni. (Magyar Hírlap, Népszava)

Globális leépítésbe kezd a Teva

Globális szinten dolgozóinak tíz százalékát, összesen ötezer embert küld el az izraeli hátterű Teva gyógyszeripari csoport – tudatta tegnap a társaság. A most bejelentett leépítést jövő év végéig hajtja végre a 2000-es évek elején a kanadai Novopharm felvásárlásával a világ első számú generikusgyógyszer-gyártójává előlépett vállalat. (Népszabadság)

“Ha kell, alkotmányos védelmet adunk a rezsicsökkentésnek”

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg mindent a rezsicsökkentés megvédéséért, mert “a magyar családok nem lehetnek újra kiszolgáltatottak”. A szocialisták epekedve várják, hogy Brüsszel rezsieljárást indítson Magyarországgal szemben – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella. Rogán Antal szerint a parlamentnek is választ kell adni a brüsszeli támadásokra de részleteket péntekre ígért a fidesz frakcióvezetője. (Magyar Hírlap)

Bankszámla hiányában is köteles fizetni a munkáltató

A jelenlegi munkajogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató bankszámla hiányában visszatartsa a munkavállaló munkabérét addig, amíg nem nyit újra bankszámlát – hívja fel a figyelmet a PwC tanácsadó cég. (MNO)

DK és az összefogás: A megállapodást az élet fogja kierőszakolni?

A nyerhető körzeteket kellene egyedül újranyitni még az utolsó pillanatban – vallják a Demokratikus Koalícióban. Gyurcsányék tisztújító kongresszusra készülnek. (Népszabadság, MNO)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,