Cikkajánló – 2013. október 10.

Konfliktusokkal alakul a „szuperkonföderáció”

Nem tűnik konfliktusmentesnek az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) májusban bejelentett egyesülési folyamata, az Autonómok a múlt héten ugyanis közölték: a „szuperkonföderáció” vezetőjének saját elnöküket, Székely Tamást javasolják. (Népszabadság)

Az újságírók legyőzték a politikusokat és a bankárokat, de így is sereghajtók közt

A GfK Hungária idén is felmérte a lakosság egyes szakmák iránti bizalmának mértékét hazánkban. Az átrendeződések ellenére az élbolyban számottevő változás nem történt 2008 óta, továbbra is a tűzoltók, a postások, valamint a pedagógusok élvezik a legtöbb válaszadó bizalmát. (Világgazdaság)

A „rezsiharc” kíméletlenül folytatódik

Megvédi a kormány a magyar családokat a rezsicsökkentés ellen indított uniós támadások ellen – nyilatkozták kormánypolitikusok, szóvivők. Brüsszel ugyanis levélben tett fel kérdéseket a magyar energiaárak szabályozását, ám a kifogások nem a rezsicsökkentéssel foglalkoznak. Szakemberek szerint mégis csekély az esélye, annak hogy az Európai Bizottság (EB) emiatt kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. A jövő évi választások előtt viszont jól jöhet a Fidesznek egy újabb “szabadságharc”. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO, Világgazdaság)

MSZP: Hazudik a kormány a szolgálati nyugdíjak ügyében

A strasbourgi emberi jogi bíróságnak küldött válasza szerint az Orbán-kormány az igazságosabb közteherviselés érdekében fokozta le járandósággá és terhelte meg 16%-os levonással a szolgálati nyugdíjakat – olvasható az MSZP közleményében. (Népszava)

Pesszimista szülők, erőn felüli anyagi áldozatok

A magyar családok nagy része csak komoly erőfeszítések árán, egy részük pedig egyáltalán nem tudja finanszírozni a gyerek középiskolát követő tanulóéveit – derül ki a Jobline Pályaorientáció Kutatásból. (Népszabadság)

Fordulópont volt a Tavares-jelentés

A Tavares-jelentés fordulópont volt, kijelölt egy határvonalat, melyet a Fidesz sem mer átlépni, ezután nem lehet legyinteni Európában az antidemokratikus folyamatokra – fogalmazott a Népszavának Herczog Edit. Az MSZP-s európai parlamenti képviselő úgy véli, a jelentés szövegének finom egyensúlya a szocialista képviselők rátermettségét bizonyítja: a Magyarország számára súlyos következményekkel járó módosításokat ők “gyomlálták ki” a tervezetből. Szerinte nem a szocialista EP-képviselőknek, hanem a botrányos teljesítményére ok nélkül büszke Fidesznek van magyarázni és szégyenkeznivalója.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk