Cikkajánló – 2013. október 7.

SZEF: fajsúlyos témák kerültek fókuszba

Fókuszban a közszolgálat címmel rendezett fórumot pénteken a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) megyei koordinációja az ITC-ben. Varga László a SZEF elnöke a minap.hu érdeklődésére elmondta, a fórumon olyan előadások hangzanak el, a közszférai szakszervezeti jogokról, a szakszervezeti konföderációk esetleges integrációjáról, a pedagógus életpályamodellről, a szociális ágazati érdekegyeztetésekről vagy éppen a közszférát érintő bértárgyalásokról, melyekről érdemes tájékozódni a szakszervezetek képviselőinek.

Gallóné: Milyen béremelés az, ahol felvetődik a kompenzáció?

Októberben megkapták első emelt bérüket a tanárok. A kormány szerint a túlnyomó többség többet keres, a szakszervezetek szerint azonban sokan vannak olyanok, akiknél még jövedelemcsökkenés is előfordulhat. A kollektív szerződés tárgyalásánál felmerült (és az NGN-mél állítólag számításokat is végeznek erről), hogy a tanárok túlmunkáját megfizessék, valamint cafeteriát is kapjanak. (Világgazdaság)

Áttörnék a hallgatás falát

Áttörni a félelem és a hallgatás falát –ez volt a fő üzenete annak a szombat délutáni, Őszi nagytakarítás az oktatásban címmel meghirdetett tüntetésnek, amelyet a főleg tanárokból és szülőkből álló Hívatlanul csoport szervezett a pedagógusok világnapja alkalmából. (Népszabadság)

Érlelődik a tanársztrájk

Az oktatásra rátelepedő állam, a szegregáció, a politikailag-ideológiailag kialakított tanterv, az oktatók kényszernyugdíjazása és a köznevelési törvény ellen tüntettek szombaton Budapesten és több nagyvárosban a pedagógusok világnapján. Hoffmann Rózsa államtitkár nem értette a követeléseket, viszont szép köszöntőt írt a világnapra arról, hogy “a pedagógusok a jövő kovácsai”. A fideszes Kocsis Máté a demonstráció apropóján ismét “Bajnai-gárdázott” egyet. (Népszava)

Tűzifával kiegészített vidéki rezsicsökkentés

Jól kiegészíti a rezsicsökkentést vidéken a rászorulók számára kiosztható tűzifakészlet. Az önkormányzatok által erre igénybe vehető keret a tavalyi egymilliárd forint helyett idén kétmilliárd forint lesz – jelentette be a közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök. Az önkormányzatok már felkészültek, ám a Belügyminisztérium még nem írta ki a pályázatot. A Magyar Nemzet úgy tudja, a kiosztható mennyiséget az is növeli majd, hogy a szociális célra szánt tűzrevalót a piaci ár alatt szerezhetik be az állami erdészetektől a nyertes önkormányzatok.

Rabszolgaként dolgoztatják a kelet-európaiakat

Szinte rabszolgasorban tartanak kelet-európai munkavállalókat egyes nagy-britanniai élelmiszer-feldolgozó üzemekben, amelyek közül nem egy a legnagyobb brit szupermarket-hálózatokat látja el termékeivel – írta feltáró riportjában a The Sunday Times. (Magyar Hírlap)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és