Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2013. szeptember 19.

Kiábrándult generáció

Az ország és saját családja gazdasági helyzetével elégedetlen, a jövőt és a munkavállalási lehetőségeket illetően erősen borúlátó, a demokrácia intézményeivel szemben egyre bizalmatlanabb, a politikából és a pártokból kiábrándult fiatal generáció képét rajzolja meg a szerdán bemutatott Magyar ifjúság 2012 című tanulmánykötet. (Népszabadság)

Gyermekbarát diákhitel

Gyermekenként harminc százalékkal kevesebbet törleszthetnének azok a Diákhitel 2-t igényelt egyetemisták, akik tanulmányaik alatt vagy a diploma megszerzése után gyermeket vállalnak. A népesedési munkacsoport javaslata szerint a Diákhitel 1-et felvevők gyermekenként kétszázezer forint visszafizetése alól mentesülnének. A tervezet az apákat is támogatná, ők feleakkora kedvezményt kapnának, mint az édesanyák. A javaslat októberben kerülhet a kormány asztalára – számol be a Magyar Nemzet.                   

Százötvenezerhez közelít az átlagjövedelem

A nemzetgazdaságban a júliusi bruttó átlagkeresetek 2,1, a nettó átlagkeresetek 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A közfoglalkoztatottak viszont egyre kevesebbet keresnek. (Népszabadság)

A cél a kiszámítható rezsicsökkentés

A kormány politikájának sarokköve, hogy tartós és kiszámítható legyen a rezsicsökkentés – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Baján. Pintér Sándor arról beszélt, hogy „a rendszerben számos anomália volt”. (MNO)

Csak a javunkat akarják

Törvénymódosítás – Miniszteri utasításra akár magánkastélyba is kerülhetnek a múzeumi tárgyak

A kormány úgy kívánja módosítani a múzeumi törvényt, hogy a jövőben a mindenkori kulturális miniszternek joga legyen kijelölni egy-egy állami tulajdonban lévő műtárgy őrzési helyét. A törvénymódosítás beterjesztői, Gyimesi Endre és L. Simon László szerint mindez „a magyarországi műemlékek rangjához méltó és hiteles berendezése érdekében” történik, s jót tehet a múzeumoknak is, ha megmozgatják a raktáraikat. (Népszabadság)

Sztrájkveszély az Operában

Sztrájkfelhívást tett közzé szombat estére, Verdi Falstaffjának bemutatójára az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ). Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a sztrájk miatt Verdi Falstaff című operájának bemutatója veszélybe kerülhet. (Népszabadság, MNO)                           

Oszkóval erősít az Együtt–PM

Eltérő szerepeket és hangot fog képviselni a két szövetséges, az MSZP és az Együtt-PM. (Népszabadság)

Ígéretes jövő a magyar mezőgazdaság előtt

A magyar mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban, és ígéretes jövő előtt áll, a kormány ugyanis lezárta a küszködés korszakát a magyar agráriumban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK megnyitó ünnepségén, Budapesten, a Hungexpón. A kormányfő az export növelését szolgáló kormányzati együttműködésről tárgyalt az orosz agrárminiszterrel, akinek hazája az OMÉK díszvendége az idén. (Magyar Hírlap, Népszava)

Eufóriát okozott a piacokon a Fed döntése

Hatalmas megkönnyebbülést jelentett a pénz- és tőkepiacok számára, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nem csökkentette kötvényvásárlási programjának havi 85 milliárd dolláros keretét. A tőzsdeindexek kilőttek, sorra dőlnek meg a történelmi csúcsok. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros